Spinningfiets of fietstrainer: de 7 verschillen

spinningfiets of fietstrainer Pin

Wie graag fietst en binnen wil trainen, heeft tegenwoordig gelukkig veel verschillende opties. Juist de keuze kan het moeilijk maken, want wat past het beste bij je? Je kunt kiezen uit een spinningfiets of fietstrainer. Beide hebben ze hun voor- en nadelen.

De fietstrainer heeft als voordeel dat je op je eigen fiets kunt blijven trainen. Op een spinningfiets kun je een pittige training doen, die ook goed is om je kracht mee op te bouwen. Je leest hier meer over de verschillen en overeenkomsten tussen deze twee apparaten, zodat je straks precies weet wat het beste bij je past.

De 7 verschillen tussen een spinningfiets en een fietstrainer

Binnen fietsen kan de oplossing zijn bij slecht weer of wanneer je buiten fietsen niet leuk vindt. De keuze voor een spinningfiets of een fietstrainer kan lastig zijn, ondanks dat deze twee apparaten wel wat verschillen in de soort training die ze bieden. In onderstaand overzicht zie je duidelijk de punten, waarop de spinningfiets en de fietstrainer van elkaar verschillen en waarop ze overeenkomen.

Spinningfiets Fietstrainer
1. Conditie verbeteren plus plus
2. Kracht opbouwen plus min
3. Doortrapsysteem plus min
4. Natuurlijke fietservaring min plus
5. Gebruik van eigen fiets min plus
6. Geschikt voor beginners min plus
7. VR programma’s gebruiken min plus
  Bekijk de beste spinningbikes Bekijk de beste fietstrainers

1. Conditie verbeteren

Buiten fietsen helpt je conditie te verbeteren. Ga je binnen trainen, dan wil je natuurlijk ook ervoor zorgen dat je conditie verbetert. Zowel de fietstrainer als de spinningbike zijn uitermate geschikt voor conditietraining. Ze beschikken over een weerstandssysteem, wat je training zwaarder maakt.

spinningfiets fietsen PinSpinningfiets

Door de instelbare weerstand kun je de training op de spinbike zo zwaar maken als je zelf wilt. Je traint er niet alleen je spieren mee, maar ook je hart en longen. Omdat de spinningfiets beschikt over een doortrapsysteem (daarover later meer), ligt het tempo hoog en wordt je uitgedaagd om telkens net wat langer door te fietsen dan je gedacht had. Dit helpt om je conditie te verbeteren. In feite lijkt de training op een spinningbike erg op een die je zou hebben op een racefiets.

fietstrainer Pin

Fietstrainer

Ook bij de fietstrainer is er sprake van een weerstandssysteem. Het is wel afhankelijk van de soort trainer hoe dit systeem werkt, hoe zwaar het is en hoe de weerstand opgewekt wordt. Dit kan zijn via een magneetrem, een vloeistofrem of een elektromagnetische rem. Al deze varianten zorgen voor weerstand, waardoor je goed aan je conditie kunt werken.

2. Doortrapsysteem

Het doortrapsysteem is dat wat een training op een spinningbike anders maakt dan op de fietstrainer. Het zorgt ervoor dat je je grenzen verlegt en goed een hoog tempo blijft volhouden.

spinningfiets doortrapsysteem Pin

De spinningfiets heeft een doortrapsysteem

De spinningfiets beschikt over een vliegwiel, dat is een zwaar wiel van 15 kilo of meer. Door te trappen breng je dit wiel in beweging. Omdat bij een spinningfiets de trappers verbonden zijn aan het vliegwiel, zul je meegezogen worden in het tempo. Als het wiel eenmaal draait, draaien de trappers automatisch mee. Dit bevordert het vasthouden van een bepaald tempo, maar zorgt er ook voor, dat je niet zomaar kunt stoppen met trappen. Hierdoor word je over het algemeen gemotiveerd om langer vol te houden en door te blijven gaan. Je zult dus een uitdagende en veeleisende training krijgen.

fietstrainer lijkt op een racefiets Pin

De fietstrainer heeft geen doortrapsysteem

De fietstrainer beschikt niet over een doortrapsysteem. Net als op een gewone fiets of een hometrainer, kun je op elk gewenst moment stoppen met fietsen. Dit zorgt er aan de ene kant voor dat je niet zo gedreven wordt om langer door te gaan, maar aan de andere kant is het prettig te weten dat je altijd kunt stoppen als je wilt.

3. Geschikt voor beginners

Welk apparaat is makkelijk te gebruiken als beginner: de fietstrainer of spinningfiets?

spinningbike fiets anders dan fietstrainer Pin

De spinningbike is wat minder geschikt voor beginners

Omdat spinnen op fietsen lijkt, zou je denken dat iedereen dat kan doen. Het doortrapsysteem maakt echter dat de spinningfiets wat minder geschikt is voor beginners. Omdat je niet kunt stoppen wanneer je wilt, kan dit ervoor zorgen dat beginners er moeite mee hebben om hier mee om te gaan en je gaat er gemakkelijk mee over je grenzen.

fietstrainer voor beginners Pin

De fietstrainer is laagdrempelig

Als je graag fietst, kan iedereen gebruik maken van de fietstrainer. Je kunt natuurlijk eenvoudig je eigen fiets erop zetten. Wel zie je dat het vaak ervaren sporters zijn die gebruik maken van een fietstrainer. Zij willen graag hun training ook in de winter kunnen blijven volhouden. Maar in principe is de fietstrainer zeker ook geschikt voor beginners.

4. VR programma’s

Kun je gebruik maken van VR trainingsprogramma’s om je training interessanter en uitdagender te maken? De nieuwste fietstrainers beschikken op dit gebied over meer mogelijkheden dan spinningfietsen.

spinningbike display Pin

De meeste spinningfietsen bieden enkel trainingscomputers

Spinningbikes beschikken wel over trainingscomputers, die je verschillende trainingen bieden. Dit zorgt voor afwisseling en maakt het makkelijker om naar een doel te werken. Er zijn gelukkig al enkele modellen die ondersteuning bieden voor de populaire interactieve apps. In dit artikel heb ik deze spinningfietsen op een rij gezet: de 5 beste spinbikes met Zwift.

interactieve training fietstrainer of spinningfiets Pin

Fietstrainers bieden de beste interactieve ervaring

De luxere fietstrainers kun je koppelen aan een tabletscherm of televisie, waardoor je digitaal kunt trainen. Op het scherm zie je een mooie omgeving aan je voorbij trekken, alsof je door een landschap aan het fietsen bent, eventueel samen met andere wedstrijdrijders. Er worden realistische parcoursen en wedstrijden weergegeven, zodat je mee kunt doen met een WK. Dat zorgt natuurlijk wel voor de nodige motivatie. Je kunt hier meer over interactieve trainingen lezen: Zwift, wat kun je er allemaal mee?

5. Kracht opbouwen

Wil je sterkere spieren, dan is de spinningfiets het apparaat waar dit het beste op lukt.

Met een spinningfiets train je meer je spieren

Trainen op een spinningfiets is heel inspannend voor je spieren. Dit komt door de manier van trainen en door het doortrapsysteem. Tijdens een training komen veel tempowisselingen voor en wordt de weerstand zwaarder gezet. Je fietst ook in verschillende houdingen, zoals op de pedalen staan en “jumpen” (afwisselend zitten en staan). Je traint hierdoor niet alleen je benen en billen, maar ook je core.

Het doortrapsysteem zorgt er verder voor dat het tempo gelijkmatig en hoog blijft. Fietsen op de spinningfiets vraagt dus een grotere inspanning van je spieren dan wanneer je op een gewone fiets of een fietstrainer rijdt.

Met de fietstrainer iets minder

Fietsen op de fietstrainer geeft je in feite een natuurgetrouwe training. Met behulp van de weerstand kun je deze zwaarder maken en sommigen kunnen zelfs een parcours door bergen en heuvels nabootsten. Je traint hier natuurlijk wel je spieren mee, maar niet meer dan bij een normale training. Uiteindelijk bouw je minder spierkracht op dan wanneer je op een spinningfiets traint.

6. Natuurlijke fietservaring

Als je graag fietst, wil je dat je training binnenshuis zoveel mogelijk lijkt op een training buitenshuis. Hoe natuurlijker de fietservaring, hoe meer je ervan kunt genieten en hoe beter je training vol te houden is. Lees hier of je dit op de spinningbike vindt of op de fietstrainer.

De spinningfiets voelt anders dan een racefiets

Het rijden op de spinningfiets vertoont gelijkenis met het fietsen op een racefiets. Toch is het natuurlijk wel een feit dat je niet op je eigen fiets zit en dat het doortrapsysteem effectief is, maar niet overeenkomt met hoe fietsen normaal gesproken voelt. Wel voelt de houding natuurlijk en zorgt het remsysteem voor een soepele fietservaring.

De fietstrainer heeft de meest natuurlijke fietservaring

Met de fietstrainer krijg je een training die het meest natuurgetrouw aanvoelt, vooral als je gebruik maakt van een direct drive fietstrainer. Deze kunnen meer weerstand geven en veroorzaken minder geluidsoverlast dan andere vormen van weerstand. Omdat je op je eigen fiets kunt rijden, hoef je niet te wennen aan een andere houding. Kies je ook nog voor een smart trainer, dan is de ervaring nog realistischer.

Via de smart trainer kun je tijdens het trainen op een scherm een parcours zien. Hierdoor lijkt het echt alsof je buiten fietst, door de bergen, bossen of andere landschappen. Ook kun je wedstrijden tegen anderen rijden. Hierdoor kun je met behulp van de fietstrainer de meest realistische fietservaring hebben, terwijl je toch indoor traint.

7. Eigen fiets gebruiken

Het heeft veel voordelen om op je eigen fiets te kunnen (blijven) trainen. Je lichaam is namelijk al goed gewend aan de houding die je hierop aanneemt.

Met de spinningfiets heb je een extra toestel

De spinningfiets is niet je eigen standaard racefiets. Toch heeft deze als voordeel dat je hem goed op de juiste lichaamsafmetingen kunt afstellen. Zowel het stuur, als het zadel zijn vaak heel nauwkeurig op de juiste maat af te stellen. Dat scheelt in ieder geval iets.

Met de fietstrainer gebruik je de eigen fiets

Het voordeel van de fietstrainer is dat je je eigen fiets erin kunt zetten. Je hoeft dus niets af te stellen en de houding die je erop aanneemt is bekend voor je. Dit zorgt ervoor dat je spieren heel snel meteen goed werk kunnen doen. Je bent geen energie kwijt met wennen aan een andere houding.

De keuze: een spinningfiets of fietstrainer?

Op beide apparaten krijg je een goede training, waarmee je je conditie op peil kunt houden als je binnen moet of wilt trainen. Door hun verschillende kenmerken geven ze allebei net een ander soort ervaring van het fietsen. Met deze informatie heb je nu hopelijk een beter idee, welke van de twee bij jou past.

Het belangrijkste kenmerk van de spinningfiets is het doortrapsysteem. Houd je wel van een uitdaging en word je enthousiast van een pittige training waarbij je je goed in het zweet kunt werken, dan is de spinningfiets voor jou het ideale systeem.

De beste spinningbikes

Wil je een realistische training die veel lijkt op hoe je buiten traint? Vind je je eigen fiets het prettigste rijden? Dan kun je het beste gaan voor een fietstrainer. Door te kiezen voor een smart trainer, heb je ook de mogelijkheid om verschillende parcoursen op je scherm te zien en een spannende wedstrijd na te bootsen.

De beste fietstrainers

Alles over fitness