Hoe vaak moet ik eten op een dag?

hoe vaak eten Pin

Hoeveel maaltijden zou je moeten eten op een dag? Hoe vaak je eet, kan invloed hebben op je gewicht en je gezondheid in het algemeen. Sommigen zeggen dat het beter is om drie grote maaltijden te eten, terwijl anderen van mening zijn dat zes kleine beter is.

Bij het afvallen spelen veel factoren een rol. Het lijkt erop dat wàt je eet meer invloed heeft, dan hoe vaak je eet. Maar kan de frequentie van je maaltijden bijdragen aan het afvallen? Wat zijn de voor- en nadelen van drie maaltijden of zes maaltijden eten? Je leest het hieronder.

Moet je 3 of 6 keer eten op een dag?

De vraag of je drie grote of drie kleine maaltijden zou moeten eten, speelt eigenlijk pas sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw. Daarvoor aten mensen slechts drie keer per dag, dat was de gewoonte. Mensen aten niets tussen de maaltijden door. Maar toen speelden bedrijven in op dit gat in de markt en ontwikkelden ze tussendoortjes en andere lekkernijen. Er kwamen steeds meer soorten snacks, waardoor je meer en vaker kon gaan eten. Daardoor kwam ook de vraag naar voren of het beter is om meerdere kleine maaltijden per dag te eten.

Er wordt al jarenlang onderzoek gedaan naar wat beter voor je is. Een tijd lang werd gedacht dat zes keer per dag een kleine maaltijd eten, meer voordelen zou hebben voor je spijsvertering, dan drie keer per dag. Verder zou het kunnen helpen wanneer je snel wilt afvallen.

Stijgt je vetverbranding wanneer je vaker eet?

Het voordeel van zes kleine maaltijden op een dag eten, zou zijn dat je spijsvertering beter op gang blijft. Omdat je maag en darmen continu blijven doordraaien, kost dit meer energie en zou je dus ook meer calorieën verbranden. Het is inderdaad zo dat het lichaam een inspanning moet leveren om eten te verteren, zowel tijdens als na het eten.

Dit proces heet thermogenese. Sommige mensen beweren dat het feit dat je lichaam moet werken om voedsel te verteren, dit ook betekent dat hoe vaker je eet, hoe meer energie dat zou kosten. Toch blijkt uit onderzoeken dat de hoeveelheid calorieën die je verbrandt, in verhouding staat tot hoeveel je eet. Eet je een kleine maaltijd, dan kost dit minder energie. In totaal zal het dus niet uitmaken hoe vaak je op een dag eet.

Er wordt ook nogal eens een onderzoek uit 2011 aangehaald van de Marywood Universiteit in Pennsylvania. Hierin kwam naar voren dat mensen met overgewicht minder maaltijden op een dag aten, dan mensen met een gezond gewicht. Maar aan de andere kant blijkt dat de mensen met overgewicht per dag meer calorieën aten en minder actief zijn. Daardoor kun je niet de conclusie trekken dat het overgewicht veroorzaakt wordt door hoe vaak er gegeten wordt. Dat kan logischerwijs ook veroorzaakt worden door het aantal calorieën en een gebrek aan beweging.

Of het aantal maaltijden per dag van belang is voor je vetverbranding is nog niet helemaal duidelijk. Vaker eten lijkt de vetverbranding niet te stimuleren. Omgekeerd valt je metabolisme ook niet zomaar stil. Je moet minstens drie tot vier dagen vasten, voor je metabolisme beduidend vertraagt. Dit betekent dus dat drie maaltijden per dag er niet voor zorgt dat je spijsvertering stil valt, omdat je niet vaak genoeg zou eten.

Kan het eten van kleine maaltijden eten helpen bij het afvallen?

kleinere porties PinDat er mensen zijn die kunnen afvallen door meerdere kleine maaltijden per dag te eten, zal waarschijnlijk niet komen doordat ze vaker eten. Dat lijkt eerder veroorzaakt te worden door wat ze eten: namelijk meer gezonde voedingsmiddelen. Het gaat er dan om dat je echt kleine maaltijden eet en geen snacks. Zo verdeel je bijvoorbeeld je lunch in tweeën en eet deze in twee kleinere maaltijden, in plaats van een grote. Op die manier eet je meer groente, vlees en vis, wat ervoor zorgt dat je geen behoefte meer hebt aan koekjes, snoep en andere ongezonde tussendoortjes.

Het is wel gebleken dat het eten van meerdere kleine maaltijden op een dag een impasse in het afvallen kan doorbreken. Sommige mensen proberen al lange tijd gewicht te verliezen en gaan steeds minder eten. Op een gegeven moment vallen ze niet meer af en is zelfs hun hongergevoel verdwenen. De stofwisseling is dan verstoord. Als je dan overgaat tot 5 of 6 kleine maaltijden op een dag, kan het afvallen weer gestimuleerd worden. In dat soort bijzondere gevallen kan dit dus een goede oplossing zijn en bijdragen aan gewichtsverlies.

Wil jij 2 kilo per week afvallen?

Met mijn dieetschema kun je moeiteloos 2 kilo per week afvallen! Klik hieronder op de knop om mijn gratis dieetschema te downloaden.

Start direct met afvallen!

De voordelen van 3 en 6 keer eten op een rij

Neem je 3 of 6 maaltijden op een dag? Hieronder vind je de voordelen:

De voordelen van 6 keer per dag eten

 • Je zult minder vaak erg honger hebben, waardoor je ook geen verkeerde voedingskeuzes zult maken.
 • Minder honger betekent ook dat je voorkomt dat je teveel eet.
 • Als je een snelle spijsvertering hebt, voorkom je met kleine maaltijden dat je een grote dip in je suikerspiegel krijgt.
 • Je kunt meer waardevolle voedingsstoffen binnenkrijgen als je je maaltijden met zorg kiest.

Voordelen van 3 grotere maaltijden op een dag

 • Na het eten zit je goed vol, waardoor je je langer verzadigd voelt, wat je juist helpt om niet te snacken.
 • Het eten van drie maaltijden helpt om je honger- en verzadigingsgevoel beter te kunnen voelen, wat belangrijk is om je eetlust onder controle te houden. Het goed kunnen aanvoelen of je honger hebt of niet, speelt tevens een rol bij het ontstaan van overgewicht.
 • Door voldoende te eten wordt er minder insuline aangemaakt (blijkt uit onderzoek), dat heeft een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel.
 • Drie grote maaltijden per dag helpt om je hormonen in balans te houden en is goed voor het behoud van spieren.

De nadelen van 3 en 6 keer eten op een rij

De nadelen van 6 keer eten op een dag

 • Het is niet erg praktisch om 6 kleine maaltijden te eten: je moet meerdere maaltijden klaarmaken en eventueel meenemen naar je werk. Ook is de dagindeling (op werk of school) niet ingesteld op 6 maaltijden per dag.
 • Je voelt je na kleine maaltijden nooit helemaal verzadigd.
 • Vaker eten op een dag is niet goed voor je tanden.
 • Uit onderzoek blijkt ook dat de hele dag door eten ervoor zorgt dat je lichaam constant insuline aanmaakt. Dit stimuleert het opslaan van vet, waardoor je sneller aankomt.
 • Vaker eten op een dag kan een gewoonte zijn, en je eet dan niet omdat je er behoefte aan hebt. Dat verstoort je honger- en verzadigingsgevoel.

De nadelen van 3 keer per dag eten

 • Je kunt meer honger krijgen als je drie keer per dag eet, vooral als je kiest voor voeding met snelle koolhydraten, waardoor je je kunt laten verleiden tot het eten van ongezonde tussendoortjes.
 • Het kan zijn dat je gewoon niet voldoende energie binnenkrijgt met drie maaltijden, zoals wanneer je een fanatieke sporter bent of zwaar lichamelijk werk doet.

Conclusie

Uiteindelijk is het afhankelijk van je eigen voorkeuren hoe vaak je op een dag zou moeten eten. Vooral het gevoel van verzadiging en de stabiliteit van je bloedsuikerspiegel zijn goede indicatoren om na te gaan of je moet eten. Ze spelen ook een grote rol bij het tegengaan van overgewicht.

Je kunt dus op je eigen gevoel afgaan. Ben je gewend om meerdere kleine maaltijden te eten, merk je dat een lege maag onprettig voelt en je stoort in je functioneren, dan is het prima om op die manier te blijven eten. Is een gevoel van honger voor jou goed te verdragen en blijf je je daar goed bij voelen? Dan zijn drie grotere maaltijden voor jou de juiste keuze.

Probeer om niet meer dan zes eetmomenten in je dag te plannen. Daar zou je gebit erg onder te lijden hebben en het wordt over het algemeen niet aangeraden. Je belast dan eerder je systeem met een overvloed aan kleine maaltijden, in plaats van dat het daar voordeel van heeft.

Andere leuke artikelen