Cambridge dieet: ontdek alles wat je moet weten!

cambridge dieet Pin

Wil je afvallen, dan heb je keuze uit een grote variatie diëten of afvalmethodes die je hiermee kunnen helpen. Bepaalde diëten werken, bij andere kun je vraagtekens zetten of ze wel echt baat hebben. Het is daarom belangrijk goed onderzoek te doen naar een specifiek dieet, zodat je weet waar je aan begint.

In dit artikel gaan we kijken naar het Cambridge dieet, een van de meest bekende diëten dat er bestaat. Tevens ook een van de oudste. We laten je zien hoe het dieet werkt, welke voor- en nadelen er aan het dieet zitten en wat de gebruikerservaringen zijn van mensen die het volgen.

Benieuwd naar het Cambridge Weight Plan? Lees dan hieronder vooral verder.

De geschiedenis van het cambridge dieet

Om een beetje idee te krijgen waar het dieet vandaan komt, een korte geschiedenisles. Het dieet is ooit in de jaren ‘70 bedacht door Dr. Alan Howard. De Engelse voedselwetenschapper heeft het Cambridge dieet ontwikkeld aan de Universiteit van Cambridge, waarna het de hele wereld over gegaan is. Het dieet heeft met perfecte marketing veel furore gemaakt, met name in Groot-Brittannië. En het is nog steeds een vrij populair dieet.

​Het dieet is onder veel mensen bekend en blijft overal opduiken. De vraag is of dit komt door de naam, of omdat het dieet ook werkelijk zo uitzonderlijk goed is. Tijd voor onderzoek.

Het cambridge dieet voor 1 januari 2017

Het dieet heeft vanaf 1 januari 2017 een nieuw gezicht gekregen, waarmee het t.o.v. de oude methode flink is veranderd. Of de nieuwe manier beter is dan de oude, zal je straks ontdekken. We laten je in dit artikel echter kennis maken met beide manieren (wil je gelijk naar het nieuwe dieet, scroll dan verder).

Zo heeft het Cambridge dieet er heel lang bestaan in 3 varianten namelijk Cambridge 500, Cambridge 800 en Cambridge 800+. De nieuwe methode gebruikt echter een 7-stappenplan.

Hieronder laten we je kort zien hoe deze oude varianten van het dieet werkten, zodat je een volledig beeld krijgt waar het dieet voor staat.

Cambridge 500

Het is waarschijnlijk de meest gebruikte variant, maar tegelijkertijd ook de moeilijkste. Met Cambridge 500 is de calorierestrictie namelijk het hoogst. De 500 in de naam verklapt het al een beetje, dit was namelijk het maximale aantal calorieën die je per dag mocht eten bij deze variant van het dieet. Elk weldenkend mens weet natuurlijk, dat dit bizar laag is.

Vanzelfsprekend zijn er wel genoeg mensen mee afgevallen, gezien het binnenkrijgen van minder calorieën een onderdeel is van gewichtsverlies. Hierbij is echter wel zeer belangrijk dat het gaat om een beperkte calorierestrictie. Te weinig calorieën nemen op een dag werkt namelijk averechts en kan het zelfs gevaarlijk zijn.

Bij deze variant draaide feitelijk alles om de zogenoemde maaltijdvervangers, bestaande uit shakes. Verse voeding kwam er bij deze methode dus niet echt aan te pas. Daar waar smaken verschillen, was de hoge prijs van de producten altijd wel een gedeelde factor.

Cambridge 800

Cambridge 800 lijkt eigenlijk veel op de Cambridge 500 variant. Het enige grote verschil is, dat je bij deze methode zelf eten mag toevoegen. Dit mag je doen tot een totaal van 800 calorieën. Het is ook belangrijk dat je dit uit gezonde voeding laat bestaan. Tel je deze calorieën bij die 500 calorieën op, dan zit je nog steeds behoorlijk laag met je calorieën inname. De effecten zijn bijna hetzelfde, met het verschil dat je wel iets blijer bent doordat je maag wat meer gevuld is met eten. Wederom spelen maaltijdvervangers een grote rol bij het Cambridge dieet 800.

Cambridge 800+

Bij het Cambridge 800+ plan, mag je nog een normale maaltijd toevoegen aan je dieet. Je hebt dus in feite het meest extreme dieet, namelijk de Cambridge 500 en bij de 800 en 800+ komt er steeds wat meer eten bij. Aan het eind van de rit nog steeds veel te weinig, maar dit is bedoeld om het draaglijker te maken voor mensen die het 500 dieet niet aankunnen. Dit alleen al geeft aan hoe extreem het dieet feitelijk is. En het is ook helemaal niet de juiste manier van afvallen, die je daarbij ook nog gezonder maakt. Bij deze variant gebruik je opnieuw ook weer de maaltijdvervangers.

En dan is het nu tijd voor de nieuwe versie van het dieet welke je vandaag de dag kunt volgen, namelijk het Cambridge Weight Plan.

Wil jij 2 kilo per week afvallen?

Met mijn dieetschema kun je moeiteloos 2 kilo per week afvallen! Klik hieronder op de knop om mijn gratis dieetschema te downloaden.

Start direct met afvallen!

Hoe werkt het Cambridge Weight Plan?

Cambridge dieet producten PinHet nieuwe Cambridge dieet of Cambridge Weight Plan maakt gebruik van een 7-stappenplan. In chronologische volgorde zijn dit Total reset, Back to basic, Basic +, In between, Hi five, In the mix en My life. Met deze stappen ga je omschakelen naar een bepaald streefgewicht en gezond voedingspatroon.

Je gaat dit doen onder begeleiding van een Cambridge dieet consulent, bij wie je ook gelijk jouw Cambridge dieet producten kan bestellen. Dit kan overigens ook alleen maar via een consulent en deze zijn dus niet in de winkel of op het internet te koop.

Verder zal er een persoonlijke map voor je worden aangemaakt, waarin je alles netjes kunt bijhouden.

Inhoud van het dieet

Het Cambridge dieet bestaat dus voor een groot deel uit maaltijdvervangers. Dit kunnen zijn shakes, soepen, repen (bars), papjes, warme maaltijden, smoothies en extra’s. Deze Cambridge dieet producten zijn verkrijgbaar vanaf € 2,55 euro en kunnen oplopen tot €15,95 euro per stuk.

Wanneer we kijken naar hoeveel producten je tijdens het dieet moet nemen (in het begin zelfs alleen maar) zit je al gauw op maandelijkse kosten van tussen de € 250,- euro en € 350,- euro. Dit op basis van de minimale prijzen die bepaalde shakes hebben, maar ook verschillende repen, ready to drink’s en maaltijdproducten die weer oplopen tot € 3,65 euro per stuk. Maar hier kunnen met de rest van de producten die je aanschaft dus nog veel hogere uitschieters tussen zitten per maand. Bereid je dus voor op de nodige kosten, wanneer je eraan begint.

Na verloop van tijd bouw je dit wel iets af.

Het Cambridge Weight Plan, 7-stappenplan

Om je een beeld te geven hoe het 7-stappenplan precies in elkaar steekt, laten we je hieronder in een tabel zien hoe het werkt. Je mag per “soort” in elke stap een aantal porties eten en drinken. Hoe groot de porties exact zijn geven ze op hun eigen website niet prijs, maar het zal gaan om normale porties voor 1 persoon. Via een omweg ga je zo van alleen maar maaltijdvervangers, naar uiteindelijk een gezond voedingspatroon.

Hieronder zie je het Cambridge Weight Plan, met het 7-stappenplan in een tabel:

cambridge dieet stappenplan Pin

* CWP staat voor de maaltijdvervangers / producten van het Cambridge Weight Plan.

Waar kun je het volgen?

Je kan het Cambridge Weight Plan gaan volgen, door een afspraak te maken met een consulent bij jou in de buurt. Er zijn er hiervan een aantal verspreid door heel Nederland. Het is niet mogelijk zonder een consulent dit dieet te volgen. Voor de intake zal je al rekening moeten houden met de nodige kosten, die naar alle waarschijnlijkheid tussen de € 20,- en € 30,- euro zullen liggen (+ eventuele extra reiskosten).

Bij deze intake wordt er gekeken naar medicatie, allergieën of bepaalde situaties. Wanneer dit het geval is, kan het zijn dat er eerst een arts moet worden geraadpleegd of dat je niet eens mag beginnen met stap 1 (best vreemd voor een “gezond” dieet). Dit heeft waarschijnlijk ook iets te maken met de hoeveelheid maaltijdvervangers die je moet nemen tijdens het dieet.

Je gaat nu een realistisch plan maken met deze consulent, om je streefgewicht te bereiken.

Waarom krijgt het Cambridge dieet zoveel kritiek?

Het cambridge dieet is ​klassiek crash dieet zoals ook het South Beach dieet, soep dieet of 10 dagen dieet. De populariteit onder de ene groep gebruikers, wordt vaak afgewisseld door onderzoeken maar ook ervaringen van andere groepen mensen die er enerzijds  niet mee afvallen, of anderzijds veel problemen mee ervaren.

Je kunt hieruit opmaken, dat het niet een dieet voor iedereen is.

Maar waarom veroorzaakt het dieet dan zoveel ophef? Om je hiervan een helder plaatje te schetsen, zetten we hieronder de meest voorkomende kritiekpunten voor je op een rijtje. Zo kan je zelf bepalen of je het dieet wel of niet wilt volgen.

1. Het volgen van crashdiëten is niet de oplossing

Het dieet is dus na een lange tijd vernieuwd. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de ontdekking dat Cambridge 500, 800 en 800+ wel erg drastisch waren, lange termijn resultaten vaak uitbleven en dat er veel klachten binnenrolden. Toch  zijn fase 1, 2, 3 en hoger van het nieuwe dieet vergelijkbaar met de oude methodes (Cambridge 500, 800 en 800+),  volgens de informatie die op hun eigen website staat.

Ze hebben dus wel wat geleerd, maar hanteren nog steeds de oude en achterhaalde methodes die niet voor iedereen blijken te werken. De manier waarop de calorierestrictie wordt toegepast is namelijk behoorlijk extreem wat averechts werkt (​niet op gewicht blijven na het dieet), gevaarlijk kan zijn en daarbij ook nog eens behoorlijk duur is.

2. Gebruik van veel maaltijdvervangers

Een ander minpunt, is dat je met het Cambridge dieet veel maaltijdvervangers neemt. Je kan het dieet niet volgen zonder ook allerlei poedertjes, pakjes en ​shakes te nemen. Terwijl je met alles wat de natuur te bieden heeft heel snel kunt afvallen en ook nog eens gezonder is.

Nu kan een aanvulling op je voeding uiteraard soms goed zijn. Maar je kan er ook in doorslaan. Het moet namelijk nooit het grootste deel of je complete voedingspatroon vervangen.

Het eten en drinken van verse dingen, is altijd de beste manier om gewicht te verliezen en je algehele gezondheid te verbeteren. Bij het Cambridge Weight Plan begin je vanaf fase 1 echter gelijk al met alleen maar maaltijdvervangers en blijf je deze (volgens de “My life” fase) nog een lange tijd of misschien wel de rest van je leven gebruiken. Dit is natuurlijk nooit de bedoeling.

3. De Cambridge dieet kosten lopen snel op

Je maakt met het dieet ook aardig wat kosten. Zo zal je voor een intakegesprek gemiddeld € 25,- euro kwijt zijn, waar je eventuele brandstof- of reiskosten nog bij op moet tellen (de consulent komt namelijk niet bij je thuis). Ook vervolgafspraken kosten dit bedrag, mits wordt aangegeven dat deze gratis zijn.

Dan ben je er nog niet, want hier komen de kosten voor alle producten die je nodig hebt ook nog bij. Gemiddeld moet je zeker rekening houden met zo’n € 300,- euro aan kosten per maand. Met de duurdere producten erbij, kan dit gemiddelde echter ook oplopen. Bedenk goed of je hiertoe bereid bent, want wanneer je tijdens het dieet plotseling stuit op onverwachte kosten ben je te laat.

Voor deze bedragen kun je echter zoveel lekkere verse voeding kopen waarmee je ook snel kunt afvallen, dat jij jezelf moet afvragen of je hier wel zin in hebt.

4. Klachten tijdens het dieet

Er zijn de nodige ervaringen bekend, waarbij mensen die het dieet gevolgd hebben verschillende klachten ervaren. Dit kan gaan om hoofdpijn, misselijkheid, spierpijn, obstipatie en een slechte adem. De meeste hiervan zijn gebaseerd op de oude methode van het dieet. Updates zullen moeten uitwijzen of het nieuwe dieet beter uit de bus komt.

Daarbij zijn er met de meest extreme variant ook enkele sterfgevallen bekend. Nu kan dat wellicht met meer dingen te maken hebben, maar het feit dat er een soort verband kan zijn met het Cambridge dieet wekt bij veel mensen de nodige argwaan over het gezonde karakter van het dieet.

Verder is het ook gewoon heel erg moeilijk vol te houden voor veel mensen. Wanneer je wel eens echt honger hebt gehad (dus geen trek), weet je dat dit voor langere tijd geen prettig gevoel is. Toch komt het bij dit dieet helaas regelmatig voor.

5. Ontbreken van verschillende gezonde voedingsstoffen

Het is niet exact duidelijk hoeveel calorieën de producten van het Cambridge dieet bevatten. Maar gezien dat het alle trekjes heeft van een crashdieet en ze zelf op hun eigen website aangeven dat de eerste stappen vergelijkbaar zijn met het Cambridge 500, 800 en 800+ dieet gaan we ervan dat het aantal calorieën hiermee redelijk overeenkomt.

De producten zijn dan wel tamelijk uitgebalanceerd, je zal er zeer waarschijnlijk toch de nodige voedingstoffen mee mislopen. Het is daarom altijd goed multivitaminen of mineralen ​erbij te gaan gebruiken.

In de producten zitten ook praktisch tot geen voedingsvezels, terwijl de ADH hiervan minimaal 30 gram bedraagt. Het eten van voldoende vezels speelt ook een belangrijke rol bij een gezonde darmflora. Het feit dat ze in het dieet ontbreken is niet al te best en kan verband houden met een verstoring hiervan, die in sommige gebruikerservaringen van het cambridge dieet terug te vinden zijn.

​De voordelen van het dieet

  • Je kan er wel mee afvallen! Eerlijkheid gebied te zeggen dat ondanks het extreme karakter, een aantal kilo kwijtraken heel goed mogelijk is. Je kunt de eerste kilo’s al verliezen in een paar dagen tijd, dit zal echter wel voor grootste deel om vochtverlies gaan en daarna pas om vetverlies.
  • Het is makkelijk te bereiden! Doordat je veel maaltijdvervangers gebruikt ben je niet veel tijd kwijt aan de bereiding van je eten. Ondanks dat je bij het gebruik hiervan kanttekeningen kunt plaatsen, dient het wel een bepaald gemak. Er bestaat ook de keuze uit veel verschillende smaken.
  • Begeleiding tijdens het hele proces! Dit kan wel een toegevoegde waarde hebben. Zo kun je samen met je coach plannen opstellen en vragen stellen wanneer dit nodig is. Er wordt een persoonlijk plan aangemaakt die in een map terecht komt. Hierin kun je alles bijhouden tijdens het dieet.

De nadelen van het dieet

  • Te weinig calorieën! Crashdiëten werken meestal niet, kans op een jojo-effect en nog zwaarder worden zijn groot. Daarbij kan het ook gevaarlijk zijn. Let dus goed op.
  • Het is een duur dieet! Je betaald gemiddeld € 25,- euro voor intake en vervolgafspraken, brandstof- of reiskosten en de maaltijdvervangers (gemiddeld € 250,- tot € 350,- euro per maand).
  • Moeilijk vol te houden dieet! Het vergt behoorlijk veel discipline. Honger zal met regelmaat optreden. Hierdoor is de kans op vreetbuien ook groter.
  • Klachten tijdens het dieet! Er kunnen ook klachten optreden tijdens het dieet. Dit kan variëren van hoofpijn, misselijkheid, spierpijn, obstipatie tot slechte adem. Krijg je echt last, staak het dieet dan.
  • Weinig ruimte voor verse voeding! Zeker in de eerste fases van het dieet gebruik je veel maaltijdvervangers. Deze dienen nooit een groot deel of je complete voedingspatroon te vervangen. Dit is dan ook een nadeel van het dieet.

De ervaringen met het dieet

Deze tonen aan dat afvallen mogelijk is, maar dat de resultaten wisselend zijn. Zo valt de een er goed mee af, waar een ander minder snelle winst boekt. Het zijn ook vaak de lange termijn resultaten die uitblijven. Om die reden is het daarom ook niet een dieet voor iedereen.

Uit de ervaringen blijkt verder dat er ook nogal wat klachten kunnen optreden tijdens het dieet. Zo worden in verschillende beoordelingen hoofdpijn, misselijkheid, spierpijn, obstipatie en een slechte adem genoemd. Uiteraard is ook honger een veelbesproken minpunt, gezien je veel minder calorieën binnenkrijgt dan normaal.

Degenen die ermee afvallen zijn meestal goed te spreken over het dieet, maar door de verdeeldheid is het moeilijk inschatten hoe het voor jou gaat werken. Vraag jezelf dan ook goed af of je deze gok wilt wagen. Daarbij is het niet de meest gezonde manier van afvallen en zijn er veel betere alternatieven.

Is het Cambridge dieet een aanrader?

​Dit dieet is ​geen aanrader. Wanneer je gaat afvallen is de snelheid waarmee je dit doet natuurlijk belangrijk, maar nog veel meer de manier waarop je het doet. En dat is op een verantwoorde manier afvallen, met een methode die je kunt volhouden en waar je ook gezonder van wordt.

Ondanks dat het dieet ook positieve kanten heeft, zijn er teveel kritiekpunten. Je doel moet altijd zijn om op de beste manier aan je gewicht te werken. Advies is om dat op een andere manier te doen, dan dit dieet te volgen.

Andere leuke artikelen