Fitbike race 4

Fitbike Race 4

De Fitbike Race 4 is een hele populaire spinningfiets door zijn Zwift ondersteuning en goede prijs/kwaliteit verhouding. In deze Fitbike Race 4 review laat ik je precies zien wat je krijgt bij deze fiets en wat ik er van vind.

Onze beoordeling

Consumenten reviews

5 / 5 van 8 reviews

€299

2 winkels

Laagste prijzen
  • Ondersteuning voor verschillende trainingapps zoals Zwift is in deze prijsklasse is uniek.
  • De trapper heeft toeclip pedalen en geen SPD ondersteuning.
  • Het gewicht van het vliegwiel is met 6 kilo niet heel zwaar.

Fitbike Race 4 in het kort

De Fitbike Race 4 is een hele mooie spinningfiets met Zwift ondersteuning, V-belt en magnetische weerstand voor een hele scherpe prijs. Een geweldige prijs/kwaliteit verhouding waar maar weinig spinbikes tegenop kunnen!

Voor wie is de Fitbike Race 4 een goede keuze?

Deze spinningfiets is perfect voor de beginnende spinner die een goedkope spinningfiets zoekt. De magnetische weerstand en ondersteuning voor interactieve apps zie je normaal gesproken alleen bij de duurdere modellen. Daarom is dit een goede keus voor de beginnende spinner die interactief wil trainen.

Plus- en minpunten

  • Interactief trainen met Zwift
  • Stil door de V-belt aandrijving
  • Magnetische weerstand
  • Scherpe prijs
  • Maximale lichaamslengte van 185 cm
  • Geen SPD pedalen

Onze beoordeling

Hieronder vind je onze beoordeling van de Fitbike Race 4 op de belangrijkste onderdelen:

Stabiliteit
7/10
Interactieve mogelijkheden
9/10
Verstelbaarheid
7/10
Weerstand
6/10
Bouwkwaliteit
7/10
Prijs
9/10
Bekijk de specificatiesSpecificaties
In de tabel hieronder vind je de belangrijkste specificaties van deze spinningfiets:
Apparaatspinningfiets
WeerstandMagnetisch
Weerstand verstellingHandmatig
Maximaal belastbaar gewicht100 kg
Maximale lichaamslengte185 cm
Gewicht28 kg
Gewicht vliegwiel6 kg
Ergometer-
Aandrijf systeemV-belt
HartslagsensorHandsensoren
Waterpas verstelbaarJa
DisplayEenvoudig
Meetgegevens op displayAfstand, Snelheid, Tijd, Calorie, Verbruik, Hartslag
ConnectiviteitBluetooth
ZwiftJa
Toeclip pedalenJa
Reviews

Onze beoordeling

Consumenten reviews

5 / 5 van 8 reviews

1 reviews

4 reviews

logo kieskeurig

3 reviews

De belangrijkste onderdelen van de Fitbike Race 4

Houd je van intensief trainen en zoek je een goede spinningbike met Zwift ondersteuning tegen een scherpe prijs? Hoe zien alle onderdelen van deze spinningfiets? En hoe fietst deze spinbike? Lees dan hieronder verder, want in deze review werpen we een diepgaande blik op de Fitbike Race 4.

Een magnetische weerstand

magnetische weerstand Pin

De Fitbike Race 4 is voorzien van magnetische weerstand. Dit is een vorm van weerstand die fluisterstil is en zorgt voor een soepele verzwaring van je training. De weerstand stel je in met een draaiknop op het frame. Dit gaat snel en eenvoudig. Wanneer je aan de knop draait verander je de afstand van de magneet ten opzichte de positie van het vliegwiel. Dit zorgt voor een zwaardere of lichtere weerstand.

De pedalen

De pedalen zijn van hele goede kwaliteit. Ze zijn voorzien van toeclips, om zowel bij het duwen als bij het omhoog trekken meer kracht te kunnen zetten. Ik vond ze heel lekker fietsen. Wil je liever andere pedalen, dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Je kunt dan ook bijvoorbeeld SPD pedalen makkelijk erop schroeven.

Een instelbaar zadel

instelbaar zadel Pin

Het sportief uitziende zadel is gemakkelijk op de juiste hoogte in te stellen. Dat gebeurt met een kliksysteem. Het is niet alleen in hoogte, maar ook horizontaal in te stellen. Hiermee kunnen meerdere gebruikers de spinningfiets zo afstellen, dat ze er comfortabel op kunnen sporten. Het zadel is sportief en maakt het mogelijk om in een racehouding te fietsen, wat voor spinnen natuurlijk heel belangrijk is.

Een ergonomisch stuur

Het stuur is zo ontworpen dat je het tijdens je training op verschillende manieren kunt vastgrijpen. Er zijn horizontale grepen en verticale. De soft grip foam zorgt voor een stevige grip, zelfs als je zweterige handen krijgt. In het stuur zit een hartslagmeter, deze werkt heel goed. Het is alleen helaas niet mogelijk om de de fiets te koppelen aan een borstband hartslagmeter.

Een vliegwiel van 6 kilo

Fitbike Race 4 vliegwiel Pin

Het vliegwiel van de Fitbike Race 4 is met 6 kilo niet heel zwaar voor een spinningfiets. Een zwaarder vliegwiel geeft meer stabiliteit tijdens het fietsen en zorgt voor meer weerstand tijdens de training. Maar een zwaarder vliegwiel is alleen beschikbaar in de duurdere prijsklasse fietsen. Wanneer je een zwaarder vliegwiel wilt kun je bijvoorbeeld kijken naar de Fitbike Race Magnetic Pro. Deze mooie spinningfiets heeft een zwaarder vliegwiel van 20 kg.

Een eenvoudig display

een eenvoudig display Pin

De display geeft je de mogelijkheid zicht te houden op je gegevens tijdens het trainen. Zoals je wel verwacht in deze prijsklasse is dit een eenvoudig display. Het is eenvoudig maar werkt wel prima.

Je kunt hierop hier de afstand, snelheid, tijd, calorie, verbruik en hartslag aflezen. Er staan geen programma’s op de computer.

De interactieve mogelijkheden

Een trainingsprogramma geeft je de mogelijkheid gestructureerd en doelgericht te trainen. Het helpt je gemotiveerd te blijven en biedt veel uitdaging. Daarom is het geweldig dat je via Bluetooth een koppeling kan maken met je smartphone of tablet. Door middel van deze koppeling kun je gebruik maken van trainingsapps, zoals bijvoorbeeld Zwift.

Interactieve apps maakt spinning nog leuker

Met Zwift kun je interactief trainen. Je kunt in deze app uit een groot aanbod een route kiezen of een wedstrijd doen. Op het scherm zie je dan je karakter de route rijden, waarbij je een weergave van het landschap ziet. Dat maakt trainen natuurlijk veel leuker, want je kunt overal op de wereld fietsen, van Tokyo tot New York, door de bergen van Zwitserland of langs de wijnvelden in Frankrijk.

Door Zwift te gebruiken kun je doelgericht trainen, zoals je snelheden verbeteren of je conditie trainen. Verder kun je tegen vrienden racen of met grote evenementen meedoen, zoals de Tour de France. Dat is natuurlijk heel wat anders dan een virtual spinning les volgen! Andere spinningfietsen met Zwift kun je hier bekijken: spinningfietsen met Zwift.

Meer informatie vind je in deze video:

Hoe traint de Fitbike Race 4?

De uitrusting van de Race 4 is misschien eenvoudig, het draait er echter om hoe je op dit apparaat kunt trainen. Door de magnetische weerstand is deze spinningfiets zeer geruisloos. Ook staat het apparaat, ondanks het lage gewicht van de fiets en vliegwiel, stevig en voelt het altijd stabiel aan, hoe hard je ook aan het trainen bent. Dat geeft een veilig gevoel.

Je kunt de spinbike goed instellen

Het is ook fijn dat je het zadel zowel horizontaal, als verticaal kunt instellen. In combinatie met het stuur, dat je in hoogte kunt aanpassen, kun je ervoor zorgen dat je elke training in de juiste houding zit. Wel is het zadel naar mijn mening nogal hard.

De magnetische weerstand zorgt voor een prettige en soepele fietsbeweging. De weerstand voelt natuurlijk aan en kan makkelijk via de knop ingesteld worden. De handmatige bediening vond ik zelf geen probleem.

Interactief trainen maakt spinning nog leuker

Maar het grootste voordeel aan deze fiets is natuurlijk de Zwift koppeling. Dit is vrij uniek voor een spinfiets in deze prijsklasse. De spinningfiets kan via Bluetooth gekoppeld worden aan je smartphone of tablet en kan gebruikt worden met o.a. Zwift. Daardoor heb je toegang tot een grote verscheidenheid aan routes en trainingen. De fiets beschikt over sensoren in het weerstandsysteem die het Wattage kunnen doorgeven naar Zwift. Dit is iets dat weinig voorkomt in fietsen met een manuele weerstand en maakt deze fiets uniek in deze prijsklasse!

De Fitbike Race 4 vergeleken met de Race 2

In de Fitbike reeks heb je naast de Race 4 nog de keuze voor de Race 2. Deze is ongeveer 50 euro goedkoper en daarom wellicht wel interessant om te vergelijken met de Race 4. Zoals je hieronder ziet geeft de Race 4 je voor 50 euro een veel betere spinbike! De weerstand is magnetisch i.p.v. remblokken en je hebt interactieve trainingsmogelijkheden. Daarentegen is het eigen gewicht van de Fitbike Race 2 wel hoger. Hierdoor zal die wat stabieler staan tijdens het trainen. Hieronder vind je de volledige vergelijking:

Fitbike Race 4Fitbike Race 2
Prijs€299€249
Score
Reviews

5 / 5 van 8 reviews

4 / 5 van 2 reviews

WeerstandMagnetischRemblok
Weerstand verstellingHandmatigHandmatig
Maximaal belastbaar gewicht100 kg120 kg
Maximale lichaamslengte185 cm
Gewicht28 kg33 kg
Gewicht vliegwiel6 kg13 kg
Ergometer--
Aandrijf systeemV-beltV-belt
HartslagsensorHandsensoren-
Waterpas verstelbaarJaJa
DisplayEenvoudigEenvoudig
Meetgegevens op displayAfstand, Snelheid, Tijd, Calorie, Verbruik, HartslagCalorieverbruik, Afstand, Snelheid, Tijd
ConnectiviteitBluetoothGeen
ZwiftJa
Toeclip pedalenJaJa
BekijkBekijk

Onze conclusie: is de Race 4 een goede keus?

De Fitbike Race 4 is vooral een goede spinningfiets voor beginners en enthousiaste thuissporters. Dit is vooral omdat de het vliegwiel en eigen gewicht van de spinningfiets niet heel hoog is. Hierdoor zullen fanatieke fietsers denk ik niet voluit kunnen gaan. Ook zijn er bijvoorbeeld geen trainingsprogramma’s beschikbaar.

Maar voor de beginnende spinner is de prijs-kwaliteit verhouding geweldig. Voor een fiets in deze prijsklasse, biedt de Fitbike Race 4 veel kwaliteit: een stabiele en robuuste fiets, die erg stil is en comfortabel zit en een koppeling met Zwift heeft. Dit is in deze prijsklasse uniek en maakt dit tot een geweldige spinningfiets!

Ben je een fanatieke fietser?

De Race 4 is vooral geschikt voor beginners. Ook al heb je de beschikking over interactieve trainen met Zwift, is de fiets verder niet echt interessant voor gevorderde sporters. Dit komt voornamelijk door het lichte vliegwiel en het feit dat de weerstand voor ervaren sporters niet zwaar genoeg is. Ook is deze spinningfiets niet gebouwd voor intensieve trainingen. Heb je al redelijk wat ervaring met spinnen, dan kun je de Schwinn IC8 of Senz Sports S5000 overwegen. Dat zijn net wat robuustere modellen met wat meer opties.

Zoek je een goedkopere spinningfiets?

Dan kun je kijken naar de Fitbike Race 2. Deze spinningfiets is zo’n 50 euro goedkoper dan de Race 4.

Ben je langer dan 185 cm?

Deze spinningfiets is geschikt voor mensen tot 185 cm. Wanneer je langer bent dan dat kun je kijken naar de Fitbike Race Magnetic Pro. Deze is geschikt voor mensen tot 195 cm.

Wat kost de Fitbike Race 4?

Op dit moment kost deze spinningfiets €299. Een scherpe prijs voor een spinningfiets met interactieve trainingsmogelijkheden.

Fitbike Race 4

Ben je een beginnende spinner en zoek je een spinbike die veel waarde geeft voor een lage prijs? Dan is de Fitbike Race 4 perfect voor jou. Ben je een fanatieke fietser dan kun je beter naar bijvoorbeeld de S5000 kijken.

Alternatieven voor de Fitbike Race 4

Is dit toestel niet helemaal wat je zoekt? Hieronder vind je een aantal hele goede alternatieven: