Hardlopen op een loopband: is de loopband een goed alternatief?

hardlopen op een loopband Pin

Als je erover denkt om te gaan hardlopen, kun je kiezen voor buiten lopen of een loopband aanschaffen.

Op een loopband heb je altijd mooi weer: je hebt geen last van wind of regen. Maar buiten lopen is afwisselender en de frisse lucht is gezond voor je.

Hoe kun je de keuze maken voor binnen of buiten hardlopen? Is het alleen een kwestie van voorkeur of is buiten lopen echt beter voor je?

In dit artikel worden de voor- en nadelen van de loopband op een rijtje gezet, zodat je zelf een weloverwogen keuze kunt maken.

De 5 voordelen van hardlopen op een loopband

De loopband geeft je de mogelijkheid binnen te trainen. Toch komt vaak de vraag naar voren of hardlopen op een loopband wel hetzelfde effect heeft, dus net zo gezond is, als buiten hardlopen.

Zoals met veel zaken die je naast elkaar zet, hebben de loopband en buiten lopen hun eigen voor- en nadelen. Hieronder zie je de 5 voordelen van hardlopen op een loopband.

1. Een kleiner risico op blessures

Wanneer je binnen loopt op een loopband, heb je altijd een gelijk en effen oppervlak om op te lopen. Buiten moet je opletten op ongelijke stoeptegels, andere weggebruikers (auto’s, fietsen, brommers) en slecht zicht (donker of mist) of gladheid. Hardlopers die op straat hun sport beoefenen lopen dus een groter risico op een blessure, van een simpele verzwikking of schaafwonden tot de mogelijkheid van een aanrijding. Op een loopband gebeurt dit niet. Je loopt altijd veilig.

Andere mogelijke blessures die je door een training buiten kunt oplopen, is een blessure aan het scheenbeen. Tijdens het hardlopen komt er druk op het scheenbeen tijdens het afzetten. In sommige gevallen is de druk te hoog en kan er een stressfractuur ontstaan. Dit risico is veel kleiner op een loopband, doordat de ondergrond zachter is.

Over het algemeen worden je gewrichten op een loopband minder zwaar belast. Er ontstaan minder snel problemen met heupen, enkels en knieën, dan wanneer je buiten hardloopt.

2. Altijd mooi weer op een loopband

In Nederland zit het weer echt niet altijd mee en helaas kan dit (te) gemakkelijk een reden zijn om niet te gaan hardlopen. Of het nu gaat om harde wind, regen, ijzel, vrieskou of een hittegolf, het weer is vaak niet ideaal. Maar het is wel heel jammer als je dan niet gaat sporten. Heb je thuis een loopband staan, dan is het weer geen excuus. Daarom zul je altijd je training kunnen doen, wat het weer buiten ook is.

3. De loopband kan je helpen om je grenzen te verleggen

Een groot voordeel van hardlopen op een loopband is het feit dat deze op een bepaalde snelheid draait. Dat betekent ten eerste dat je altijd in een constant tempo blijft lopen. Dit helpt je om een goede regelmaat aan te houden en je uithoudingsvermogen goed te trainen.

Ten tweede stimuleert het apparaat je ook om net wat langer door te gaan en je grenzen te verleggen. Op het moment dat je zou opgeven als je buiten zou hardlopen, blijf je, wanneer je op een loopband loopt, langer doorlopen. Zo verbeter je je conditie en kun je makkelijk je hardloopschema volgen.

4. De drempel om te trainen is laag

De loopband staat in de slaapkamer (of op zolder), je stapt er dus gemakkelijk op. Ook als je minder zin hebt, is de drempel laag om toch even te trainen. Je hoeft niet eerst naar het bos en hoeft ook geen warme kleding of een regenjas aan te doen.

Doordat je geen reistijd hebt of speciale voorbereidingen hoeft te doen, blijkt dat je toch snel even op het toestel stapt, al is het maar 20 minuten. En het feit dat je kunt stoppen en dan ook meteen klaar bent, is ook een voordeel. Je hoeft niet rekening te houden met thuiskomen, zoals wel het geval is wanneer je buiten traint.

Zoek jij een loopband om thuis te kunnen trainen? In dit artikel vind je de allerbeste loopbanden van dit moment op een rij: TOP 10 loopbanden.

5. Extra mogelijkheden voor trainen

loopband display PinDoordat de loopband over een display beschikt, krijg je meer inzicht in je hardlooptraining. Op de display kun je de afstand zien, je gemiddelde tempo, energieverbruik, hartslag en verbruikte calorieën. Dit kan tegenwoordig ook vaak wel bij een buitentraining, als je een smartphone meeneemt of een sporthorloge draagt.

Maar hardlopen op een loopband heeft nog meer mogelijkheden, afhankelijk van de opties waar je fitnesstoestel over beschikt. Sommigen hebben de mogelijkheid om op hartslag te trainen of bieden speciale trainingsprogramma’s, zoals een intervaltraining. Hierdoor heb je meer uitdaging, omdat je niet je eigen tempo kunt aanhouden, wat buiten wel kan.

Een andere optie is de hellingshoek. Gemiddeld is de hellingshoek op een loopband tussen de 12% en 18%. Je kunt hiermee een training in de heuvels simuleren, waardoor je training een stuk pittiger wordt. Dit is iets dat je buiten in het vlakke Nederland niet gemakkelijk lukt.

Sommige mensen vinden trainen op een fitnessapparaat saaier dan buiten. Maar met deze opties wordt binnen hardlopen al een stuk interessanter. Andere manieren waarop binnen trainen leuker wordt, is het feit dat je muziek zonder oordopjes kunt draaien (en kunt meezingen) en dat je films of series kunt kijken. Wees hier wel voorzichtig mee. Je kunt dan misschien niet onder een auto komen, maar je kunt wel van het apparaat afvallen als je teveel afgeleid wordt.

Op zoek naar een loopband voor thuis?Hieronder vind je een aantal goede loopbanden voor thuis.

Nadelen van de loopband

Hoewel hardlopen op een loopband dus veel voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen te noemen. Hieronder zie je de 4 nadelen van hardlopen op de loopband.

1. Lager energieverbruik dan wanneer je buiten traint

Op een loopband loop je anders dan buiten. De band onder je is in beweging en dat heeft consequenties. Op het moment dat je voet de band raakt, zorgt de band ervoor dat je voet vanzelf naar achteren bewogen wordt. Je hoeft hier niet veel voor te doen. Buiten op straat, zet je met je been af, waardoor je lichaam naar voren bewogen wordt.

Dit is dus een verschillende belasting. Het fitnesstoestel neemt een deel van het werk over. Daardoor is het energieverbruik lager. Wil je hardlopen om af te vallen, dan kan dat een reden zijn om niet voor een loopband te kiezen.

Een andere reden dat het energieverbruik lager is, is omdat je binnenshuis geen last hebt van luchtweerstand en kou. Door wind moet je je meer inspannen en zul je meer energieverbruiken. Ook moet je lichaam harder werken om je warm te houden.

2. Minder stimulering van botgroei

Hardlopen op de loopband kan helpen om blessures en overbelasting van gewrichten te voorkomen. Het wat verende en zachte oppervlak van de loopvlak zorgt ervoor dat lopen minder impact heeft op je gewrichten. Daarentegen kan buiten hardlopen helpen om steviger botten te krijgen, juist omdat de belasting hoger is. Door de druk die op de botten gelegd wordt, stimuleert dit botgroei en krijg je een hogere botdichtheid.

3. Saai

Een veel gehoorde klacht van hardlopen op een loopband, is dat het saai zou zijn. Buiten lopen is natuurlijk toch afwisselender, omdat je van alles om je heen ziet. De frisse lucht doet daarbij ook goed en lopen in de natuur kan helpen om je te ontspannen en je positiever te voelen. Op een loopband of airrunner ben je binnen bezig, wat niet zo prettig is als je de hele dag al binnen hebt gezeten. Daarom kan trainen op een fitnessapparaat soms als saaier gezien worden dan buiten trainen.

4. Je traint je spieren minder

Doordat de loopband zelf draait, train je bepaalde spieren minder intensief. Dit geldt vooral voor de hamstrings, die bij het buiten hardlopen meer getraind worden. Zet je je voet op de grond, dan zijn het de hamstrings die aangespannen worden en je voet naar achteren duwen. Train je op het fitnessapparaat, dan doet deze dit werk voor je.

Ook de laterale spieren worden voor het hardlopen op een loopband niet of nauwelijks aangesproken. Deze spieren (aan de zijkant van je benen) zijn bij hardlopers over het algemeen al niet erg sterk, omdat je altijd maar een kant op gaat: naar voren. Je gebruikt ze bij zijwaartse bewegingen. Bij het buiten hardlopen gebruik je ze in ieder geval soms, namelijk als je een bocht neemt of ergens voor moet uitwijken. Op de loopband hoef je dit niet te doen en train je ze helemaal niet.

Kiezen voor een loopband

Als je alle voor- en nadelen op een rijtje zet, heeft hardlopen op een loopband zeker een hoop voordelen. De training is bijna net zo effectief, zeker gezien het feit dat je altijd kunt trainen en je niet hoeft laten tegen te houden door het weer. Als je wilt hardlopen als hobby kun je er vanuit gaan dat je op een loopband ook een fijne, uitdagende training kunt krijgen.

Is binnen hardlopen saai? Juist door de extra mogelijkheden (de hellingshoek en de trainingsprogramma’s) kan het toestel een binnentraining uitdagend en afwisselend maken. Zeker als je daarbij een fijn muziekje of leuke film opzet.

De loopband is daarnaast de betere optie voor mensen die snel last van hun gewrichten krijgen. Het loopvlak dempt de klappen die je op knieën en enkels krijgt, zodat het hardlopen beter te verdragen is. Heb je de voor- en nadelen op een rijtje gezet? Het blijft altijd een kwestie van je eigen voorkeur. Het leukste is natuurlijk buiten en binnen trainen af te wisselen. Dan heb je van allebei de voordelen.

Wil jij starten met hardlopen op een loopband? Bekijk dan hier de beste modellen:

De beste loopbanden

Alles over fitness