Koud tijdens het afvallen? 8 makkelijke tips!

koud tijdens het afvallen Pin

Het is iets waar de meeste mensen geen rekening mee houden, maar wat wel heel vervelend kan zijn: je krijgt het koud door afvallen! Het liefste zou je in bed kruipen of een warm bad nemen om het weer eens lekker warm te krijgen. Maar helaas kun je dat niet de hele dag doen.

Tijdens het afvallen beperk je de hoeveelheid calorieën die je eet, wat er voor zorgt dat je lichaam minder energie tot zijn beschikking heeft. Dat is een van de redenen dat je het zo koud kunt hebben als je afvalt. Als jij het graag wat warmer wilt hebben, lees dan hieronder de beste 8 tips als je het koud hebt door afvallen.

Waarom krijg je het koud door afvallen?

Wanneer je gaat afvallen is de kans groot dat je het vaker koud hebt. Het hoort er een beetje bij, maar het is een vervelend probleem. Er zijn verschillende redenen waarom je je rillerig en koud kunt voelen. Als eerste is daar het feit dat je minder calorieën gaat eten als je wilt afvallen. Alles wat je eet dient als brandstof voor het lichaam, om alle processen draaiende te houden, waaronder ook het warm blijven. Hoe minder calorieën jij op een dag eet, hoe minder energie je lichaam heeft. Zo blijft er dus minder energie over om warm te blijven.

Je natuurlijke isolatie wordt minder

De tweede reden dat je het koud kunt hebben door afvallen, is omdat lichaamsvet je helpt warm te blijven. Wanneer je flink wat gewicht verliest en je vetpercentage omlaag gaat, verlies je ook je isolatielaagje, waardoor je het sneller koud kunt hebben. Na verloop van tijd zal je lichaam wennen aan de nieuwe omstandigheden en zul je ook met minder lichaamsvet warm kunnen blijven.

Bij een crash dieet kan de hormoonproductie dalen

Er kan nog een reden zijn dat je het continu koud hebt als je afvalt, maar dit komt vooral voor wanneer je een erg streng dieet volgt. Bij een strenge caloriereductie kan de productie van hormonen gehinderd worden, vooral van het schildklierhormoon. Als je hier te weinig van aanmaakt, kan het ervoor zorgen dat je het koud hebt. Ook wanneer je maaltijden overslaat of opeens weinig koolhydraten gaat eten, kun je last krijgen van lage insuline niveaus. Dit kan eveneens leiden tot een lagere lichaamstemperatuur.

Koud krijgen tijdens het afvallen hoort er een beetje bij

Het koud hebben hoort in principe wel bij het afvallen. Het betekent dat er veranderingen plaatsvinden en dat je lichaam vet gaat verbranden. Maar erg prettig is het niet. Daarom vind je hieronder 8 tips om het minder koud te hebben tijdens het afvallen.

8 tips om het minder koud te hebben tijdens een dieet

Hieronder vind je 8 tips om het minder koud te hebben tijdens een dieet:

1. Laagjes dragen

Zit je te rillen op de bank onder een deken, maar blijf je het maar koud hebben? Het dekentje is vaak niet genoeg om het warm te krijgen en vaak helpt een dikke trui ook niet. De beste manier om jezelf weer op te warmen is door laagjes te dragen. Dus trek een hemd aan, een t-shirt, een shirt met lange mouwen en daarover een dik vest. Een paar lagen kleding over elkaar heen houden je lichaamswarmte veel beter vast dan een enkele dikke laag. Om hier het meeste van te profiteren neem je eerst een warme douche, en daarna kleed je je lekker warm aan.

Wil jij 2 kilo per week afvallen?

Met mijn dieetschema kun je moeiteloos 2 kilo per week afvallen! Klik hieronder op de knop om mijn gratis dieetschema te downloaden.

Start direct met afvallen!

2. Zet de verwarming een graadje hoger

Het is niet de beste oplossing voor het milieu, maar wel voor jou. Heb je de verwarming meestal op 20 graden staan, dan heb je het daarmee meestal niet warm genoeg als je aan het afvallen bent. Je hoeft de temperatuur echt geen 5 graden op te schroeven, maar een graadje hoger kan al veel verschil maken. Gebruik daarnaast ook tip 1 om je net wat warmer aan te kleden en je zult merken dat je je de hele dag een stuk comfortabeler voelt.

3. Iets meer eten

meer eten tegen de kouPin

Het kan gebeuren dat je het, zelfs met deze tips, nog steeds koud hebt door het afvallen. Dat kan betekenen dat je echt te weinig eet. Als je een crashdieet gebruikt komt je lichaam chronisch calorieën, maar ook voedingsstoffen tekort. Het lukt je lichaam dus niet om warm te worden. Een te grote calorierestrictie werkt meestal averechts. Dit helpt het afvallen niet en het is zeker ook niet gezond. Je kunt dus beter toch wat meer eten. Op die manier blijf je beter warm en kun je het afvallen ook beter volhouden. Om gezond af te kunnen vallen zou je calorietekort niet meer dan 25% van je caloriebehoefte moeten zijn.

4. Eet pittig

Pittig eten is een andere manier om te beperken dat je het de hele dag koud hebt tijdens het afvallen. Voeg aan je (oosterse) maaltijden wat pepers toe. Je profiteert dan van de eigenschappen van het stofje capsaïcine dat in pepers zit. Niet alleen krijg je het er warm van doordat het de zenuwen prikkelt. Het zet het lichaam aan tot het verbranden van vet en suikers, waardoor het op die manier de stofwisseling stimuleert. Dit zorgt er voor dat je het warmer krijgt. Capsaïcine kan dus helpen om op te warmen, terwijl het tegelijkertijd het afvallen bevordert! Het is zeker de moeite waard om nog wat peper of sambal over je eten te doen.

5. Eet vaker soep als je het koud hebt door afvallen

Soep is een geweldige manier om wat meer warmte in je lijf te krijgen. Het is een gezonde warme maaltijd, meestal met een beperkte hoeveelheid calorieën en het voorziet je lichaam meteen van een grote hoeveelheid vocht. Ook als je wilt afvallen, kun je zoveel soep eten als je maar wilt, dus je kunt gedurende de dag regelmatig een kom soep nemen. Het is aan te raden wel zelf je soep te maken (met veel groente, kruiden en specerijen). Soep uit zakjes of pakjes bevat veel zout en meestal maar weinig voedingsstoffen. Als je zelf soep maakt, kun je er in doen wat jij lekker vindt en het is makkelijk om een voorraad voor de volgende dagen te maken.

6. Kom in beweging

bewegen tegen koud tijdens afvallenPin

Als je je koud en rillerig voelt, heb je meestal de neiging om dicht tegen de verwarming te blijven zitten en niet naar buiten te gaan. Echter, het is juist goed om in beweging te komen en vooral ook naar buiten te gaan. Je moet even een drempel over, maar als je het probeert zul je merken dat de lichaamsbeweging je eigen interne kacheltje heeft aan geslingerd. Je spieren worden beter doorbloed en het stimuleert de stofwisseling. Als je na een wandeling in de frisse lucht binnenkomt, voelt het binnen meestal ook lekker warm. Zorg daarom dat je elke dag in ieder geval een half uur beweegt. Dit helpt trouwens ook het dunner worden, dus je hebt er op meerdere manieren voordeel van.

7. Thee drinken als je het koud hebt

Wanneer je afvalt is thee drinken een goed idee. Het is een lekkere warme drank die de kou uit je lijf kan verdrijven, terwijl het geen calorieën bevat (geen suiker in je thee doen!). Je kunt variëren met de smaken die je lekker vindt en elke dag een paar koppen drinken. Let wel op, je zou niet meer dan 3 tot 4 koppen groene of zwarte thee moeten drinken. Wil je meer thee, kies dan kruidenthee. Door elke dag thee te drinken zorg je er ook voor dat je goed gehydrateerd blijft, wat belangrijk is tijdens het afvallen.

8. Trek een extra paar sokken of sloffen aan

Je verliest veel warmte via je handen en voeten, omdat er een grote hoeveelheid bloedvaten loopt. Iedereen weet hoe heerlijk het voelt om je koude handen en voeten tegen de verwarming of je partner aan te drukken. Voorkom dat je het koud krijgt en trek een extra paar dikke sokken of sloffen aan. Je kunt daardoor beter je lichaamswarmte vasthouden. Het staat misschien niet elegant, maar het is beter dan de hele dag zitten rillen.

Het koud hebben tijdens het afvallen is meestal een tijdelijk iets, maar het kan je je behoorlijk ellendig doen voelen. Met deze makkelijke tips kun je ervoor zorgen dat je niet zo’n last hebt van een lage lichaamstemperatuur. Dus kleed je warm aan (met een extra paar sokken), zet de verwarming een graadje hoger en neem een gloeiend heet kopje thee. Zo kom je deze periode vast en zeker comfortabel door.

Andere leuke artikelen