Ziekenhuisdieet: 7 redenen om dit dieet niet te doen

ziekenhuisdieet schema Pin

Een snelle methode om gewicht te verliezen, maar ook een omstreden manier van afvallen. Dat is waarschijnlijk de beste manier waarop je het ziekenhuisdieet kunt omschrijven.

Onbedoeld is het uitgegroeid tot een dieet voor de “gewone” consument, terwijl het enkel bedoeld was voor gebruik in ziekenhuizen. De insteek van het dieet is namelijk mensen met zwaar overgewicht te helpen met afvallen. Zodoende worden risico’s tijdens medische ingrepen verlaagd en kan deze procedure met een gerust hart door arts en patiënt worden voortgezet.

Nu het dieet de consumentmarkt heeft bereikt, zijn er veel tegenstrijdigheden over te vinden. Wij gaan je daarom een handje helpen het dieet beter te begrijpen.

Wat is het ziekenhuisdieet?

​Het gaat hier om een crashdieet in zijn puurste vorm. Een crashdieet houdt in, dat je er in zeer korte tijd veel mee gaat afvallen. Vaak wordt dit gedaan door de calorieën in je voedingspatroon drastisch te verlagen. Hierdoor ontstaat er een calorietekort in je lichaam en ​wordt je lichaam gedwongen energie te verbranden uit ​vet- en spiermassa. Dit natuurlijk nadat de voorraden glycogeen in je spieren en lever zijn gebruikt. Hierdoor zal je ​gewicht verliezen.

Crash diëten leveren dan wel snel resultaat, ze zijn ​wel ongezond en werken vaak alleen op de korte termijn. We gaan hier verderop in het artikel meer over vertellen.

Hoe ziet een ziekenhuisdieet schema eruit?

Je kunt het dieet niet echt kopen of bestellen, maar meestal gratis vinden op het internet. Soms in een iets andere vorm. Wij laten je zien hoe het ziekenhuisdieet er in de basis uitziet. Het is geen complex, maar juist een heel simpel dieet. Gewoon te volgen met boodschappen uit de supermarkt en zonder dure dieet producten. Hieronder laten we je zien hoe je een schema maakt voor 7 dagen.

Ziekenhuisdieet schema voor 1 week

​Het is een streng dieet, maar er is ruimte om te spelen met wat je hebt.

Ontbijtkeuze

  • 1 sinaasappel, grapefruit of 2 kleine mandarijntjes
  • ​1 geroosterde boterham, beschuitje of 2 crackertjes
  • ​Koffie, thee of water zonder toevoegingen (dus geen suiker en melk)

​Lunchkeuze

  • ​150 gram magere kwark / yoghurt of 200 gram vis naar keuze (niet elke dag), 1 sinaasappel, grapefruit, 2 kleine mandarijntjes
  • ​Een gekookt eitje of tomaat
  • ​1 geroosterde boterham, beschuitje of 2 crackertjes

​Dinerkeuze

  • ​1 sinaasappel, grapefruit, 2 kleine mandarijntjes of 1 appel
  • ​2 gekookte eieren, 2 tomaten, halve krop sla of 1 grote augurk
  • ​100 gram biefstuk, tartaar of kip
  • ​1 geroosterde boterham, beschuitje of 2 crackertjes

Dit moet je weten over het ziekenhuisdieet:
Zoals gezegd kun je hiermee variëren. Het is echter belangrijk dat je weet dat wanneer je het ziekenhuisdieet strikt volgt, je maar tussen de 850 en 1200 calorieën ​eet per dag. ​Let ​op​: dit aantal calorieën per dag is bijzonder laag. Er kunnen dan ook tekorten ontstaan aan gezonde voedingstoffen die je lichaam wel nodig heeft.

Wil jij 2 kilo per week afvallen?

Met mijn dieetschema kun je moeiteloos 2 kilo per week afvallen! Klik hieronder op de knop om mijn gratis dieetschema te downloaden.

Start direct met afvallen!

Wat zijn de voordelen van het dieet?

geroosterde boterhamen ziekenhuisdieet PinOndanks dat ik dit niet aanraad kent deze dieetmethode een aantal voordelen. Hieronder zet ik ze voor je op een rij:

1. Begin van een goede start

Het kan zeer motiverend werken, wanneer je snel de resultaten gaat zien van een dieet. Gezien het ziekenhuisdieet een crashdieet is zal je daarom in een week tijd al flink wat verschil merken.

Dit kan een steuntje in de rug zijn in jouw strijd tegen overgewicht. En om die reden kan het een goede start zijn naar een slanker en gezonder leven.

Bedenk wel dat je na ruim een week over zal moeten stappen op een ander dieet. Crashdiëten, en zeker deze, zijn niet bedoeld voor langere tijd. Doe je dit wel, dan ben je tamelijk ongezond en onverantwoord bezig. Je zal er overigens ook niet de gewenste doelen mee behalen voor de langere termijn.

Voor echte successen heb je een manier nodig die jou helpt afvallen, jouw nieuwe gewicht laat behouden en uiteindelijk veel gezonder maakt.

2. Het is super eenvoudig en iedereen kan het doen

Het is geen complexe manier van afvallen en iedereen kan het dieet volgen. Je eet per dag een beperkt aantal maaltijden en drinkt daarbij voornamelijk water, thee of koffie (zonder iets erin). Alles wat je nodig hebt haal je gewoon in de supermarkt, toko’s of speciaalzaken. Dit maakt het laagdrempelig, toegankelijk en toepasbaar voor iedereen.

3. Geen hoge kosten en dus goed voor de knip

Een ander mooi voordeel is, dat het dieet niet duur is. Je doet namelijk gewoon boodschappen in de winkel en de producten die je nodig hebt zijn niet al te duur. Je hoeft dan ook geen maaltijdvervangers, shakes, pillen of andere dure “dieet” producten te kopen. Dit zie je overigens niet alleen bij het ziekenhuisdieet, maar ook bij bv. een koolhydraatarm dieet.

De 7 nadelen van het ziekenhuisdieet

Na zoveel voordelen zou je er bijna gelijk mee beginnen. Toch zitten er helaas ook een aantal vervelende kanten aan het dieet, die je zeker moet weten voordat je een keuze maakt het dieet wel of niet te gaan volgen. ​De nadelen zet ik hieronder voor je op een rij:

1. Hongerlijden en afzien

Door het extreme karakter en het feit dat je niet veel binnenkrijgt op een dag, is hongerlijden inherent aan het ziekenhuisdieet. Je hebt vast wel eens een maaltijd overgeslagen en een keertje honger (of trek) ervaren. Dit is geen fijn gevoel. Ga je dit dieet volgen, dan zal je dit nog veel sterker en vaker ervaren. Het nadeel is dat je dan alleen niet gelijk mag gaan eten, volgens de regels van het dieet. Dit kan zeer hinderlijk zijn en ook nare klachten tot gevolg hebben. Kijk er dan ook goed mee uit en ga weer normaal eten als het je te zwaar wordt of klachten gaat ervaren.

2. In de meeste gevallen zal het leiden tot een jojo-effect

Het is keer op keer bewezen dat een crashdieet slechts tijdelijk werkt. Het is lastig om op gewicht te blijven nadat je het ziekenhuis dieet hebt gedaan. Los van het feit dat je lichaam er heftig op reageert en na het dieet nog sneller vet opslaat, zal het je ook geen oplossing bieden. Je bent namelijk alleen maar bezig met compenseren. Je bent door de jaren heen dikker en wellicht ook ongezonder geworden door wat je drinkt, eet en doet. Dit verander je niet door een weekje te diëten. Het is juist belangrijk te beseffen dat je iets fout doet en hiervoor dingen in je leven moet veranderen. Heb je dat aspect door, dan zit je op de goede weg.

3. Negatieve uitwerking op je immuunsysteem

Eigenlijk een hele simpele optelsom. Wanneer je heel weinig calorieën binnenkrijgt dan heb je minder energie. Verder kun je er humeurig en prikkelbaar van worden en kan het bepaalde stresshormonen triggeren. Daarbovenop krijg je tekorten aan belangrijke vitamines, mineralen en andere bouwstoffen die je lichaam nodig heeft. Niet gek dat dit dan ook een nadelig effect heeft op je immuunsysteem.

4. De klachten beperken zich niet alleen tot een hongergevoel

Door de tekorten die je kunt oplopen kan je klachten krijgen zoals hoofdpijn, misselijkheid, buikpijn, spierpijn, lusteloosheid en meer dan dit soort ongein. Het is dan ook belangrijk om bij dit soort klachten het dieet te staken en over te gaan op normaal eten en drinken. Natuurlijk wil je snel afvallen, maar je gezondheid staat altijd voorop!

5. Kan invloed hebben op de vruchtbaarheid bij vrouwen

Uit onderzoek is gebleken dat wanneer de calorieën drastisch omlaag worden gebracht, dit kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen. Dit is wanneer een crashdiët voor langere periode wordt gebruikt.

6. Het wordt vrij snel eentonig

Doordat elke dag praktisch hetzelfde riedeltje je voedingspatroon bepaald, kan het snel eentonig worden. Hier kan je jezelf voor een bepaalde periode overheen zetten en discipline opbrengen, maar dat is niet voor iedereen even makkelijk. Ben je een echte liefhebber van lekker eten en drinken, dan wordt het bijzonder zwaar het ziekenhuisdieet, ook al is het voor korte tijd, vol te houden.

7. Je zal er niet veel van opsteken

Uiteindelijk zal je er ook niet veel van leren. Het enige wat je doet is voor een week “vasten” in de hoop dat je er snel een paar kilo mee gaat afvallen. Je leert niks over hoe je lichaam werkt, waarom je te dik en/of ongezond bent en hoe je dit kunt oplossen. Dit is juist wel heel belangrijk om te weten. Heb je deze kennis, dan kun je hier namelijk naar handelen. Ga je ernaar handelen behaal je jouw doelen en krijg je nooit meer overgewicht. Je zal verder een stuk gezonder, energieker en vitaler worden.

Ervaringen met het ziekenhuisdieet

ziekenhuisdieet ervaringen PinDe ervaringen op het gebied van afvallen met ​het ziekenhuisdieet zijn meestal goed, maar van korte duur. Worden er geen klachten ervaren en zet je het dieet door dan kan je er snel mee afvallen.

​Maar de meeste mensen komen daarna weer snel aan in gewicht. Laat je dus niet te snel misleiden. Op korte termijn is het leuk om een aantal kilo’s kwijt te raken. Maar op de lange termijn heb je meer nodig dan alleen maar het aantal calorieën op een ondermaats niveau te zetten. Als het zo simpel was, dan zou iedereen nu op zijn of haar streefgewicht zijn. En jammer genoeg is dat niet zo. Er is dus nog een lange weg te gaan mensen hiervan bewust te maken.

Is het verantwoord dit crashdieet lange tijd te volgen?

De duur van het dieet ligt ​meestal rond de 7 dagen. ​Wij adviseren het ziekenhuisdieet sowieso helemaal niet. Maar wil je het toch volgen? Beperk het dan tot 7 dagen. ​Je kunt beter mijn gratis voedingsschema proberen om op een verantwoorde manier af te vallen.

Ziekenhuisdieet en sporten

Sporten vraagt meer energie van je dan normaal, maar je krijgt tijdens het volgen van dit dieet juist minder voedingsstoffen binnen. Ook bij zware beroepen waarbij je de hele dag moet tillen ​is meer energie vereist. Het is daarom ook niet aan te raden zeer intensief te gaan sporten tijdens dit dieet.

Wil je het toch proberen, maak het dan niet te gek. Of eet en drink wat extra’s om het te compenseren. Dit geldt dus ook voor mensen met zware beroepen.

Conclusie van het ziekenhuisdieet

Het ziekenhuisdieet is een echt crashdieet zoals bijvoorbeeld het Cambridge Dieet, soepdieet of 10 dagen dieet. Het is zeker een snelle manier van afvallen, laat daar geen misverstand over bestaan. Maar het is ongezond, tijdelijk en leert je niks bij. ​Niet voor niks dat het dieet bedoeld is voor extreme gevallen, als noodgreep en onder het toeziend oog van artsen en een medisch team. Zo wordt het namelijk in ziekenhuizen gebruikt. Het is niet bedoeld als dieet, leefstijl of voor het oplossen van gezondheidsproblemen bij normale consumenten. Hiervoor kun je beter kiezen voor andere oplossingen zoals mijn gratis dieetschema.

Andere leuke artikelen