Is eten uit de airfryer gezond?

airfryer gezond Pin

De airfryer is razend populair op het moment, maar is eten bereiden in de airfryer echt zo gezond?

In een airfryer heb je geen of maar een klein beetje olie nodig. Dat scheelt natuurlijk in de hoeveelheid vetten die je binnen krijgt. Maar zijn er misschien ook nadelen aan de airfryer?

Met de airfryer kun je niet alleen lekkere snacks maken, maar nog veel meer gerechten bereiden, zoals groente, vlees en zelfs brood en gebak.

Wil jij weten of een airfryer de moeite waard is, omdat je dan gezonder zou eten?

In dit artikel laat ik het je precies zien.

Het verschil tussen een airfryer en een friteuse

Een airfryer is een hetelucht friteuse. De producten worden verhit door middel van de circulatie van hete lucht (200 graden). Wat je erin bereid wordt daardoor lekker krokant, zonder dat er olie nodig is. Je krijgt daardoor een stuk minder vetten binnen, en dat scheelt eveneens in calorieën.

Dat is dus anders dan bij een frituurpan. Deze vul je met olie, en het voedsel dat je wilt klaarmaken wordt hierin ondergedompeld. Als je je patat of kroket uit de frituurpan haalt, is dat doordrenkt met olie. Bereiding in de airfryer scheelt tot zo’n 80% in vetten.

Zitten er nadelen aan het gebruik van een airfryer?

Je krijgt dus minder ongezonde vetten binnen. Maar betekent dit dat het gebruik van de airfryer geen nadelen heeft?

Vervanging van de frituurpan

producten uit de airfryer PinHet punt met de airfryer is, dat je erin kunt klaarmaken wat je wilt. Als je het gebruikt als een vervanger voor de friteuse, is dat op zich wel gezonder, maar het feit blijft dat alle frituursnacks in principe niet zo gezond zijn. Dan bedoel ik hiermee: patat, bitterballen, kaassoufflés, kroketten en frikandellen en dergelijke.

Misschien denk je dat je met een kroket of frikandel toch net zoveel voordelen hebt van vlees, zoals wanneer je gehakt zou eten. Maar een kroket bevat lang niet zoveel eiwitten, die je wel nodig hebt om gezond te blijven. Verder wordt er aan kroketten en andere snacks vaak veel zout toegevoegd, waardoor je er ook gemakkelijk teveel van eet.

Veel mensen die een airfryer kopen, doen dit met het idee dat ze dan gezonder eten dan wanneer ze de frituurpan gebruiken. Als je de airfryer echt alleen daarvoor gebruikt en dan meerdere keren per week dit soort snacks eet, ben je niet echt veel gezonder bezig.

Met een airfryer kun je veel meer verschillende gerechten maken, zoals groente, vlees, vis of kip. Als je niet gebruik maakt van deze mogelijkheden, mis je natuurlijk ook de vele voordelen voor de gezondheid die dit apparaat kan bieden.

Snacks speciaal voor de airfryer

Er zijn inmiddels allerlei producten op de markt, die speciaal voor de airfryer zijn, dus kroketten en bitterballen voor deze heteluchtfriteuse. Als je die koopt met het idee dat deze gezonder zijn, dan die voor in de gewone frietpan, dan moet ik je teleurstellen. Vaak worden ze voorgebakken in olie en er kan een suikerlaagje overheen zitten, zodat het product knapperiger wordt.

Ook bevatten ze meer vet, omdat dat een betere smaak zou geven. Patat uit de airfryer is een beetje droger dan wanneer het in olie wordt gebakken, dus dat probeert men zo te compenseren. Een gewone kroket voor in de frituurpan bevat 225 calorieën en 15 gram vet. Eentje voor de airfryer bevat 250 calorieën en 17 gram vet. Hetzelfde zie je terug bij patat.

Dit is dus helemaal niet zo gezond. Maar gelukkig is het eigenlijk niet eens nodig om patat of snacks te kopen, die speciaal voor de airfryer zijn. Je kunt hele gewone patat nemen en uitproberen welke soort of merk het lekkerste uit jouw airfryer komt.

Aangebrande producten

Een van de vaker gehoorde nadelen is dat je via de airfryer gemakkelijker acrylamide binnenkrijgt. Dit is een giftige stof die ontstaat als je je voedsel laat aanbranden. Dat kan dus in de oven, in de braadpan, maar ook in de airfryer gebeuren. Je ziet dan zwarte randjes op je vlees of groente zitten, en dat is wanneer acrylamide ontstaat.

Deze stof is kankerverwekkend. De kans hierop zou groter zijn in een airfryer, volgens testen gedaan door de Consumentenbond. Maar als je goed op de bereidingstijd en de temperatuur let, en regelmatig even controleert hoe het bakproces verloopt, kun je dit makkelijk voorkomen. Mocht je eten toch een beetje aangebrand zijn, eet de zwarte stukjes dan niet op.

Gemakszucht

De airfryer heeft als voordeel dat hij erg gemakkelijk is in gebruik. Je stopt je groente, vlees of vis erin, stelt de temperatuur in en hop, je maaltijd is snel klaar. Dit kan er echter wel voor zorgen dat je kiest voor eenvoudige maaltijden, die niet zo rijk zijn aan groente en ook niet zo afwisselend zijn. Niet alle groenten zijn geschikt voor de airfryer en evenmin kun je er granen of peulvruchten in bereiden. Maak je vaker snelle maaltijden, dan kun je wel een gebrek aan vezels, vitaminen of eiwitten krijgen. Een salade bij je maaltijd eten vangt dit tekort niet op.

Conclusie: is de airfryer gezond?

Bereiding van je eten in de airfryer is wel degelijk gezonder dan wanneer je dit in de frituurpan doet. Maar het gaat er uiteindelijk wel om, wàt je erin klaarmaakt. Als je kiest voor snacks en patat, wees je er dan van bewust dat het nog altijd redelijk ongezonde snacks zijn. Maak gebruik van de vele mogelijkheden van de airfryer om goed te kunnen profiteren van de voordelen die deze te bieden heeft. Maak afwisselende maaltijden klaar met gezonde, onbewerkte producten. Daarmee kun je wel een bijdrage leveren aan je eigen gezondheid.

Andere leuke artikelen