Advies

Hometrainer of spinningfiets: welke is beter?

Door:    |   Laatste update: 

hometrainer of spinningfiets

Twijfel jij tussen een hometrainer of spinningfiets? Als je overweegt één van de twee aan te schaffen, is het wel zo fijn als je weet wat je in huis haalt. Ze hebben namelijk allebei iets anders te bieden. In dit artikel laat ik je de 9 grootste verschillen zien.

Lees verder

Dit vind je allemaal in dit uitgebreide artikel

De 9 verschillen tussen een hometrainer en spinningfiets

De hometrainer en spinningfiets zijn twee heel verschillende fitnessapparaten. In het overzicht hieronder zie je het verschil tussen een hometrainer en spinningfiets in een makkelijk overzicht:

Hometrainer Spinningfiets
​1. Doortrapsysteem
2. Geschikt voor beginners?
3. ​Wil je graag tijden verbeteren?
4. ​Wil je een racefiets ervaring?
5. Ben je slecht ter been?
6. ​Wil je trainen met trainingsprogramma’s?
7. ​Heb je een blessure?
8. ​Zijn het zadel en stuur instelbaar?
9. ​Gezondheids voordelen
Bekijk de hometrainers Bekijk de beste spinningfietsen

1/7

Het verschil in trapsysteem

Het meest in het oog springende verschil tussen spinningfietsen en hometrainers is het doortrapsysteem van de spinningfiets. Het doortrapsysteem houdt in dat de trappers vast zitten aan het vliegwiel. De trappers zullen dus doordraaien of jij nu trapt of niet. Dit is bij hometrainers niet het geval. Die stoppen wanneer jij stopt met trappen.

spinbike doortrapsysteem Pin

De spinbike heeft een doortrapsysteem

Het doortrapsysteem geeft je de mogelijkheid om snel een trainingsintensiteit te bereiken, die je gedurende de hele training kunt volhouden. Omdat het doortrapsysteem verbonden is met een zwaar vliegwiel, word je als sporter met het tempo meegetrokken. Het voordeel is dat dit je uitdaagt om net wat langer door te gaan en door te trappen tot je je doel behaald hebt. Het vergt wat vaardigheid om daarmee om te gaan, maar helpt bij het behalen van de hoge snelheden.
trapsysteem van een spinningbike

hometrainer freewheel Pin

De hometrainer heeft een freewheel

De hometrainer heeft dus dit doortrapsysteem niet. Als je op de hometrainer zit en je stopt met trappen, staan de trappers meteen stil. De hometrainer beschikt over een freewheel systeem, dus de trappers zitten niet vast aan het vliegwiel.

2/7

Spinningfiets of hometrainer: welke is beter voor beginners?

Wil je als beginner een keuze maken tussen de hometrainer of spinningfiets? Dan is waarschijnlijk de hometrainer de meest veilige keus voor je.

hometrainer voor beginners Pin

​De hometrainer is ideaal voor beginners

​Hometrainers zijn heel gemakkelijk om te gebruiken, ook voor beginners. Want iedereen kan fietsen.

Je hebt geen begeleiding nodig om de hometrainer te gaan gebruiken, deze apparaten zijn eenvoudig om in te stellen en er is weinig uitleg nodig. Het risico op blessures is klein. Je kunt er prima op werken aan je conditie.

spinningfiets voor ervaren fietsers Pin

​De spinningfiets is voor ervaren fietsers

​​De spinningfiets wordt veel gebruikt in fitnesscentra. Bijna iedereen heeft wel eens beelden gezien van flink zwetende sporters, die supersnel op zo’n spinningfiets aan het fietsen zijn. Maar om de spinningfiets te gebruiken is wel wat uitleg nodig. Er is sprake van het eerder genoemde doortrapsysteem. Het vergt wat vaardigheid om daarmee om te gaan. Je kunt niet zomaar stoppen of afstappen.​

3/7

​Wil je graag een racefiets ervaring tijdens het trainen?

Ongeacht de houding, werk je met de hometrainer en spinningfiets aan je conditie en een fit en gezond lichaam. Maar er zit een groot verschil in de houding die je op de fitnessapparaten aanneemt.

De hometrainer lijkt op een stadsfiets

De hometrainer lijkt niet op een racefiets, je fietst erop als op een normale stadsfiets. De houding is daardoor meer ontspannen, je voorkomt spanning in je schouders, rug en nek. Het is op een hometrainer ook niet de bedoeling om de hoge snelheden te behalen die je op een spinningfiets kunt bereiken.

De spinningfiets lijkt op een racefiets

Op de spinningfiets wil je wel snelheid halen en kom je net als op een racefiets in een voorovergebogen houding te zitten. Om dit te kunnen bereiken is zowel het stuur als het zadel volledig instelbaar, zodat mensen van elke lengte een goede houding kunnen vinden.

De trappers zijn net als op een racefiets, geschikt om er racefietsschoenen in te klikken. Daarmee kun je nog meer kracht zetten op de trappers. Ook de vorm van het stuur lijkt op dat van een racefiets, met steunen waar je je onderarmen op kunt leggen.
Ben je slecht ter been of heb je een blessure?

Wil je de hometrainer of spinningfiets gebruiken als je slecht ter been bent? Of heb je een blessure? Dan kun je hier lezen wat het beste bij je past.

4/7

Ben je slecht ter been of heb je een blessure?

Wil je de hometrainer of spinningfiets gebruiken als je slecht ter been bent? Of heb je een blessure? Dan kun je hier lezen wat het beste bij je past.

​Kies voor de hometrainer wanneer je slecht ter been bent

De hometrainer is het gemakkelijkst te gebruiken, dus ook als je slecht ter been bent. Omdat hij niet over een doortrapsysteem beschikt, is het veiliger om een hometrainer te gebruiken dan een spinningfiets. Als je wilt stoppen, kun je stoppen. Je hebt hierdoor altijd zelf de controle over wat er gebeurt.

De hometrainer is ook het beste geschikt om te gebruiken als je last hebt van een blessure. Ten eerste is deze veilig genoeg om toch te kunnen sporten (geen doortrapsysteem), maar ook kun je hem gebruiken om het herstel van de blessure te bevorderen. Door de weerstand omlaag te zetten kun je voorzichtig weer gaan bewegen.​ Op zoek naar de beste hometrainers voor ouderen of revalidatie kun je hier vinden: de 3 beste hometrainers voor ouderen.

De spinningfiets ​is voor fietsers die tot het uiterste gaan

Op de spinningfiets is dit niet het geval. Heb je last van pijn of kun je niet meer verder, dan kun je niet zomaar stoppen. De trappers draaien (vaak in hoog tempo) door.

Het kan gevaarlijk zijn om dan te willen afstappen of je voeten van de trappers te halen. Zeker als je pijn hebt, is het fijn om meteen te kunnen stoppen. ​

Sommige fietsen hebben wel een noodstop systeem, maar daar moet je dan net aan denken. Het maakt het in ieder geval ingewikkelder en daardoor minder veilig om te gebruiken als je slecht ter been bent.

5/7

​Instelbaar zadel en stuur

Zowel op hometrainers als op spinningfietsen zijn het zadel en het stuur instelbaar.

hometrainer verstelbaar Pin

Bij een hometrainer zijn de mogelijkheden beperkt

Op hometrainers heb je iets minder mogelijkheden dan bij een spinningfiets. Maar dit is ook zeer afhankelijk van de prijs. Duurdere hometrainers hebben meestal meer mogelijkheden om dingen te verstellen dan een goedkoop model. Het zadel en het stuur kunnen meestal wel omhoog en omlaag gezet worden.

spinningfiets verstelbaar Pin

De spinningbike heeft veel verstelbare onderdelen

Bij de spinningfiets zijn er veel mogelijkheden om zowel horizontaal als verticaal het stuur en zadel in te stellen. En dit kan op meer punten op de fiets. Het is namelijk van belang om goed op de fiets te kunnen zitten. Dis is zowel uit oogpunt van veiligheid, in verband met de snelheden, als vanwege de ergonomie. Op de spinningfiets zit je voorovergebogen en je moet ook kunnen staan op de pedalen. Je moet goed kracht kunnen zetten in beide houdingen. Daarom kun je het zadel naar voren en naar achter zetten, als ook naar boven en beneden.

6/7

De gezondheidsvoordelen van een hometrainer en spinningfiets

Fietsen op zowel de hometrainer als op de spinningfiets heeft gezondheidsvoordelen:

De gezondheidsvoordelen van een hometrainer

Door regelmatig te trainen op de hometrainer, werk je aan het vergroten van je longinhoud, het verbeteren van je conditie en het is een goed apparaat voor cardiovasculaire training. Ook mensen die willen afvallen kunnen de hometrainer gebruiken, maar het calorieverbruik is niet zo hoog als op de spinningfiets. Het fietsen werkt spierversterkend, vooral voor de dijspieren. Verder is sporten op de hometrainer ook heel geschikt voor mensen met gewrichtsproblemen. Er vindt geen zware belasting plaats en het bewegen gebeurt zonder schokken.

​De gezondheidsvoordelen van een spinningfiets

​Ook op de spinningbike werk je aan je longinhoud en je conditie. Vooral de bil-, rug- en beenspieren worden flink getraind door het spinnen. Hart en bloedvaten zullen sterker worden. Gewicht verliezen kan prima doordat je high-intensity training afwisselt met duursport.

7/7

De keuze: een hometrainer of spinningbike?

Het verschil tussen de spinningfiets en de hometrainer zit dus in het doortrapsysteem en de manier waarop je daardoor traint.

Op de hometrainer kun je rustig beginnen, ook als je geen ervaring hebt of geblesseerd bent. Je kunt aan verschillende doelen werken, door de trainingsprogramma’s te gebruiken.

De spinningfiets is geschikt voor de ervaren en veeleisende sporter en voor mensen die graag wielrennen. Als je het liefste tijdens een training alles geeft en moe en bezweet van je fiets wilt komen is de spinningfiets iets voor jou. Met allebei de fitnessapparaten zul je aan je conditie kunnen werken en je gezondheid kunnen verbeteren.

Weet je nog niet zeker of de hometrainer of spinningfiets bij je past? Je kunt ook nog kijken naar een crosstrainer. In dit artikel vind je de verschillen tussen de hometrainer en crosstrainer en de verschillen tussen de crosstrainer en loopband vind je hier.