Is het ontbijt overslaan erg?

ontbijt overslaan Pin

Is het ontbijt overslaan erg? Zonder ontbijt zou je lichaam niet goed opstarten en ga je gedurende de dag meer eten dan goed voor je is. Dat zijn een paar van de mythes die over ontbijten rondgaan. Maar is je dag beginnen zonder ontbijt echt zo erg?

Het is ons allemaal stevig ingeprent dat het ontbijt een onmisbare maaltijd zou zijn. Toch zijn er genoeg mensen die moeite hebben ‘s ochtends te eten. Iedere spijsvertering is anders. Daarom duiken we in dit artikel in het ontbijt en de vraag of die maaltijd overslaan echt zoveel kwaad kan.

Ontbijten: ja of nee?

ontbijt PinHet ontbijt is de eerste maaltijd van de dag en daarom zou die essentieel zijn om je lichaam op te starten. Of dit werkelijk zo is, is echter nooit bewezen. Er zouden onderzoeken zijn die bewijzen dat mensen die hun ontbijt overslaan dikker zou zijn. Maar recent komen er ook gegevens tevoorschijn, waaruit blijkt dat juist de ontbijters zwaarder zijn dan degenen die ‘s ochtends niet eten. Dus wat is wijsheid?

In principe is het ontbijt gewoon net zo’n maaltijd als alle anderen. Bij eten gaat het vaak niet om wanneer je iets eet, maar meer om hoeveel calorieën je op een dag binnenkrijgt en of die komen van gezonde voeding. Wil jij je ontbijt overslaan omdat je werkelijk geen trek hebt of het niet mist? Het kan best zijn dat dat voor jou geen enkel probleem is. Of je wel ontbijt of niet, de volgende richtlijnen zijn handig om voor ogen te houden:

Eet genoeg en gezond

Het ontbijt overslaan hoeft geen probleem te zijn. Wel is het zaak te letten op hoeveel calorieën je binnenkrijgt. Als je daadwerkelijk een hele maaltijd weglaat en de hele de ochtend niets neemt, dan kan het zijn dat je gedurende de dag niet genoeg eet. Dat kan handig zijn als je 10 kilo wilt afvallen, maar kan ook problemen opleveren.

Daarom zou je in de gaten moeten houden of je voldoende calorieën binnenkrijgt, maar ook voldoende voedingsstoffen (denk aan eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen). Je ontbijt overslaan is geen probleem, maar zorg wel dat je uiteindelijk die maaltijd alsnog binnenkrijgt.

Eetbuien voorkomen

Misschien heb je ‘s ochtends vroeg geen honger, waardoor het je niet lukt iets te eten. Maar uiteindelijk krijg je toch trek. Dat is een probleem waar veel mensen die niet ontbijten last van hebben. Zij kiezen dan vaak voor een ongezonde snack. Op die manier is het overslaan van je ontbijt niet dat wat ongezond is, maar wel wat je eet als je een eetbui krijgt.

Helaas zorgt je snack voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel, waardoor je de rest van de dag nog meer trek in tussendoortjes krijgt. Eet daarom alsnog je ontbijt, al is het later op de ochtend. Zorg dat je iets gezonds te eten meeneemt naar je werk om te voorkomen dat je toegeeft aan lekkere trek.

Regelmaat in je eetpatroon

Of je nu wel of niet ontbijt, het belangrijkste is een regelmatig eetpatroon. Je lichaam went aan een vast patroon. Als je ervoor kiest niet te ontbijten, zorg dan dat je weet, wat en wanneer je wel je volgende maaltijd eet. Dit voorkomt dat je te pas en te onpas van alles eet, zonder enige regelmaat. Je kunt dus heel goed zonder ontbijt, maar eet een gezond ontbijt om tien uur en je lunch om twaalf uur. Ook intermittent fasting is een optie, daarover kun je hieronder meer lezen.

Wil jij 2 kilo per week afvallen?

Met mijn dieetschema kun je moeiteloos 2 kilo per week afvallen! Klik hieronder op de knop om mijn gratis dieetschema te downloaden.

Start direct met afvallen!

Ontbijt overslaan als onderdeel van intermittent fasting

ontbijt overslaan als intermittent-fasting PinHet overslaan van je ontbijt is in feite een vorm van intermittent fasting, een manier van eten die de laatste jaren aan populariteit wint. Dit is geen dieet, maar je plant je maaltijden op een andere manier. Fasting betekent vasten, dus je eet elke dag (of een paar dagen van de week) een bepaald aantal uren niet. Je eet dus wel dezelfde hoeveelheid, maar op andere tijdstippen (gedurende zogenaamde eetvensters). Je mag wel drinken wanneer je wilt (water, thee of koffie).

Het meest voorkomende intermittent fasting patroon is 8/16. Je eet gedurende 8 uur van de dag en de overige 16 uur vast je. Zo kun je je eetmomenten plannen tussen 12 uur ‘s middags en 20.00 uur ‘s avonds. Voor mensen die niet graag ontbijten of er geen tijd voor hebben, kan dit een oplossing zijn.

Uit onderzoek blijkt dat intermittent fasting kan bijdragen aan je gezondheid. Het heeft een positief effect op je hersenen, het bevordert de productie van het menselijk groeihormoon en verhoogt de gevoeligheid van het lichaam voor insuline. Het kan zelfs tekenen van veroudering vertragen. Als het overslaan van het ontbijt in je eetpatroon past, heeft het dus zelfs voordelen om dat te doen.

En dat is ook geen wonder. Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat ons eetpatroon veel onregelmatiger was. Vasten was toen we jagers en verzamelaars waren heel normaal. Als je tijdelijk geen eten kon vinden, dan moest je het zonder doen. Ons hele metabolisme is daar nog steeds op ingesteld.

Hardnekkige mythes over het ontbijt

spiermassa PinDe angst dat je het ontbijt niet zou moeten overslaan, komt voort uit een aantal hardnekkige mythes. Die kunnen inmiddels ontkracht worden.

1. Ontbijten is nodig voor je metabolisme

Deze mythe gaat ervan uit dat je lichaam als je slaapt, in de pauzestand gaat. Zodra je wakker wordt, heb je een ontbijt nodig om je spijsvertering weer op gang te krijgen. Uit onderzoeken blijkt dat je stofwisseling niet stil komt te liggen, die blijft gewoon doorgaan om je organen en spieren van energie te voorzien. Een ontbijt is dus geen vereiste om aan je dag te kunnen beginnen.

2. Je moet een bepaald aantal maaltijden eten

Het idee dat iedereen op dezelfde manier zou moeten eten (en dat dat het gezondste is), klopt niet. Er zijn mensen die zes keer per dag eten, maar ook mensen die maar een maaltijd op een dag eten. Wanneer je eet is niet belangrijk. We zijn gewend aan het patroon van drie maaltijden, maar dat betekent niet dat dat de enige manier is.

3. Als je niet regelmatig eet, kun je spiermassa kwijtraken

Ook voor je spiermassa maakt het niet uit wanneer je eet. Het gaat er vooral om dat je voldoende energie en eiwitten binnenkrijgt. Ben je krachtsporter, dan kan het wel lastig zijn om je totale dagelijkse hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen met maar 1 maaltijd. Dan kan het handiger zijn om toch 2 of 3 maaltijden te eten. Maar ook dat kan als je je ontbijt overslaat.

Wat is beter: ontbijten of niet ontbijten?

Dus is het ontbijt overslaan erg? Het is je waarschijnlijk wel duidelijk geworden dat er geen kant en klaar antwoord is op de vraag of je wel of niet moet ontbijten. Dat hangt namelijk af van wat jijzelf prettig vindt. Heb je ‘s ochtends echt honger, dan is een ontbijt voor jou natuurlijk een goed idee.

Is je eetlust ‘s ochtends nog niet gelijk met jou wakker geworden? Dan kun je het ontbijt laten staan. Maar het is dus wel een goed idee om het later op de dag alsnog te eten. Zorg dat je een aangepast ritme ontwikkeld, waarbij je later op de dag je ontbijt neemt. Een vast eetpatroon is prettig voor je lichaam en geeft je de houvast om toch alle voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt. Op die manier kan het overslaan van het ontbijt geen kwaad en eet je precies op de manier die goed bij jouw lichaam past.

Andere leuke artikelen