De hometrainer is een van de populairste fitnessapparaten in Nederland. Het is een laagdrempelig apparaat geschikt voor conditietraining, afvallen of revalidatie. Wanneer je een hometrainer wilt kopen wil je natuurlijk weten waar je op moet letten wanneer je zo’n grote investering doet. Daarom vind je hieronder de belangrijkste dingen waarop je moet lette wanneer je een hometrainer koopt.
Waar moet je op letten wanneer je een hometrainer koopt?
Een hometrainer kopen is een hele investering. Er zijn een aantal zaken die belangrijk zijn bij de keuze voor dit fitnesstoestel voor thuis. Hieronder zet ik ze voor je op een rij:
1. De bouw van de hometrainer
Simpel gezegd worden voor goedkope hometrainers wat goedkopere materialen gebruikt. Ze zijn niet slecht, maar ook niet bestand tegen intensief gebruik. Voor mensen die zo af en toe eens trainen en niet urenlang aan het trainen zijn, zijn ze prima geschikt. Ze zijn ook zeker veilig in gebruik. Wel kun je merken dat een goedkoper toestel sneller slijt en niet zo lang meegaat als een dure.
Een dure hometrainer zal minder bijgeluiden geven (kraken of piepen) en stabieler staan. De materialen kunnen een zware belasting weerstaan en zijn duurzaam. Bij deze constructie worden namelijk betere materialen, zoals ijzer, gebruikt dan bij een goedkoper model. De kwaliteit van de constructie is daardoor beter. Op een hometrainer in de topklasse wordt meestal ook een langere garantie gegeven.
2. Mogelijkheden van de trainingscomputer
Op een goedkope hometrainer vind je over het algemeen eenvoudige trainingscomputers. Deze hebben basisfuncties, zoals het weergeven van het afgelegde aantal kilometers, hoeveel calorieën je hebt verbruikt, je gemiddelde snelheid en hoeveel tijd er verstreken is. Er zitten meestal geen trainingsprogramma’s op of slechts een aantal.
Heeft jouw hometrainer een uitgebreide trainingscomputer, dan heb je de keuze uit meerdere trainingsprogramma’s (bijvoorbeeld 12 of 25), een geheugen om gegevens voor meerdere personen vast te houden en de mogelijkheid om de computer met je smartphone te koppelen. De programma’s waar je uit kunt kiezen, zijn bijvoorbeeld trainen met hartslaggestuurde programma’s, bergbeklimmingen of intervaltrainingen. Deze vind je op de middenklasse en topklasse modellen.
3. Makkelijk verplaatsen met transportwielen
Het is makkelijk als je het toestel makkelijk kunt verplaatsen als dat nodig is. Meestal staat de hometrainer thuis in een ruimte die je ook voor andere manieren gebruikt Let er daarom op dat het fitnessapparaat transportwielen heeft. Op die manier kun je het apparaat makkelijk ergens in de hoek van de kamer rijden. Dan staat het toestel niet zo in de weg, wel zo handig!
Heb je thuis niet zoveel ruimte? Dan kun je ook kiezen voor een inklapbare hometrainer. Deze berg je thuis nog makkelijker op.
4. Moet de hometrainer inklapbaar zijn?
Een gewone hometrainer is niet echt gemaakt om regelmatig te verplaatsen of weg te zetten. De apparaten kunnen behoorlijk zwaar zijn (meestal rond de 50 kilo). Ondanks dat er wieltjes op zitten, zijn ze niet gemakkelijk te verplaatsen, zeker niet als je ze in een andere ruimte wilt zetten. Een hometrainer zal ook gewoon veel plek innemen.
Wanneer je deze ruimte niet hebt dan kun je kiezen voor een opvouwbare hometrainer. Deze kun je inklappen, zodat er een klein, compact pakketje overblijft. Deze hometrainers zijn ook lichter, rond de 15 kilo, zodat je je fitnessapparaat nog gemakkelijk kunt tillen en opbergen. De hometrainer is klein genoeg dat hij in een kast past, in een hoek gezet kan worden of onder een bed gelegd kan worden.
5. De crank van de hometrainer
Het verbindingsstuk van de trapper naar de aandrijfas wordt de crank genoemd. Deze crank kan uit één, twee of drie delen bestaan. Des te meer onderdelen, hoe beter. Een crank met drie onderdelen is van de beste kwaliteit. Bij een crank met meerdere onderdelen kun je bij slijtage makkelijker vervangen. Let bij de aanschaf van de hometrainer dus op de crank. Een driedelige crank is het beste maar deze zit meestal wel op de wat duurdere fietsen.
De beste hometrainers van dit momentHieronder vind je de beste hometrainers van dit moment om thuis te kunnen fietsen:Beste keus voor thuis
Fitbike Ride 5
: Magnetisch | Maximaal belastbaar gewicht: 150 kg | Aandrijf systeem: V-belt
BekijkMiddenklasse
Tunturi Fitcycle 50i
: Magnetisch | Maximaal belastbaar gewicht: 150 kg | Gewicht vliegwiel: 14 kg | Display: LCD
BekijkBeste keus topklasse hometrainer
Fitbike Senator
: EMS | Weerstand niveaus: 32 | Maximale lichaamslengte: 200 cm | Gewicht: 47 kg | Gewicht vliegwiel: 10 kg
Bekijk6. Kun je de hartslag meten?
Wanneer je graag vet wilt verbranden tijdens het trainen dan is je hartslag tijdens het trainen belangrijk. Zorg daarom dat je kiest voor een hometrainer met hartslagmeter. Op deze manier kun je continue in jou optimale vetverbrandingszone trainen. Je kunt de hartslag meten met de handsensoren in de handvatten van de fiets of met een borstband. De duurdere modellen zijn ook geschikt voor een hartslagmeting met een borstband. De borstband kun je dan koppelen met Bluetooth of ANT+. Deze band wordt meestal niet meegeleverd.
Een hartslagmeter geeft je de mogelijkheid je hartslag tijdens je training heel constant te houden. De hometrainer is daar ook heel geschikt voor. Het is een apparaat waarmee je gemakkelijk in een gelijkmatig tempo kunt blijven fietsen. De trainingscomputer helpt daar ook bij. Die heeft speciale programma’s die gericht zijn op vetverbranding.
7. Het maximaal belastbaar gewicht
Ook het maximaal belastbaar gewicht is belangrijk wanneer je een hometrainer wilt kopen. Het is namelijk een goede indicator van de kwaliteit van de fiets. Hoe hoger de belasting hoe beter de kwaliteit. En verder een belangrijke eigenschap om naar te kijken wanneer je wat zwaarder bent. Een goede constructie moet een belasting van 130 kilogram wel aankunnen. De betere apparaten kunnen zo’n 150 kg aan.
8. Instellen van je hometrainer
Comfortabel fietsen op je hometrainer kan alleen als deze goed op jouw lichaam is afgesteld. Daarom is het handig als je het zadel op de juiste hoogte en afstand tot het stuur kunt instellen. Bij vrijwel alle modellen kun je het zadel verticaal instellen. Bij de duurdere modellen is het ook horizontaal in de juiste positie te zetten en kun je ook het stuur in positie aanpassen.
Dit is belangrijk om je training goed te kunnen uitvoeren. Alleen als je in de goede houding zit (comfortabel en je kunt goed bij de pedalen en het stuur), dan kun je kracht zetten, de juiste spieren belasten en een training lang volhouden. Daarom is het belangrijk om een hometrainer te kopen waar dit bij kan.
9. Gewicht van het vliegwiel
Het gewicht van het vliegwiel heeft veel invloed op de fietservaring die je op de hometrainer zult hebben. Ten eerste bepaalt het hoe soepel de beweging is. Een licht vliegwiel geeft minder weerstand. Als je veel kracht zet komt het gemakkelijk in beweging, maar zul je merken dat je zelf wat schokkerig fietst. Het draait als het ware sneller rond dan je bij kunt houden. Dat is net als op een gewone fiets in een lichte versnelling. Een zwaarder vliegwiel heeft dit niet. De beweging is dan prettig soepel. Een zwaar vliegwiel zorgt ook voor meer stabiliteit op de hometrainer.
Op goedkope hometrainers zitten over het algemeen lichte vliegwielen. Die variëren van 3 tot en met 10 kilo. Die van hometrainers in de middenklasse van 10 tot en met 20 kilo en die van hometrainers in de topklasse wegen over het algemeen meer dan 15 kilo.
10. De manier waarop de weerstand wordt opgewekt
De weerstand van een hometrainer bied op verschillende manieren weerstand tijdens de training. Je kunt een hometrainer kopen met 3 verschillende soorten weerstanden:
Magneetrem weerstand
De magneetrem zie je over het algemeen bij goedkopere hometrainers. Deze doet zijn werk prima, maar door de bewegende onderdelen, is deze gevoelig voor slijtage. Zeker als je je hometrainer intensief wilt gebruiken, is dat niet aan te raden.
Elektromagneetrem
De elektromagneetrem werkt doordat er stroom door de magneten wordt gestuurd, waardoor de weerstand verandert. Er zitten dus geen bewegende onderdelen in en dat betekent dat er minder sprake is van slijtage. Deze soort weerstand is dus heel geschikt voor mensen die hun hometrainer intensief willen gebruiken. De elektromagneetrem werkt ook eens nog geruisloos.
Luchtweerstand
Hometrainers op luchtweerstand worden ook wel airbikes genoemd. Ze hebben in feite een andere manier van werken. Het vliegwiel is vervangen door een wiel met schoepen. Zodra je gaat fietsen en het wiel gaat draaien, vangen de schoepen de lucht op en dit geeft weerstand. Hoe harder het wiel draait, hoe meer luchtweerstand er ontstaat. Dat betekent dus dat de zwaarte van de training gelijk opgaat met hoeveel inzet jij levert.
Instellen van de weerstand
Het instellen van de weerstand kan bij goedkope modellen handmatig zijn. Dat betekent dat je je training even moet onderbreken als je de weerstand wilt aanpassen. Bij duurdere hometrainers kun je de weerstand elektronisch instellen, vanaf de display van de trainingscomputer.
11. Het budget
Stel een budget vast voordat je op zoek gaat naar een hometrainer. De prijzen van hometrainers variëren sterk, afhankelijk van merk, kwaliteit en functies. Bepaal hoeveel je bereid bent te investeren en zoek naar modellen die binnen je budget vallen. Zorg er echter wel voor dat je de kwaliteit en duurzaamheid niet uit het oog verliest, omdat een goede hometrainer een waardevolle investering is voor je gezondheid en fitnessdoelen.
Conclusie: wél of geen hometrainer kopen?
Een hometrainer kopen is een hele investering. Maar het is een geweldig apparaat om op een laagdrempelige manier thuis te bewegen. Je kunt thuis trainen wanneer je wilt en je hebt geen kosten meer voor een fitnessabonnement.Wil jij thuis aan je gezondheid werken en vind je fietsen prettig? Dan is er geen twijfel dat dit een goede keus voor je is!