Yoghurt dieet: kun je echt 4 kilo per week afvallen?

yoghurt dieet Pin

Kun je afvallen met het yoghurt dieet? Het yoghurt dieet is een van die diëten die de focus legt op het eten van een bepaald voedingsmiddel, dat gezond zou zijn en dat zou kunnen helpen om gewicht te verliezen. Yoghurt is in principe gezond, het is rijk aan eiwitten en probiotica.

Maar is het yoghurt dieet dan ook een goede manier om af te vallen? Omdat je maar weinig calorieën eet en in korte tijd veel kilo’s zou kunnen kwijtraken, is dit een voorbeeld van een crashdieet. Deze brengen ook nadelen met zich mee. In dit artikel lees je alles over de voor- en nadelen van het yoghurtdieet en of het aan te raden is dit te volgen.

Wat is het yoghurt dieet?

naturel yoghurt Pin

Het yoghurt dieet is ontwikkeld door voedingsdeskundige Ana Luque. Zij is ervan overtuigd dat yoghurt veel voordelen voor de gezondheid heeft. Daarbij zou het ook het afvallen kunnen bevorderen. Een van de redenen dat dit zo kan zijn, is de positieve invloed van yoghurt op het microbioom. Dit bestaat uit het vitale ecosysteem van miljoenen micro-organismen in de darmen. Deze helpen ons doordat ze het onverteerde voedsel omzetten in energie en nog veel meer nuttige stoffen.

Het is belangrijk dit ecosysteem in balans te houden, zodat je gezond kunt blijven. Yoghurt kan daarbij helpen. Dezelfde bacteriën die je in je darmen hebt, komen ook voor in yoghurt. Je kunt je darmflora dus ondersteunen door deze zure zuivel te eten. Ook kun je door het eten van yoghurt meer vet kwijtraken. Het is rijk aan calcium en dit mineraal stimuleert de verbranding in de cellen. Ook kan calcium, volgens Ana Luque, ervoor zorgen dat je lichaam sowieso minder vet zal opslaan. Er is hiervoor echter nog geen wetenschappelijk bewijs gevonden.

Tijdens het yoghurt dieet eet je veel yoghurt, maar mag je ook nog andere producten eten. Het is daarbij wel de bedoeling dat je minder calorieën dan normaal gaat eten. Daardoor zal je lichaam op zoek gaan naar een andere bron van energie en dat zal het opgeslagen vet in je lichaam zijn. Op die manier zou het yoghurt dieet op meerdere manieren bijdragen aan het verlies van overtollige kilo’s.

Hoe werkt het yoghurt dieet?

Pin

Tijdens het yoghurt dieet eet je een aantal dagen van de week alleen yoghurt, afgewisseld met dagen dat je normaal eet. Op een yoghurtdag zul je twee liter yoghurt eten. Indien je je duizelig voelt kun je je wat druivensuiker nemen. Vind je twee liter teveel, dan mag je ook minder eten. Meer dan 2 liter wordt echter afgeraden.

Op een normale dag mag je ook andere producten dan yoghurt eten, maar ook dan mag je drie keer per dag een bakje yoghurt van 200 ml nemen. Je eet verder caloriearm en kiest gezonde maaltijden, met bijvoorbeeld mager vlees, 200 gram groenten en 200 gram aardappelen. Verder kun je fruit eten en bijvoorbeeld een beker bouillon.

Het yoghurtdieet heeft verschillende voordelen

Het voordeel van een dieet waar yoghurt een centrale plek inneemt, is het feit dat dit zuivelproduct kan helpen om op een gezonde manier af te vallen. Dat komt ten eerste doordat yoghurt rijk aan eiwitten is. Eiwitten zijn nodig om spieren op te bouwen en te onderhouden. Wanneer je snel afvalt, loop je het risico dat je lichaam spieren gaat afbreken als bron van energie. Door te kiezen voor yoghurt, zorg je dat je lichaam over veel eiwitten beschikt om de spieren te behouden.

Daarnaast helpen eiwitten je een vol gevoel te geven, omdat ze langzamer verteren in de maag. Ook dragen ze bij aan een verhoging van de stofwisseling. Ten tweede heeft yoghurt als voordeel dat het veel voedingsstoffen bevat. Behalve calcium en probiotica, bevat het ook kalium, vitamine D, zink, fosfor, vitamine B12 en jodium. Op die manier krijg je met een enkel product een grote hoeveelheid belangrijke bouwstoffen binnen.

Verschillende soorten yoghurt

Wil je het yoghurt dieet gaan volgen, dan is het wel van belang dat je een soort yoghurt kiest die ook daadwerkelijk gezond is. Als je in de supermarkt bij het zuivelschap staat, zie je al snel dat er veel verschillende soorten yoghurt zijn. Behalve naturel yoghurt zijn er ook soorten met smaakjes, zoals fruit en vanille. Aan deze soorten is echter altijd suiker toegevoegd en daardoor zijn ze niet zo gezond. Kies dus alleen naturel yoghurt (of kwark, kefir of skyr, dat is net zo geschikt). Deze zijn niet gezoet en daardoor goed om te gebruiken tijdens dit dieet.

Ook zuivelvrije yoghurt of kwark kan gebruikt worden. Soja- of kokosyoghurt, op plantaardige basis bevatten geen lactose of melkeiwit. Mensen met een lactose intolerantie of allergie voor melkeiwit kunnen deze producten gebruiken en hiermee het yoghurt dieet volgen.

Deze soorten yoghurt kun je gebruiken:

 • Magere yoghurt
 • Griekse yoghurt
 • Skyr
 • Kefir
 • Bulgaarse yoghurt
 • Magere kwark
 • Soja of kokosyoghurt

Een voorbeeld weekmenu in het yoghurt dieet

Er zijn verschillende weekmenu’s beschikbaar voor dit dieet. Hieronder vind je een voorbeeld. Je ziet dat een normale dag wordt afgewisseld met een yoghurtdag. Dit zorgt ervoor dat je wat meer afwisseling hebt en niet een aantal dagen lang alleen maar yoghurt hoeft te eten. En op die manier profiteer je wel van de voordelen van deze gezonde zuivel. Zorg ervoor dat je ook voldoende drinkt: je mag water of thee drinken.

Een voorbeeld yoghurt dieet weekmenu

De yoghurtdagen zijn: Maandag, woensdag, vrijdag en zondag.

 • Op deze dagen eet je 2 liter magere yoghurt. Verdeel de maaltijden over de dag. Neem wat druivensuiker als je last hebt van duizeligheid.

Op de normale dagen eet je ‘normale maaltijden’: dinsdag, donderdag en zaterdag

 • Een ei
 • Drie boterhammen die je mag beleggen met mager broodbeleg
 • Drie keer een stuk fruit
 • Avondmaaltijd, bestaande uit mager vlees of vis, 200 gram groente en 200 gram aardappelen
 • Drie keer een beker bouillon

Dit is een voorbeeld van een weekschema, er zijn verschillende versies te vinden als je op internet zoekt. Wil je het dieet langer volgen, dan kun je de tweede week een ander schema gebruiken.

Om het dieet af te bouwen, kun je het volgende systeem aanhouden:

 • 1e en 2e week: Wissel elke yoghurtdag af met een gewone dag
 • Week 3: Wissel 1 yoghurtdag af met twee dagen normaal eten
 • Week 4: Eet drie dagen normaal en dan 1 dag yoghurtdieet

Wil jij 2 kilo per week afvallen?

Met mijn dieetschema kun je moeiteloos 2 kilo per week afvallen! Klik hieronder op de knop om mijn gratis dieetschema te downloaden.

Start direct met afvallen!

Wat zijn de voordelen van het yoghurt dieet?

wat is het yoghurt dieet Pin

Afvallen met het yoghurt dieet heeft een aantal voordelen:

Voordeel 1: Afvallen

Het yoghurt dieet volg je natuurlijk omdat je wilt afvallen. Het is een crash dieet zoals ook het koolsoepdieet, dus inderdaad kan het helpen om behoorlijk wat gewicht kwijt te raken. Er wordt gesteld dat je met dit dieet gemiddeld 2 tot 4 kilo per week kunt verliezen.

Voordeel 2: Gezonde probiotica in yoghurt

In ons spijsverteringsstelsel zijn micro-organismen aanwezig, die in symbiose met ons samen leven. Dat betekent dat we allebei voordeel hebben van deze samenwerking. De micro-organismen bevorderen de spijsvertering en produceren vitamines. Ze helpen onze darmen gezond te houden. Deze micro-organismen vinden op hun beurt hun voedsel en een veilige plek om te leven in onze darmen.

Door het eten van yoghurt kun je de microben in je spijsverteringskanaal ondersteunen. In yoghurt (en andere producten die gefermenteerd zijn) zitten veel micro-organismes  die ook in ons lichaam kunnen leven. Uit onderzoek blijkt dat yoghurt met bifidobacteriën (een bacterie die glucose en melkzuur kan afbreken), een positief effect heeft op de spijsvertering. De deelnemers aan het onderzoek hadden minder last van diarree, verstopping of een opgeblazen gevoel.  Het yoghurt dieet kan dus niet alleen helpen om af te vallen, maar heeft een positief effect op de gezondheid van je darmen.

Voordeel 3: Kan helpen ontstekingen te remmen

In yoghurt zitten stoffen die kunnen helpen ontstekingen tegen te gaan. In 2018 werd een onderzoek gedaan, waaruit bleek dat je het beste magere yoghurt kon eten voor een vetrijke maaltijd. Dit zorgde voor een vermindering van ontstekingsmarkers in het lichaam.

Dat betekent niet dat je nu voortaan ongeremd ongezond kunt gaan eten, zolang je maar een bak yoghurt voor je maaltijd neemt. Maar hieruit blijkt wel dat yoghurt bepaalde positieve effecten op het lichaam heeft en dat dit een andere reden kan zijn om te kiezen voor dit dieet.

Voordeel 4: Zorgt voor een verzadigd gevoel

Volg je een crashdieet, dan krijg je maar weinig calorieën binnen. Vaak worden juist ook de eiwitten weg gelaten. Hierdoor zul je de hele dag door honger hebben, wat het volgen van een dergelijk dieet dan ook heel moeilijk maakt. Het yoghurt dieet is anders. Yoghurt is rijk aan eiwitten en die verteren langzaam in de maag. Daardoor blijf je na een bakje yoghurt langer een vol gevoel houden. Een van de voordelen van dit dieet is dan ook, dat je niet zoveel honger zult hebben als bij andere crashdiëten.

Voordeel 5: Helpt de bloeddruk verlagen

Uit onderzoek uit 2018 blijkt dat magere zuivelproducten de kans op een hartaanval kunnen verlagen. Bij mannen is dat met 20% en bij vrouwen met 30%. Het was een grootschalig onderzoek onder bijna 70.000 mensen, die last hadden van een hoge bloeddruk. Door de studie bleek dat er verband was tussen het eten van yoghurt en een verlaagd risico op hartklachten.

Wat zijn de nadelen?

Het yoghurt dieet heeft ook een aantal nadelen. Hieronder vind je de 3 belangrijkste nadelen:

Nadeel 1: Onvoldoende voedingsstoffen

Je beperkt met het yoghurt dieet niet alleen de calorieën, maar ook de voedingsstoffen. Het is een eenzijdig dieet, waarbij je te weinig groente, fruit, vlees, vis en andere voeding binnenkrijgt. Hierdoor kunnen er tekorten ontstaan aan vitamines, mineralen en vezels en dit kan op zijn beurt weer een negatief effect hebben op je weerstand, energieniveau en je fitheid. Het is dus zeker goed om in gedachten te houden dat op deze manier afvallen je algehele gezondheid ondermijnt.

Nadeel 2: Gaat snel tegenstaan

De meeste mensen vinden yoghurt lekker. Maar besef wel dat yoghurt tijdens dit dieet het enige is dat je op een dag eet (2 liter per dag!). Als je alleen maar yoghurt mag eten, is dat al snel niet zo lekker meer. Bedenk dus dat het dieet om die reden best moeilijk vol te houden kan zijn.

Nadeel 3: Het gewichtsverlies is niet blijvend

Lekker snel afvallen, dat is de reden dat de meeste mensen een crashdieet gaan volgen. Dat kan dus ook de reden zijn dat jij het yoghurt dieet overweegt. Maar hoewel je bijvoorbeeld best 5 kilo kunt afvallen, is het goed om je te realiseren dat dit gewichtsverlies waarschijnlijk niet blijvend zal zijn.

Tijdens een dergelijk dieet eet je volkomen anders dan anders: je krijgt veel minder calorieën binnen en je schrapt vetten en koolhydraten uit je dieet. Na een paar weken wil je weer terug naar een normaal dieet. En daar gaat het vaak mis. Ten eerste heb je een tijdlang allerlei lekkers moeten missen, wat het heel moeilijk maakt om verstandige keuzes te maken als je weer normaal gaat eten. Veel mensen gaan al snel de mist in, omdat ze allerlei lekkers hebben moeten laten liggen en zich nu niet kunnen beheersen.

Ten tweede is je lichaam tijdens het dieet flink wat spieren verloren. Doordat je zo weinig calorieën at, is het zeer zuinig gaan doen met de energie en ook spieren gaan gebruiken als energie. Ga je na het dieet weer normaal eten, dan heb je dus minder energie nodig als voor het dieet omdat je minder spieren hebt en je lichaam minder energie gaat verbranden door de spaarstand.

Wat zijn de ervaringen met het yoghurt dieet?

Er zijn veel mensen die het yoghurt dieet willen proberen, omdat de belofte van veel gewichtsverlies aantrekkelijk klinkt. Ze hopen in korte tijd snel af te kunnen vallen. Sommige reviewers geven aan dat het wel moeilijk is om vol te houden, omdat de yoghurt gaat tegenstaan. Stukjes fruit toevoegen of yoghurt met een smaakje nemen, blijkt te kunnen helpen. Maar dat is eigenlijk niet de bedoeling, want deze soorten yoghurt zijn niet zo gezond.

Het blijkt dat het yoghurt dieet wel effectief is, gemiddeld vallen mensen tussen de 2 en 4 kilo per week af. Sommige reviewers melden dat ze niet veel last van honger hadden. Een aantal mensen geeft aan het yoghurt dieet te gebruiken als opstart van een ander dieet. Dus eerst snel afvallen en vervolgens de keuze voor een gezonder dieet, waarbij het dunner worden rustiger gaat.

Is het yoghurt dieet aan te raden?

Het yoghurt dieet is een crashdieet en in principe zijn de nadelen van dergelijke diëten veel groter dan de voordelen. Je krijgt te weinig voedingsstoffen binnen, je eet eenzijdig en uiteindelijk is het gewichtsverlies niet blijvend. De paar voordelen die hier genoemd worden, zoals goed voor het hart en dat het helpt tegen ontstekingen, zijn mooi. Maar uiteindelijk volg je dit dieet om kilo’s kwijt te raken. Je kunt dan wel afvallen met het yoghurt dieet, maar als je binnen enkele weken of maanden weer aankomt, was al je moeite voor niets.

Er zijn veel gezondere, makkelijkere en zelfs lekkerder manieren om af te vallen. Met mijn dieetschema heb je het houvast dat je nodig hebt om die lastige kilo’s kwijt te raken. Het staat vol smakelijke en gezonde recepten, waarmee je kunt afvallen en toch alle voedingstoffen binnenkrijgt om fit en gezond te blijven.

Andere leuke artikelen