Hoe werkt het soepdieet?

soep dieet Pin

Is het soepdieet een goed dieet om je te helpen bij het afvallen? Als je gewicht wilt verliezen, geeft een dieet je het houvast om die kilo’s sneller te kunnen kwijtraken. Maar dan wil je natuurlijk wel een manier van eten die je helpt om meer vet te verbranden en die ook nog eens gezond is.

Tijdens het soepdieet, dat een week duurt, mag je vrijwel alleen zelfgemaakte soep eten. Hier mag je de hele dag door van nemen, zoveel je wilt. Na enkele dagen mag je wat gezonde voedingsmiddelen toevoegen. Het klinkt gezond, maar is het dat ook? En val je er wel echt mee af? Lees alles over het soepdieet in dit artikel en kijk of het ook voor jou wat is.

Wat is het soepdieet?

hoe werkt het soep dieet PinHet soepdieet bestaat al sinds de jaren vijftig, maar is door de jaren heen wel wat aangepast. De basis is een groentesoep, die je zelf maakt, maar je blijft op een dag onder de 1000 calorieën. Nu lijkt een dieet van groentesoep best gezond, maar vergis je niet: het soepdieet is en blijft een crashdieet. Dat is dus een manier van eten, waarbij je in korte tijd veel kunt afvallen.

Veel mensen vinden een crashdieet aantrekkelijk, omdat je je niet zo lang aan zo’n dieet hoeft te houden, maar wel veel kunt afvallen. Toch zijn deze diëten niet erg gezond, wat voornamelijk komt doordat je erg eenzijdig eet. Zoals in dit geval dus alleen soep. Gelukkig eet je wel groente, ook wat fruit en vlees. Je mag zoveel soep eten als je wilt op een dag, wat ervoor zou zorgen dat je geen honger zou krijgen.

Elke dag soep eten vergt wel wat discipline. Maar je kunt afwisselen tussen smaken soep en ook nog groente, fruit en, later in het dieet, vlees eten. Het is de bedoeling dat je dit dieet niet langer dan 7 dagen volgt. Met het soepdieet zou je in een week tussen de 2 en 5 kilo kunnen afvallen. Wil je meer afvallen, dan zou je een pauze van twee a drie dagen moeten inlassen, waarna je weer 7 dagen het soepdieet zou kunnen volgen. Het is echter wel de vraag of dit goed is voor je lichaam, omdat je dan te lange tijd achtereen eenzijdig eet. Je krijgt dan niet genoeg voedingsstoffen binnen.

Hoe werkt het soepdieet?

Het soepdieet werkt, doordat je minder calorieën binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft. Een gemiddelde man of vrouw zou elke dag 2000 tot 2500 calorieën moeten eten om op gewicht te blijven. Tijdens het soepdieet krijg je er maximaal 1000 binnen. Je lichaam heeft toch brandstof nodig en zal daarom lichaamsvet gaan verbranden om aan energie te komen. Daardoor zul je gaan afvallen.

Een voordeel van het soepdieet is, dat je veel vocht binnenkrijgt. Dit helpt om afvalstoffen die vrijkomen snel af te kunnen voeren. Groente en fruit zorgen voor wat vitamines, vezels en mineralen. Het is ook niet nodig om calorieën te tellen. Er worden richtlijnen gegeven wat je mag eten, die je kunt opvolgen. Op zich kun je er eveneens vanuit gaan, dat je elke soep kunt eten, zo lang deze verse groenten bevat. Je kunt dus lekker variëren.

De basis van de soep is een zelfgemaakte groentesoep. Deze is geschikt om de hele week te eten:

 • 6 uien
 • 1 hele witte kool
 • 1 bos bleekselderij
 • 3 grote tomaten
 • 4 wortelen
 • 3 groene paprika’s
 • Soepkruiden

In feite mag er geen zout aan de soep worden toegevoegd. Toch zie je veel recepten online staan, waarin een bouillonblokje in het recept staat. Bouillonblokjes bevatten veel zout, dus het is beter deze niet te gebruiken. Wil je het soepdieet gaan volgen, maak dan wel je soep zelf. Soep uit blik of een zak is geen goede optie. Hier zitten veel extra toevoegingen in en veel te weinig groente. Het hierboven genoemde recept is een mogelijkheid, maar je kunt ook je eigen groentesoep maken, zoals courgettesoep, uiensoep of tomatensoep.

Wil jij 2 kilo per week afvallen?

Met mijn dieetschema kun je moeiteloos 2 kilo per week afvallen! Klik hieronder op de knop om mijn gratis dieetschema te downloaden.

Start direct met afvallen!

Een week lang het soepdieet: zo gaat dat

groentesoep Pin1e dag: Heb je zelf een verse groentesoep gemaakt, dan mag je die de hele dag door eten, zoveel als je wilt. Verder mag je fruit eten (alles mag, behalve bananen). Vruchten als aardbeien, bosbessen of frambozen bevatten weinig suiker. Maar er zijn verder geen beperkingen.

2e dag: Ook op de tweede dag kun je de hele dag je zelfgemaakte soep eten. Fruit is vandaag niet toegestaan. Wel mag je extra groente eten, eveneens zoveel als je wilt. De groente mag je koken, wokken, stomen of gewoon rauw eten. Alleen mais, erwten, bonen of andere zetmeelrijke groente zijn niet toegestaan. Vind je het moeilijk om alleen groente te eten? Maak ze op smaak met kruiden, knoflook en specerijen.

3e dag: Op deze dag mag je zoveel soep, fruit en groente eten als je wilt. Wissel af en eet vooral door tot je vol zit. Zetmeelrijke groente en fruit zou je links moeten laten liggen. Let er ook op dat je genoeg water blijft drinken.

4e dag: Op de vierde dag mag je bananen eten. Dit wordt aangeraden omdat ze veel kalium, koolhydraten en calorieën bevatten. Je lichaam verlangt daar nu echt naar, dus het stilt een beetje de trek naar zoet. Je mag maximaal 8 bananen, dus daar kun je je lekker in uitleven.

Het is en blijft belangrijk veel water te drinken om de vrijgekomen afvalstoffen af te voeren. Verder mag je vandaag ook melk drinken. Het gaat dan wel om magere melk. Hiermee kun je voor wat extra calcium in je dieet zorgen. De rest van de dag eet je natuurlijk ook nog je verse, zelfgemaakte soep.

5e dag: Vandaag kun je aan je soep 300 tot 450 gram vlees of vis aan je soep toevoegen. Aangeraden wordt rundvlees, maar kip of vis kan ook. Kies je voor rundvlees, snijd dan wel de vetrandjes eraf, want die zijn niet toegestaan. Het vlees voegt belangrijke voedingsstoffen aan je dieet toe, waar je lichaam inmiddels wel behoefte aan heeft.

6e dag: Ook op de 6e dag zijn alle groenten toegestaan, maar nog steeds geen aardappelen. Je mag wel zoveel rundvlees eten als je wilt. Kies vooral groene bladgroenten. Eet tenminste een keer per dag soep, maar vergeet ook niet om water te drinken. Dit helpt voorkomen dat er teveel urinezuur in je lichaam wordt opgebouwd.

7e dag: Vandaag mag je zilvervliesrijst aan je dieet toevoegen (in de soep of gewoon bij je groente eten, je mag zoveel nemen als je wilt). Alle groenten zijn toegestaan en natuurlijk blijf je ook minimaal een keer dag de soep eten.

Volg de richtlijnen van het dieet deze hele week. Wil je het dieet langer doen, zorg dan wel voor een pauze van tenminste 2 dagen na een week met het soepdieet. Eet tijdens deze pauze gezond en zorg ervoor dat je weer voldoende vezels, vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Dit mag je niet tijdens het soepdieet

Natuurlijk volg je de richtlijnen van het soepdieet, maar er zijn zeker wat producten die je niet zou moeten gebruiken.

 • Frisdrank, vruchtensap, koolzuurhoudende drankjes: deze bevatten allemaal teveel suikers, suikervervangers en/of ongezonde toevoegingen.
 • Alcohol: Je wilt de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt beperken. Drink dus geen alcohol, vooral geen bier.
 • Brood: Helaas bevat brood veel koolhydraten en is het erg calorierijk. En die probeer je nu juist te vermijden.

Dit kan wel tijdens het soepdieet

Je eet elke dag een verse zelfgemaakte soep. Je kunt hierin afwisselen en elke dag een andere soep te maken. Of je bereidt een grote pan waar je meerdere dagen van kunt eten. Zolang je maar zorgt voor verse, gezonde groenten. Je kunt je soep lekker en rijk van smaak maken met de volgende ingrediënten die zijn toegestaan:

 • Verse of gedroogde kruiden, zoals tijm, basilicum, oregano, pepermunt, rozemarijn
 • Specerijen, zoals komijn, peper, koriander, chilipeper
 • Knoflook
 • Tabasco

Wees voorzichtig met het gebruik van bouillonblokjes (teveel zout en vet) en sojasaus (teveel zout en zoetstoffen).

Wat zijn de voordelen van het soepdieet?

afvallen met soep dieet Pin1. Snel afvallen

Het soep dieet is een crashdieet zoals het 10 dagen dieet, Dukan dieet of het ziekenhuis dieet. Met een crash dieet kun je snel afvallen. De meeste mensen zien al binnen een week dat ze afvallen. Dat kan variëren van 2 tot 5 kilo per week. Maar in eerste instantie verlies je vocht en geen vet. Wil je meer afvallen, dan zou je het dieet langere tijd moeten volgen. Maar wees je ervan bewust dat je dan het beste eerst een paar rustdagen kunt nemen na een week diëten. Anders krijg je een gebrek aan voedingsstoffen en ondermijn je je gezondheid.

2. Eenvoudig te volgen

Het soepdieet is niet ingewikkeld. Soep maken is voor de meeste mensen geen probleem en je kunt een pan soep maken waar je meerdere dagen mee doet. Het is lekker makkelijk dat je, als je wilt eten, de soep alleen maar even hoeft op te warmen. Verder kun je de richtlijnen van het dieet volgen en hoef je geen calorieën te tellen.

3. Slechts één week diëten

Het soepdieet duurt maar een week. Je hoeft het dus maar een week vol te houden om gewicht te verliezen en een week lang jezelf te beperken in wat je kunt eten. Dat valt te overzien. De meeste mensen kunnen dat goed volhouden.

4. Mogelijk om te herhalen

Als je niet tevreden bent over hoeveel je bent afgevallen, of je wilt meer gewicht kwijt, kun je het soepdieet herhalen. Het is belangrijk om je lichaam even een paar dagen de tijd te geven om te herstellen. Neem minimaal 2, maar liefst 7 dagen om gezond te eten en de tekorten aan te vullen. Daarna kun je weer een week soepdiëten en wat kilo’s kwijtraken.

5. Naast afvallen, ook detoxen

Omdat je soep eet, krijg je veel vocht binnen. Door het soepdieet spoel je in feite heel je lichaam door. Je lijf krijgt hierdoor de mogelijkheid te ontgiften, alsof je een detox doet. Dat is dus een mooi bijkomend voordeel van dit dieet.

Wat zijn de nadelen?

Het soepdieet heeft een aantal grote nadelen. Hier vind je de 5 grootste nadelen:

1. Honger!

Regelmatig zie je in de aanwijzingen van dit dieet staan, dat je zoveel van de soep (of groente en fruit) mag eten als je wilt. Het mag mooi klinken, maar hoeveel soep je ook eet, het vult niet goed. Omdat het grootste gedeelte vocht is en geen calorieën bevat, zul je snel honger krijgen. Ook water drinken of fruit eten zal daar niet tegen helpen. Ook al duurt het maar een week, door de honger kan het dieet moeilijk vol te houden zijn.

2. Ongezond door te weinig voedingsstoffen

Hoewel de soep in principe gezond is (hij bevat verse groenten), krijg je door het eenzijdige eten te weinig voedingsstoffen binnen. Je krijgt geen vezels binnen, waardoor het goed mogelijk is dat je last krijgt van verstopping. De eerste dagen eet je geen vlees, vis of vleesvervangers en krijg je te weinig mineralen en eiwitten binnen. Dat kan voor enkele dagen niet zoveel kwaad, maar houd hier rekening mee als je het soepdieet langer wilt volgen.

3. Geen vet maar vocht kwijtraken

Het is waar dat je veel kunt afvallen met het soepdieet, zeker de eerste dagen. Toch gaat het hier voornamelijk om het verlies van vocht, niet van vet. Verder zal je lichaam ook je spieren gaan omzetten in energie, juist omdat je zo weinig calorieën binnenkrijgt. Pas daarna zul je vet gaan verliezen. Het is daardoor niet echt een effectieve manier van afvallen.

4. Veroorzaakt het jojo-effect

Tijdens het soepdieet eet je veel groentesoep, groente en fruit. Ook beperk je de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt. Na het dieet ga je terug naar een gezonde manier van eten. Maar omdat je lichaam tijdens het dieet is overgeschakeld naar een langzamer metabolisme, zul je juist sneller aankomen. Ook probeert je lichaam de balans te herstellen van het verloren vocht en de spiermassa. Dit is een van de grootste risico’s van crash diëten: afvallen gaat snel, maar erna weer aankomen helaas ook.

5. Je leert niets over gezond eten

Er is een reden dat je dit dieet wilde gaan doen: je hebt last van overgewicht en wilde graag afvallen. Het kan goed zijn dat het soepdieet je helpt wat kilo’s kwijt te raken, maar helaas heb je tijdens dit dieet niets geleerd over gezonde voeding. Dus het is de vraag wat je gaat doen nadat je afgevallen bent. Hoe ga je zorgen dat je niet weer aankomt?

Het is belangrijk dat je beseft dat je oude eetgewoontes de reden zijn dat je aan bent gekomen. Een crashdieet vertelt je niets over koolhydraten, eiwitten, vetten of calorieën. Het geeft je geen tips voor gezonde tussendoortjes of hoe je een maaltijd maakt die vult, voedzaam is en helpt vet te verbranden. Dat is dan ook de reden dat je een groot risico loopt om na het soepdieet weer snel aan te komen. En dat is wel zonde, als je zoveel moeite hebt gedaan om af te vallen.

Hoe zijn de ervaringen van mensen?

Het lukt de meerderheid van de mensen die het soepdieet volgen, om een aantal kilo’s kwijt te raken. Dat gaat dan gemiddeld om 2 tot 5 kilo per week. Wel geven ze twee belangrijke punten aan: je zult na het dieet echt op je eetgewoontes moeten letten, omdat je anders snel weer aankomt. En de kans is groot dat je veel honger zult hebben. Soep vult toch niet zo heel goed als ze gehoopt hadden.

Een ander nadeel van het dieet is dat soep al snel de keel gaat uithangen. Ook al wissel je van smaak, het blijft soep. Je gaat een steviger maaltijd zeker missen (en ook iets waar je op kunt kauwen). Sommigen geven aan dat ze echt moeten afkicken van ongezonde snacks en suiker in het algemeen. Dat kan het volgen van het soepdieet nog wat lastiger maken.

Hoe gezond is het soepdieet?

Het soepdieet is een crashdieet en deze manier van afvallen is niet gezond. In korte tijd veel afvallen doet je lichaam meer kwaad dan goed. Daar zijn meerdere redenen voor:

 • Door snel af te vallen, raak je in eerste instantie geen vet kwijt, maar vocht en spieren.
 • Je krijgt tekorten aan belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen, vezels en eiwitten.
 • Na het snelle afvallen is het moeilijk, misschien wel onmogelijk, om niet heel snel weer aan te komen. Dit omdat je lichaam er alles aan doet om de balans te herstellen.
 • Je leert niet om anders te gaan eten dan voor het dieet.

Crash diëten werken hierdoor het jojo-effect in de hand. Het maakt het mogelijk om tijdelijk wat af te vallen, maar als je enkele weken later weer bent aangekomen, hoe zinvol was het volgen van dit dieet dan? Er zijn gezondere manieren om af te vallen.

Het tekort aan voedingsstoffen en de honger werken het dieet ook tegen. Omdat je belangrijke mineralen en vitamines mist en te weinig calorieën binnenkrijgt, ga je je slap en futloos voelen. Crash diëten kunnen zelfs gevoelens van depressiviteit veroorzaken. Als je je mentaal slecht voelt, is het nog moeilijker om je aan het dieet te houden. Wanneer je weerstand breekt, grijp je waarschijnlijk naar lekkere snacks en bereik je juist niet wat je wilde.

Het soepdieet is niet echt gezond, maar als je het 7 dagen volgt, zal dat geen ernstige gevolgen voor je hebben. Veel mensen willen het soepdieet nog langer volgen, omdat ze dan meer kunnen afvallen. En dan wordt deze versie van het crashdieet wel ongezond.

Conclusie

Ja, je kunt afvallen met het soepdieet. Maar omdat het een crashdieet is, komt het neer op snel afvallen, met een grote kans om ook snel weer aan te komen. Tijdens deze week eet je te weinig gezonde producten en komt je lichaam veel voedingsstoffen tekort. Ook leer je niets over hoe je op een gezonde manier kunt eten. Na het dieet ga je dus waarschijnlijk weer eten zoals je daarvoor ook deed. Dat is de reden waarom bijna iedereen weer aankomt na het volgen van een crashdieet.

Het is aantrekkelijk om het soepdieet te volgen. Op internet lees je dat het mensen goed lukt om ermee af te vallen. Je leest helaas nergens verhalen dat het mensen ook lukt om daarna op hun ideale gewicht te blijven. Het soepdieet geeft je een tijdelijk gewichtsverlies. Het is veel nuttiger om je te richten op een rustige en gezonde manier van afvallen. Een manier van eten die gezond is  om ook na het afvallen te blijven volgen, zodat je op je ideale gewicht kunt blijven.

Dat is niet eens zo moeilijk als je dacht. Met mijn dieetschema eet je elke dag een heerlijke, gezonde koolhydraatarme maaltijd, die ervoor zorgt dat je een vol gevoel houdt. Je leert over wat gezonde en voedzame tussendoortjes zijn. Je kunt dus afvallen, terwijl je lichaam alle voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft. Geen honger, en toch afvallen. Gebruik mijn gratis dieetschema en begin vandaag nog!

Andere leuke artikelen