Dunner worden met 7 makkelijke tips!

dunner worden Pin

Dunner worden is iets dat veel mensen als doel hebben. Overgewicht komt veel voor, maar de vraag is hoe je het afvallen moet aanpakken. Er zijn allerlei diëten om uit te kiezen. Sommige mensen kiezen ervoor om een crashdieet te doen. Maar hoe weet je welke aanpak voor jou de beste is?

Het is goed om van tevoren te bedenken wat je wilt. Hoeveel wil je gezond afvallen en hoeveel tijd wil je daarvoor nemen? In deze blog lees je hoe je dunner kunt worden en vind je handige tips om je te helpen je doelen te bereiken.

Hoe kun je dunner worden?

Ons lichaamsgewicht houdt ons vaak bezig. We staan voor de spiegel en veroordelen ons lichaam. In de media zien we de perfecte lijven en het liefste willen we er ook zo uit zien. De realiteit is over het algemeen helaas anders. De meeste mensen hebben geen superslank, fit en gespierd lichaam. En dat hoeft ook helemaal niet. Ieder mens heeft zijn eigen lichaam, met zijn unieke stofwisseling en eigen vormen.

Maar het is wel waar dat veel mensen last van overgewicht hebben. Misschien wil jij ook wel dunner worden. Wil je afvallen, dan is het wel handig om eerst te bedenken wat jouw doel is. Laat je fantasieën los over die hyperslanke modellen. Het is aan te raden om te kiezen voor een haalbaar doel, een waarbij je gezondheid voorop staat. Bedenk of je 5, 10 of 15 kilo zou moeten afvallen, voor je op een gezond gewicht zit.

Maar hoe kun je nu dunner worden? De enige manier waarop dat kan is door te zorgen voor een negatieve energiebalans. Dat betekent dat je minder calorieën binnenkrijgt (dus minder energie), dan je verbruikt. Alleen als dat het geval is, zal je lichaam overgaan tot het verbranden van opgeslagen energie: je lichaamsvet.

Gemiddeld hebben mannen op een dag 2500 calorieën nodig en vrouwen 2000. Wil je afvallen, dan zou je ervoor moeten zorgen om die hoeveelheid calorieën te verlagen. Zelf raad ik aan om te kiezen voor ongeveer 500 calorieën minder op een dag. Dus voor mannen kom je dan uit op 2000, voor vrouwen 1500 per dag.

Hoe snel kun je dun worden?

Je ziet het vaak bij mensen die dunner willen worden: ze willen zo snel mogelijk afvallen. Aan de ene kant kan dat zijn omdat je voor een bepaalde tijd van je overgewicht af wilt zijn (voor een bruiloft bijvoorbeeld of omdat je weer in je badpak wilt passen voor de zomer). Aan de andere kant is dat, omdat mensen afvallen niet leuk vinden. Ze willen er zo snel mogelijk weer vanaf zijn.

Dat is de reden dat crashdiëten zo populair zijn. Je kunt daarmee in korte tijd gewicht verliezen. Maar deze diëten hebben behoorlijk grote nadelen.

De nadelen van crashdiëten:

  • Je krijgt zo weinig calorieën binnen dat je lichaam je spieren gaat afbreken om aan energie te komen. Je verliest geen vet, maar spiermassa!
  • Je eet een zeer beperkt dieet, waardoor je te weinig voedingsstoffen (zoals vitamines en mineralen) binnenkrijgt. Hierdoor kan je weerstand afnemen en krijgt je lichaam last van tekorten.
  • Als je zo weinig eet, zul je je erg moe en futloos voelen, zowel fysiek als mentaal. Dat kan het moeilijk maken om de dag door te komen en tevens om het dieet vol te houden.
  • Je hebt continu honger. Je hersenen komen voedingsstoffen tekort en zullen je de hele dag door eraan herinneren dat je moet eten. Ook dit zorgt ervoor je motivatie voor het dieet danig kan afnemen.
  • Crashdiëten werken het jojo-effect in de hand. Je leert niets over gezond eten. Na het dieet vervallen de meeste mensen weer in hun oude eetpatronen, waarna ze al het verloren gewicht weer terugkrijgen.

Snel afvallen lijkt aantrekkelijk, maar dat is het dus niet. Het is een ongezonde manier van afvallen, die je gezondheid kan ondermijnen. Het is aan te raden om de tijd te nemen om dunner te worden. Daarmee kun je je spierkracht behouden en kies je voor een gezond eetpatroon dat je ook na het afvallen kunt blijven volhouden.

7 Tips om dunner te worden

gezond eten PinWil jij wat overtollige kilo’s kwijt, dan kun je onderstaande tips gebruiken. Deze focussen op gezonde voeding, meer bewegen en een positieve mindset.

1. Neem de tijd om af te vallen

Zoals je hierboven kon lezen is het van belang om de tijd te nemen om af te vallen. Wanneer je een calorietekort van 500 calorieën creëert, kun je op een rustige manier afvallen, met behoud van je spiermassa en energie. Als je dit doet kun je gemiddeld 2 tot 4 kilo per maand afvallen. Met een dergelijk dieet heb je de ruimte om af en toe wat lekkers te nemen en ook om gezonde maaltijden klaar te maken. En dat maakt het alleen maar makkelijker om je dieet vol te houden.

Wil jij 2 kilo per week afvallen?

Met mijn dieetschema kun je moeiteloos 2 kilo per week afvallen! Klik hieronder op de knop om mijn gratis dieetschema te downloaden.

Start direct met afvallen!

2. Eet gezond en lekker

Vertel jij aan je vrienden en familie dat je gaat afvallen, dan kijken ze je misschien medelijdend aan. Afvallen staat voor veel mensen nog steeds gelijk aan afzien. Je verwacht misschien dat je alleen nog maar saaie gestoomde broccoli mag eten met een minuscuul stukje kip erbij. Maar wanneer je gezond gaat afvallen, kun je echt nog wel lekker eten. Wil je meer weten, kijk dan eens bij mijn weekmenu. Volg je dit menu, dan eet je elke dag heerlijke maaltijden, waarbij je geen voedingsgroepen, zoals koolhydraten of vetten, hoeft te missen. Om dunner te worden hoef je dus echt niet af te zien.

3. Dunner worden met eiwitten

Een belangrijke tip om gezond dunner te worden, is om voldoende eiwitten te eten. Eiwitten worden door je lichaam gebruikt om je spieren op te bouwen. Zou je hier te weinig van eten, dan kan een gevolg van afvallen zijn, dat je spiermassa verliest. Als je dus zorgt dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt, kun je voorkomen dat je aan spiermassa verliest. Eiwitten vind je o.a. in vlees, zuivel, noten en eieren.

4. Probeer uit te vinden waarom jij teveel eet

Veel mensen doen het: eten uit emotie. Wanneer je graag dunner wilt worden, kan het helpen om uit te vinden waarom jij teveel gaat eten. Is het verdriet of voel je je alleen? Ben je gefrustreerd of boos? Eten kan helpen om ons goed te voelen, het lijkt ons te troosten. Maar in feite lost het natuurlijk niks op. Als je merkt dat je trek krijgt om iets ongezonds te eten, stop dan. Neem een pauze en neem waar wat je voelt. Besef dat eten je niet gaat helpen. Zoek afleiding (maak een wandeling, bel een vriend(in), doe iets leuks) en kijk of je op de lange termijn iets aan je emoties kunt doen.

5. Meer krachttraining doen

Krachttraining is eveneens een belangrijke manier om het afvallen te ondersteunen. Meer spieren helpen je namelijk op meerdere manieren: ze helpen om meer calorieën te verbranden, je zorgt ervoor dat je je spiermassa behoudt en zelfs vergroot. En verder helpen spieren je om je fitter en sterker te voelen. Probeer in ieder geval 1 of 2 keer per week aan krachttraining te doen.

6. Eet tot je voldaan bent, niet vol

Er is een groot verschil in eten tot je vol zit of tot je voldaan bent. Het kan zijn dat je last van overgewicht hebt, doordat je teveel eet. Het is belangrijk rustig te eten, zodat je op tijd de signalen van je lichaam kunt voelen, die aangeven dat je genoeg hebt gegeten. Het is niet nodig door te eten tot je helemaal vol zit. Geef je volheid een cijfer van 1 tot 10. Eet je tot een 8, 9 of 10, dan zit je te vol. Stop wanneer je de 6 of 7 hebt bereikt, dan heb je voldoende gegeten.

7. Geniet met al je zintuigen van eten

Tegenwoordig is eten iets dat we doen terwijl we iets anders aan het doen zijn. Sommige mensen gaan er niet eens meer bij zitten. Er zijn inmiddels tal van onderzoeken waaruit blijkt dat mensen die eten, terwijl ze met hun aandacht ergens anders zijn, veel meer eten, dan mensen die rustig en aandachtig eten.

Wil je dunner worden, dan is rustig de tijd nemen voor je eten echt een aanrader. Je proeft, ruikt en ziet je voeding en dat helpt je om sneller te voelen dat je vol zit. Het voorkomt dat je meer binnenkrijgt dan je eigenlijk nodig hebt. Verder is het voor je hersenen heel belangrijk is om het eten goed waar te nemen. Dat helpt om je (ook op de lange termijn) verzadigd te kunnen voelen.

Hoe wordt je dunner op je buik?

Vet op de buik is een belangrijke reden dat mensen dunner zouden willen worden. De vraag is dan ook, is het mogelijk om dunner te worden op de buik? Er zijn helaas geen speciale oefeningen of diëten waarmee je specifiek het vet op de buik kunt aanpakken. Er zijn trainers die beweren dat sit-ups, de Russian Twist of crunches ideaal zijn om het buikvet weg te trainen.

Echter, het maakt niet uit welke oefening je doet. Je kunt je lichaam niet aansturen om op een bepaalde plek vet te verbranden. Wel is trainen in het algemeen zinvol. Dit helpt om meer calorieën te verbranden en daardoor kun je lichaamsvet kwijtraken. Dus ook al merk je dat het eerste op je billen verliest of afvalt op je heupen, uiteindelijk zal door regelmatig trainen ook je buikvet verdwijnen.

Andere leuke artikelen