Koolsoepdieet: hoe werkt het precies?

koolsoepdieet Pin

Wil jij proberen gewicht te verliezen en overweeg je dat met het koolsoepdieet te doen? Met dit dieet zou je in korte tijd veel kunnen afvallen. Je mag het maximaal een week volgen en je eet voornamelijk koolsoep, groente en wat fruit. Er worden suggesties gegeven wat je op een dag wel en niet mag eten.

Er zijn veel mensen die last hebben van overgewicht en een dieet kan goed helpen om af te vallen. Je kunt allerlei soorten diëten vinden, maar is het koolsoepdieet wel een goede optie? In dit artikel gaan we dieper in op wat dit dieet inhoudt en of snel afvallen wel zo gezond is.

Wat is het koolsoepdieet?

Het koolsoepdieet is, niet heel verrassend, een dieet waarbij je voornamelijk koolsoep eet. De soep die je mag eten bevat enkel groenten en kruiden en is dus erg caloriearm. Afvallen lukt alleen als je minder calorieën eet dan je binnenkrijgt. Gemiddeld heeft een mens 2000 tot 2500 calorieën nodig. Eet je minder, dan spreekt je lichaam de opgeslagen vetreserves aan. Bij het koolsoepdieet zul je waarschijnlijk minder dan 1000 calorieën per dag binnenkrijgen. Dat is geen gezonde manier om af te vallen.

Je volgt het maximaal 7 dagen achter elkaar. Daaruit blijkt ook al dat het niet zo gezond is: je krijgt namelijk heel erg weinig calorieën binnen. Geen gezonde manier van afvallen dus en het risico op een jojo effect is enorm!

Als je het koolsoepdieet volgt, krijg je voornamelijk groente en fruit binnen. Je mag dit onbeperkt eten en je kunt dit koken, stomen of rauw eten. Op sommige dagen mag je rijst, vlees of vis op het menu zetten. Uiteindelijk zou je met dit dieet 5 kunnen afvallen. Dit lijkt veel maar het gewichtsverlies bestaat waarschijnlijk grotendeels uit vocht en spieren waardoor je heel snel weer op je oude gewicht zal zitten.

Hoe werkt het koolsoepdieet?

koolsoepdieet is een crashdieet PinHet koolsoepdieet lijkt een beetje op het soepdieet. Elke dag van de week eet je koolsoep, waarin kool en nog wat andere groenten zitten. Het dieet is niet alleen caloriearm, maar is eveneens arm aan eiwitten en vetten. Producten als vlees, vis, zuivel en noten krijg je niet of nauwelijks binnen. Dit zijn juist de voedingsmiddelen die je lichaam veel energie en bouwstoffen leveren.

De basis van dit dieet zijn plantaardige producten. Je mag geen (of slechts heel weinig) vlees, eieren en zuivelproducten nemen. Ook vette plantaardige producten zijn niet toegestaan, zoals noten, avocado’s en olijfolie.

Het recept voor de koolsoep

Het hieronder staande recept kun je gebruiken als basis voor de koelsoep. Je maakt hiermee een grote pan soep, waar je in principe de hele week mee kunt doen. Maar eet je meer, dan maak je natuurlijk gewoon nog een pan.

Ingrediënten:

  • 6 Uien
  • 2 Tomaten
  • 1 Witte kool
  • 2 Groene of rode paprika’s
  • 4 Wortelen
  • 3 Bouillonblokjes (groenten of tuinkruiden)
  • Peper, kruiden, specerijen naar smaak

Bereid de soep door alle groenten in stukjes te snijden, doe ze in een soeppan en voeg water toe tot alles onder water staat. Kook de soep 20 minuten tot de groente gaar is. Deze soep mag onbeperkt gegeten worden, wanneer je maar wilt.

Richtlijnen voor het volgen van het koolsoepdieet

Gebruik de volgende richtlijnen om te zien wat je elke dag mag eten, gedurende de 7 dagen dat je het dieet volgt:

  • 1e dag: Behalve de soep kun je fruit eten. Elke soort fruit is toegestaan, behalve bananen. Vergeet niet water te drinken, om het afvoeren van afvalstoffen te bevorderen.
  • 2e dag: Andere groenten zijn nu ook toegestaan. Aangeraden wordt om verse bladgroenten te eten, maar je hebt de keuze, ook uit blik of de diepvries. Probeer gedroogde bonen en mais te vermijden. Fruit is vandaag niet toegestaan. Bij het avondeten mag je een gekookte aardappel in de schil bij de soep of groente eten.
  • 3e dag: Eet vandaag de soep, groenten en fruit, zoveel als je wilt. Bij het avondeten is de aardappel echter niet toegestaan. Aan het eind van deze dag zou je al 2,5 tot 3 kilo afgevallen kunnen zijn.
  • 4e dag: Vandaag mag je bananen eten en je hoeft je niet in te houden: je mag er 8 stuks. Verder mag je magere melk nemen en natuurlijk blijf je gewoon de hele dag door koelsoep eten.
  • 5e dag: Je mag eindelijk vlees eten vandaag: rundvlees, vis of kip bij je soep en groente. Maximaal mag dit 300 tot 450 gram vlees of vis zijn.
  • 6e dag: Voor deze dag gelden dezelfde richtlijnen als voor dag 5, alleen is er geen maximum hoeveelheid gesteld aan hoeveel vlees of vis je mag.
  • 7e dag: Op deze laatste dag van het dieet mag je volkoren rijst bij je maaltijd nemen. Ook ongezoet vruchtensap is toegestaan. Verder eet je natuurlijk de koolsoep en groente.

Aan het einde van de week zou je met dit koolsoepdieet 5 kilo gewicht afgevallen kunnen zijn.

Wel en niet doen tijdens het koolsoepdieet

Goed drinken is belangrijk als je een dieet volgt. Je mag alleen vloeistoffen drinken die geen calorieën bevatten. Dat zijn dus water, thee zonder suiker, ongezoete zwarte koffie, magere melk en op de laatste dag ongezoet fruitsap. Heb je problemen met de stoelgang, dan kun je een kopje vezels door de soep doen.

Niet toegestaan zijn brood, frisdrank, alcohol, tussendoortjes (ook geen noten) en eiwitshakes.

Wil jij 2 kilo per week afvallen?

Met mijn dieetschema kun je moeiteloos 2 kilo per week afvallen! Klik hieronder op de knop om mijn gratis dieetschema te downloaden.

Start direct met afvallen!

De voor- en nadelen van het koolsoepdieet

voordelen van het koolsoepdieet PinDe belofte van het koolsoepdieet dat je er snel en eenvoudig vele kilo’s mee kunt afvallen, klinkt natuurlijk aantrekkelijk. Maar er zijn helaas ook nadelen aan dit dieet verbonden. Hieronder zetten we de plus- en minpunten duidelijk voor je op een rijtje.

De voordelen van het koolsoepdieet:

1. Snel afvallen

Het is een feit: met het koolsoepdieet kun je in een week tijd snel afvallen en een strakker lichaam krijgen. Het is echter wel de vraag of dit gewichtsverlies permanent is. Je moet namelijk kijken naar wat het eigenlijk is dat je kwijtraakt in die eerste week. Tijdens dit crashdieet beperk je het aantal calorieën dat je binnenkrijgt drastisch. Je krijgt misschien nog maar de helft binnen van wat je lichaam nodig heeft.

Nu zou je denken dat je lichaam op zoek gaat naar energie en de voorraad lichaamsvet zal gaan aanspreken. Maar helaas blijkt uit onderzoek dat je in de eerste week van een crashdieet voornamelijk water en spiermassa kwijtraakt. De energie die het gemakkelijkste beschikbaar is voor het lichaam, zit in de glycogeenvoorraden. Glycogeen bindt zich aan watermoleculen. Als die suikers worden aangesproken komt het water vrij. Dat is dus het gewicht dat je kwijtraakt.

Je bent dit dieet gaan doen omdat je vet wilt kwijtraken. In principe ben je aan het eind van die week dus wel lichter, maar heb je nog net zoveel lichaamsvet als voor je begon.

2. Goedkoop dieet

Voor dit dieet hoef je niet veel geld uit te geven. Groente en zeker kool is niet heel prijzig en omdat je niet veel eet, kost dit dieet weinig geld. Bij sommige crashdieten (zoals bijvoorbeeld het Cambridge dieet of Alizonne dieet) moet je speciale dieetproducten aanschaffen of word je begeleid door een diëtiste. Dat is voor dit dieet allemaal niet nodig.

3. Makkelijk om te volgen

Het koolsoepdieet is niet ingewikkeld. De soep maken kan iedereen met verse groenten, kruiden en bouillonblokjes. Je eet de hele week dezelfde soep. Er wordt precies uitgelegd wat je wel en niet mag eten. Makkelijker kan haast niet.

De nadelen van het koolsoepdieet:

1. Honger!

Alle crashdiëten hebben 1 ding gemeen: honger lijden!  Het maakt niet veel uit welk crashdieet je doet: het eierdieet, 10 dagen dieet of het koolsoepdieet. Als je elke dag veel te weinig calorieën binnenkrijgt, dan zal je de gehele dag een ontzettende honger hebben. Je lichaam maakt meer van het hongerhormoon ghreline aan waardoor je continue honger hebt. Je volgt het dieet maar 7 dagen, maar elke dag honger hebben, maakt het toch moeilijk om vol te houden.

2. Te weinig voedingsstoffen

Niet alleen bevat de voeding die je eet tijdens het koolsoepdieet weinig calorieën, het is ook erg arm aan voedingsstoffen. Je lichaam heeft een grote hoeveelheid macronutriënten nodig om gezond te kunnen blijven. Die mis je allemaal. Normaal gesproken bestaat zo’n 20 tot 40% van je voeding uit vet en gemiddeld 10 tot 30% uit eiwitten. Volg je het soepdieet, dan worden alle bronnen van vet en eiwitten van het menu geschrapt. Daarnaast zul je ook niet genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgen.

Dat dit ongezond is, blijkt vaak al na enkele dagen. Je zult je moe voelen, je kunt trillende spieren krijgen en duizelig worden. Je hebt waarschijnlijk niet genoeg energie om de dag door te komen. Ook je concentreren kan lastig worden. Mogelijk ontstaat er een tekort aan o.a. ijzer, vitamine B12 en foliumzuur. Het advies is dan ook niet voor niets, om dit dieet niet langer dan 7 dagen te volgen.

3. Vertraging van de stofwisseling

Een ander nadeel van het koolsoepdieet is dat het een vertraging van de stofwisseling veroorzaakt. Doordat je zo weinig eet, schakelt je lichaam over naar een overlevingsmechanisme, waarin het spaarzaam omgaat met de calorieën die er wel binnenkomen. Uit onderzoek blijkt dat dit gebeurt wanneer je langer dan 72 uur te weinig eet.

Door dit overlevingsmechanisme kan je lichaam langer toe met minder calorieën. Deze langzame stofwisseling is ook de reden dat de kans erg groot is dat je snel weer aankomt na het crashdieet. Veel mensen wegen enkele weken na een dergelijk dieet zelfs meer dan voor ze ermee begonnen. Dat is dan ook een van de volgende nadelen.

4. Grote kans dat je weer aankomt na het dieet

Het volgen van een crashdieet is meestal geen pretje, maar je weet waar je het voor doet: gewicht kwijtraken. Daar heb je wel wat honger en ongemak voor over. Crashdiëten duren ook niet zo lang, dus je begint met veel enthousiasme aan het koolsoepdieet. Een groot nadeel van crashdiëten is echter dat het gewichtsverlies niet permanent is.

Uit onderzoek komt naar voren dat veel mensen gemiddeld 30 tot 50% van het gewicht dat ze kwijtraakten, in het eerstvolgende jaar alweer aankomen. 1 op de 3 mensen zal uiteindelijk zelfs méér wegen dan voor ze met het dieet begonnen. Als je vervolgens weer een crashdieet gaat doen, afvalt en daarna weer aankomt, is het wel duidelijk dat je door dit soort diëten met je gewicht zal blijven worstelen.

5. Je spiermassa wordt afgebroken

Het koolsoepdieet bevat te weinig voedingsstoffen om je lichaam gezond en fit te houden. Zo zit er in de voeding die je mag eten nauwelijks eiwitten: je eet bijna geen vlees, vis, eieren of zuivel. Je spieren hebben eiwitten nodig als bouwstoffen en ze voorkomen dat je spiermassa verliest. Als je weinig brandstof binnenkrijgt, zal je lichaam op zoek gaan naar bronnen van energie. Eerst zullen de glycogeenvoorraden worden aangesproken.

Als die uitgeput zijn, heeft je lichaam twee mogelijkheden: energie halen uit lichaamsvet of uit spierweefsel. Tijdens een crashdieet is de vraag naar energie zo groot, dat niet alleen vet wordt gebruikt als bron van energie, maar ook de spieren. Je lichaam zal dus spierweefsel gaan afbreken. Dat is natuurlijk niet wat je wilt, want je wilde vet kwijtraken. Daarnaast maakt het verlies van spieren je moe en futloos.

Het is zeker voor sporters niet aan te raden een crashdieet te volgen. Je loopt meer risico op blessures en spierpijn omdat je te weinig eet. Je lichaam krijgt niet genoeg energie binnen om de schade te herstellen die ontstaat door sporten.

Is dit dieet aan te raden?

Het koolsoepdieet (en eigenlijk alle crashdiëten) zijn ongezond en plegen roofbouw op je lichaam. Je krijgt te weinig voedingsstoffen binnen, komt vitamines en mineralen tekort en moet nog de hele tijd honger lijden ook. Als het dieet dan nog zin had, was dat misschien nog te overzien. Maar uiteindelijk heb je grote kans dat je met het koolsoepdieet niet blijvend gewicht kunt verliezen.

De eerste week verlies je voornamelijk vocht en spiermassa en niet het vet dat je wilde verliezen. Daarnaast heb je zo weinig gegeten, dat je lichaam in de overlevingsstand komt te staan. Zodra je weer normaal gaat eten, zal het elke calorie snel weer in vet opslaan. De meeste mensen komen de eerste maanden na het crashdieet weer enkele kilo’s aan. Als je vervolgens weer een crashdieet gaat volgen, is het duidelijk dat je door dit soort diëten gemakkelijk last krijgt van het jojo-effect.

Het koolsoepdieet kan helpen om af te vallen, maar er zijn gezondere en effectievere manieren om af te vallen. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar mijn gratis dieetschema. Hiermee kun je drie keer per dag genieten van een heerlijke maaltijd, zodat je kunt afvallen zonder hongergevoel en alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt.

Andere leuke artikelen