Fitbike Senator Review

fitbike senator review

In deze Fitbike Senator review laat ik je alles zien over deze complete hometrainer. Ik laat je zien wat je krijgt bij deze hometrainer en wat ik ervan vind. Bekijk snel alle plus en min punten van deze hometrainer in deze test.

Onze beoordeling

Consumenten reviews

4.5 / 5 van 442 reviews

€699

2 winkels

Laagste prijzen
interactief trainen

Interactief Trainen

vliegwiel gewicht

Vliegwiel gewicht

10 kg

aantal weerstanden hometrainer

Aantal weerstanden

32

hometrainer ergometer

Ergometer (geijkt)

hometrainer max lengte

Max gebruikerslengte

200 cm

hometrainer trainingsprogrammas

Aantal programma's

12

Fitbike Senator in het kort

De Senator is geschikt voor zowel enthousiaste sporters, als ouderen en mensen die willen revalideren. Zijn stabiele en robuuste frame kan elke soort training doorstaan, maar zorgt er ook voor dat mensen die slecht ter been zijn, veilig kunnen op- en afstappen. Een pluspunt van de Fitbike Senator is dat het een ergometer is. De uitgebreide trainingscomputer met een grote hoeveelheid trainingen, zal je veel plezier geven, zeker als je over de iPlus module beschikt. Dan kun je interactief trainen. De hometrainer beschikt verder nog over hartslagsensoren, om op hartslag te trainen. Verder maakt het ergonomische ontwerp de Fitbike Senator een aantrekkelijke hometrainer voor iedereen.

Plus- en minpunten

 • Lage instap
 • Zadel horizontaal en verticaal verstelbaar
 • Zeer robuust en stabiel
 • Ergometer (ideaal voor revalidatie)
 • EMS weerstandsysteem
 • 32 weerstandniveau's
 • Tablethouder
 • Overzichtelijk display
 • Maximaal belastbaar gewicht van 180 kilo
 • Stuur niet in hoogte verstelbaar (alleen kantelen)
 • Geen koppeling via Bluetooth
Bekijk de specificatiesSpecificaties
In de tabel hieronder vind je de belangrijkste specificaties van deze hometrainer:
Apparaathometrainer
WeerstandEMS
Weerstand verstellingElektronisch
Weerstand niveaus32
Maximale lichaamslengte200 cm
Maximaal belastbaar gewicht180 kg
Gewicht47 kg
Gewicht vliegwiel10 kg
Aantal programmas12
ErgometerJa
Aandrijf systeemV-belt
HartslagsensorHandsensoren, Hartslagmeter
Waterpas verstelbaarJa
DisplayLCD
Meetgegevens op displayCalorieverbruik, Grafiekweergave, Afstand, Hartslag, RPM, Snelheid, Tijd, Wattage
ConnectiviteitGeen
Reviews

Onze beoordeling

Consumenten reviews

4.5 / 5 van 442 reviews

438 reviews

4 reviews

De Fitbike Senator

In deze test heb ik de Fitbike Senator op verschillende onderdelen bekeken. Hieronder vind je alle details van deze review.

senator Pin

Hoe fietst de Senator?

Het is prettig fietsen op de Fitbike Senator. Door het zware vliegwiel gaat de beweging vloeiend. Op- en afstappen gaat heel makkelijk door het ergonomische ontwerp van de fiets. De instap is extra laag gemaakt. Ik ben heel positief over de stabiliteit en robuustheid van de Senator. En ook over de vele mogelijkheden die de trainingscomputer biedt.

Het is prettig dat de weerstand van de ergometer nauwkeurig in te stellen is, zodat het zelfs mogelijk is om vrijwel zonder weerstand te fietsen. Iets dat voor mensen die herstellen van een blessure of operatie een groot voordeel is.

Het frame

fitbike senator Pin

Het frame van de Fitbike Senator is stevig en duurzaam. Het weegt 47 kilo, zodat de hometrainer met het gewicht van het vliegwiel van 10 kilo erbij, zeker stevig zal staan. Het frame is speciaal ontworpen met een lage instap, zodat het zo min mogelijk moeite zal kosten om op de hometrainer te gaan zitten. Ondertussen kun je je goed vasthouden aan de stevige handvatten. De Fitbike Senator kan belast worden tot 180 kilo en heeft levenslang garantie op het frame.

Het zadel

fitbike senator zadel Pin

Er is veel aandacht besteed aan het ergonomische ontwerp van het zadel bij deze hometrainer van Fitbike. Dit is extra groot met een comfortabele gelvulling. Hierdoor zul je niet snel last krijgen van zadelpijn, zelfs niet als je lange tijd achter elkaar traint.

Om goed te kunnen fietsen is het tevens belangrijk dat de fiets op de juiste hoogte kan worden afgesteld. Bij de Fitbike Senator kan het zadel niet alleen verticaal omhoog en omlaag op de juiste hoogte gezet worden, maar ook horizontaal. Door deze optie kun je het zadel op de juiste afstand ten opzichte van het stuur zetten. Dit helpt om te kunnen sporten, zonder dat spieren overbelast raken. Je kunt de hometrainer precies afstellen op je eigen lichaamslengte.

Het display

display Pin

Het display is eenvoudig en overzichtelijk, ook goed te gebruiken door mensen die zichzelf niet al te technisch vinden. Je kunt hierop zien wat je afgelegde afstand is, je hartslag, snelheid, tijd, watt, RPM, calorieverbruik en een grafiekweergave. Je kunt de hometrainer via de display instellen, kiezen uit verschillende trainingsprogramma’s en de weerstand bepalen.

Er zit ook een tablethouder op, wat het mogelijk maakt om een tablet neer te zetten. Zo kun je tijdens het fietsen een film of serie kijken. En daarnaast, als je over de Senator iPlus beschikt, kun je interactieve routes instellen en fietsen. Meer hierover vind je onder het kopje “Wat kun je met de iPlus module?”

Trainingsprogramma’s

fitbike senator trainingprogrammas Pin

Met de Fitbike Senator kun je eindeloos trainen. Op de trainingscomputer vind je 12 verschillende programma’s, die ervoor zorgen dat je gericht kunt trainen en dat het sporten afwisselend blijft. Met 4 van deze programma’s kun je op hartslag trainen. Er is ook een wattageprogramma. Je kunt op de computer een bepaald wattageniveau instellen en de hometrainer zorgt ervoor dat dit tijdens de training gelijk blijft. Dat maakt je training heel efficiënt.

De hometrainer is ook te koppelen aan je smartphone of tablet, als je de Senator iPlus hebt. Dit maakt het mogelijk om gebruik te maken van de Fit Hi Way app, waarmee je je virtuele fietstocht op het scherm van je tablet kunt zien.

Makkelijk verplaatsen met wieltjes

makkelijk verplaatsbaar Pin

Het is makkelijk wanneer je de hometrainer na een training weer op een plaats kunt zetten waar hij niet in de weg staat.

Zoals de meeste hometrainers heeft ook de Fitbike Senator wieltjes onder het frame.

Hiermee zet je de hometrainer weer makkelijk aan de kant na een training.

Het vliegwiel

Het vliegwiel van de Fitbike Senator weegt 10 kilo. Dat is een goed gewicht om een soepele fietsbeweging te garanderen, ook als je een flinke workout wilt doen. Een licht vliegwiel komt makkelijk in beweging. Zet je echter wat meer kracht, dan draait het wiel sneller door en zul je een schokkerige fietsbeweging krijgen. Dit is niet het geval met een zwaar vliegwiel. Het geeft een natuurlijk en vloeiend gevoel tijdens het fietsen.

Een zwaarder vliegwiel beïnvloedt ook hoe zwaar de weerstand kan zijn. Als het vliegwiel erg licht is, zul je de weerstand op de hometrainer niet heel zwaar kunnen zetten. Hoe zwaarder het vliegwiel, hoe meer weerstandsniveaus er mogelijk zijn. Met het vliegwiel van 10 kilo op de Senator kun je prettig fietsen en beschik je over 32 weerstandsniveaus. Dit biedt zeer veel trainingsmogelijkheden.

Het weerstandssysteem

Het weerstandssysteem van de Fitbike Senator is elektromagnetisch. Dat heeft veel voordelen, namelijk dat je training geluidloos is en dat het zorgt voor een natuurlijk gevoel van weerstand. De hometrainer heeft 32 weerstandsniveaus, dus als beginner kun je kiezen voor een lichte weerstand. Naarmate je meer traint en sterker wordt, kan de weerstand steeds zwaarder gezet worden.

Maar ook fanatieke sporters kunnen de Senator gebruiken. De hometrainer biedt hen genoeg uitdaging: er kan op wattage getraind worden tot 700 Watt. De Fitbike Senator is een ergometer, dat betekent dat deze geijkt is. Omdat je hem nauwkeurig kunt instellen en de gegevens die op de display getoond worden, betrouwbaar zijn, is de hometrainer eveneens geschikt om ingezet te worden in een medische setting.

Je hebt dus een stuk meer weerstandsmogelijkheden dan met een goedkoper model zoals de Fitbike Ride 5 of de Fitbike Ride 2.

Ergometer

fitbike senator ergometer Pin

Een ergometer is een apparaat dat nauwkeurig je inspanningen kan meten. Als je fietst op de Fitbike Senator, zal de ergometer je verbruik kunnen meten en dat wordt weergegeven in wattage. Dat helpt tijdens het trainen, want je kunt zien of je wel echt zoveel inspanning levert als je dacht. Of je nu op een rustig tempo fietst of juist een sprint trekt, je ziet meteen terug hoeveel wattage je verbruikt.

Een ergometer is nauwkeuriger

Het verschil met een gewone hometrainer, die bijvoorbeeld het aantal verbrande calorieën kan weergeven, is dat de ergometer geijkt is. Dat betekent dat de metingen betrouwbaar zijn. Een gewone hometrainer is niet geijkt en de metingen die gedaan worden, zijn altijd maar bij benadering. Daarom kun je wel afgaan op de gegevens die je op de display van de Senator ziet. Dit geeft je meer inzicht in je training.

Je kunt nooit zelf voelen hoeveel inspanning je precies levert op een bepaald moment. Door bijvoorbeeld je hartslag te meten tijdens het trainen (met de sensoren in de handvatten) kun je trainen op hartslag. Dit maakt het mogelijk om je specifiek op het verbeteren van je conditie te richten. De ergometer beschikt ook over een wattage programma. Daarmee kun je precies het aantal wattages instellen.

Op een ergometer voer je je eigen gegevens in, zoals leeftijd, lengte en geslacht. De ergometer kan op basis van die gegevens berekenen wat op elk moment je energieverbruik is tijdens het fietsen. Dit zal je helpen om sneller resultaat van je trainingen te krijgen. Naast de Fitbike Senator is bijvoorbeeld de Tunturi FitCycle 50i ook een ergometer.

Wat kun je met de iPlus module?

De Fitbike Senator is aan te schaffen met of zonder de iPlus module. Met de iPlus module heb je nog meer mogelijkheden om je training uitdagender en leuker te maken.

Koppel de Senator aan een tablet

Fitbike Senator met iplus Pin

Je kunt de hometrainer hiermee koppelen aan een tablet of smartphone via Bluetooth. Zet daarna je tablet of smartphone in de houder en start de Fit Hi Way app op. Via deze app kun je nu de hometrainer aansturen.

Je kunt zelf routes maken in de app, zo lang je wilt en ook waar je maar wilt. Omdat de app gebruik maakt van de beelden op straatniveau van Google Streetview, kun je tijdens het fietsen dus kijken naar landschappen die aan je voorbij trekken. Je fietst virtueel waar je maar wilt: door Nederland, maar ook door andere landen. Weilanden, bergen of steden, het kan allemaal.

Het leuke is, dat via de app ook de weerstand van de hometrainer aangepast wordt. Fiets je dus een helling op, dan zal dit voelbaar zijn aan het zwaarder worden van de weerstand. Via de app kun je ook al je trainingsgegevens inzien, die aantrekkelijker worden weergegeven dan de gewone trainingscomputer dat kan. Er zijn meerdere apps te gebruiken in combinatie met de iPlus module. Het is echter wel aan te raden om te kijken, welke daarmee kunnen samenwerken.

Voor wie is de Senator een goede keus?

De Fitbike Senator lijkt in eerste instantie de juiste keuze te zijn voor ouderen, mensen die revalideren en/of slecht ter been zijn. De lage instap maakt dit een voor de hand liggende keuze. En de Senator is ook een ideale hometrainer voor deze doelgroep. Hij is veilig en stabiel en kan nauwkeurig ingesteld worden, ook op heel lage weerstanden. Daardoor kan de Senator gebruikt worden door mensen thuis, maar ook in fysiotherapiepraktijken of een andere medische setting. Hierdoor staat deze hometrainer ook hoog in de top 3 beste hometrainers voor senioren.

Toch biedt deze hometrainer veel opties die hem geschikt maken voor alle sporters. De trainingscomputer is uitgebreid, hij beschikt over een grote hoeveelheid trainingen en de weerstand kan hoog worden ingesteld. Doordat de Senator gekoppeld kan worden aan tablet of smartphone en er interactief getraind kan worden, biedt de hometrainer veel uitdaging, op welk niveau je ook wilt trainen.

Wil je de Senator vergelijken met andere modellen? Dan kun je hier de hometrainers vergelijken.

Conclusie

Wil jij een topklasse hometrainer kopen? Dan kom je al snel bij de Fitbike Senator uit. De Fitbike Senator is een ergometer met een eigen gewicht van 47 kilo. Het is dus een robuuste apparaat, wat geijkt is. Dat betekent dat hij nauwkeurig je inspanningen kan meten en dat deze metingen betrouwbaar zijn. Je kunt op deze ergometer trainen op wattage. Hij zal ervoor zorgen dat de weerstand op een vooraf ingesteld niveau blijft. Dat is ideaal voor mensen die moeten revalideren en niet te zwaar belast mogen worden. Maar het kan ook goed helpen als je wilt afvallen of je conditie verbeteren.

De Senator is geschikt voor alle sporters: hij is bestand tegen intensief gebruik en levert 700 watt aan weerstand. Maar ook ouderen voelen zich zeker prettig op deze hometrainer. Het opstappen gaat probleemloos door de lage instap. Het zadel is in de hoogte en het horizontale vlak instelbaar. Het vliegwiel weegt 10 kilo en zal het fietsen natuurlijk doen aanvoelen.

Je hebt keuze uit 12 trainingsprogramma’s, waaronder vier hartslagprogramma’s en een wattageprogramma. Je kunt het wattage zelf instellen in stappen van 5 tot 350 watt. De computer zorgt er vervolgens voor, dat je continu op het juiste wattage blijft fietsen. Op de Fitbike Senator zul je dus een uitdagende training kunnen doen, wat je niveau ook is. De ergometer is waterpas neer te zetten en beschikt tevens over hartslagsensoren op het stuur.

De belangrijkste specificaties

In de tabel hieronder vind je de belangrijkste specificaties van deze hometrainer:
Apparaathometrainer
WeerstandEMS
Weerstand verstellingElektronisch
Weerstand niveaus32
Maximale lichaamslengte200 cm
Maximaal belastbaar gewicht180 kg
Gewicht47 kg
Gewicht vliegwiel10 kg
Aantal programmas12
ErgometerJa
Aandrijf systeemV-belt
HartslagsensorHandsensoren, Hartslagmeter
Waterpas verstelbaarJa
DisplayLCD
Meetgegevens op displayCalorieverbruik, Grafiekweergave, Afstand, Hartslag, RPM, Snelheid, Tijd, Wattage
ConnectiviteitGeen

Alternatieven voor de Fitbike Senator

Is dit toestel niet helemaal wat je zoekt? Hieronder vind je een aantal hele goede alternatieven:

Fitbike Senator

De Senator is geschikt voor zowel enthousiaste sporters, als ouderen en mensen die willen revalideren. Zijn stabiele en robuuste frame kan elke soort training doorstaan, maar zorgt er ook voor dat mensen die slecht ter been zijn, veilig kunnen op- en afstappen. Een pluspunt van de Fitbike Senator is dat het een ergometer is. De uitgebreide trainingscomputer met een grote hoeveelheid trainingen, zal je veel plezier geven, zeker als je over de iPlus module beschikt. Dan kun je interactief trainen. De hometrainer beschikt verder nog over hartslagsensoren, om op hartslag te trainen. Verder maakt het ergonomische ontwerp de Fitbike Senator een aantrekkelijke hometrainer voor iedereen.