De top 5 krachtstations en ​homegyms

krachtstation kopen Pin

Wil jij een homegym of krachtstation kopen?

Een krachtstation of homegym is de perfecte manier om thuis aan krachttraining te doen. Met een krachtstation heb je thuis een complete sportschool staan.

Voordat je een krachtstation koopt zijn er wel een aantal zaken waarop je moet letten. In dit artikel zet ik dit voor je op een rij.

En ik geef je natuurlijk de top 3 beste krachtstations en de beste goedkope homegym voor thuis!

Ook laat ik je precies ​hoe je thuis de perfecte homegym kunt inrichten. Lees dus snel verder!

 

Een krachtstation kopen: waar moet je dan op letten?

Wil jij een krachtstation kopen? Dan zijn er verschillende zaken waar je op moet letten wanneer je het beste krachtstation voor thuis wilt kopen. Het is natuurlijk wel een hele investering. Daarom leg ik je hieronder precies uit waarop je moet letten. Zodat jij de beste homegym voor thuis koopt!

Losse gewichten vs apparaten

homegym power rack Pin

Kies een krachtstation waarbij je zoveel mogelijk oefeningen kunt doen met losse gewichten of stangen. Wanneer je een oefening doet met een apparaat bepaald de machine de beweging. Bij een los gewicht bepaald je lichaam de beweging. Daarom heeft trainen met losse gewichten verschillende voordelen:

 • je lichaam bepaald de beweging
 • je lichaam bepaald de beweging
 • je gaat sneller vooruit in kracht en spiermassa
 • je traint ook de coördinatie tussen de verschillen spieren

Zoveel mogelijk oefeningen

krachtstation makkelijk uitbreidbaar Pin

Kies een krachtstation waarmee je zoveel mogelijk het hele lichaam kunt trainen. Een dergelijke homegym is dan een echte vervanger voor de fitnessclub. Meestal bieden de wat duurdere homegym’s een hoop meer mogelijkheden dan de goedkopere!

Kun je niet heel het lichaam trainen? Bekijk dan eens of je er niet een barbell of andere gewichten bij kunt kopen zodat je dan wel heel het lichaam kun trainen!

Uitbreidbaar

Houd ook in de gaten of een krachtstation eventueel uitbreidbaar is. Zodra een krachtstation je goed bevalt en je hebt er budget voor dan kun je hem nog uitbreiden. Maar dit moet natuurlijk wel mogelijk zijn.

De top 3 beste krachtstations van 2021

Wil jij een krachtstation kopen? Hieronder heb ik de drie beste homegym’s voor thuis op een rij gezet! Op de eerste plaats staat de Focus fitness Unit 6. Dit krachtstation geeft je de mogelijkheid om veel verschillende oefeningen te doen waarbij jouw hele lichaam wordt getraind. Het is een krachtstation met veel mogelijkheden voor een hele goede prijs.

Wat heb je nodig voor de beste homegym voor thuis?

Er zijn een aantal dingen die je nodig hebt om de beste homegym voor thuis in te richten. Hieronder zet ik ze voor je op een rij.

Spiegel

Het is prettig als je een spiegel kunt ophangen tegenover de homegym! Met een spiegel kun je goed kijken of je de oefeningen correct uitvoert. Heel belangrijk! Ook kun je in de spiegel kijken of je progressie maakt door het trainen en welke zwakken plekken je eventueel hebt die extra aandacht nodig hebben.

Gewichten en bankje

Krachtstation gewichten met bankje Pin

Gewichten en een bankje zitten meestal niet bij het krachtstation inbegrepen. Check daarom of deze spullen bij het krachtstation zijn inbegrepen. Zo niet? Zorg dan dat je de benodigde schijven, stangen halters en andere zaken er direct bij besteld zodat je ook direct aan de gang kunt!

Ruimte

Je hebt natuurlijk ruimte nodig. In de top 5 beste krachtstations hierboven heb ik de afmetingen erbij gezet. Dit moet natuurlijk wel in je zolder, kelder, garage, schuur of slaapkamer passen. Meet het even op voordat je een homegym koopt. Houd ook rekening met andere apparaten die je wellicht wilt kopen zoals een goede buiktrainer of cardio apparaat.

De 8 voordelen van trainen op een krachtstation

Thuis trainen met een krachtstation heeft veel voordelen. Hieronder heb ik de 8 belangrijkste voordelen voor je op een rij gezet:

1. Thuis trainen

Krachtstation thuis sporten praktisch Pin

Met een krachtstation heb je een sportschool in je eigen huis. Je hoeft de deur niet uit en toch kun je heel je lichaam trainen. De drempel om te gaan sporten is veel lager dan als je naar sportschool zou gaan. Je kunt in je eigen tijd trainen, wanneer het jou uitkomt en je hoeft nooit te wachten tot je favoriete apparaat vrij is. Ook sport je in de privacy van je eigen huis: dus geen zorgen over andere sporters en wat die van je denken.

2. Een homegym is veelzijdig

In een krachtstation vind je verschillende fitness- en krachttrainingsapparaten in één. Met al deze stations zijn de mogelijkheden eindeloos om elke spier in je lichaam te trainen, op meerdere manieren. Dit houdt het sporten ook nog eens afwisselend. Door de vele mogelijkheden die een homegym biedt, zijn de apparaten wel vrij ingewikkeld (vooral voor beginners). Maar er worden vaak instructieboekjes (of PDF’s) en -filmpjes bij geleverd, waarin duidelijk uitgelegd wordt welke oefeningen er gedaan kunnen worden en hoe je die kunt doen.

3. Gezondheid

Als je thuis wilt sporten op je eigen homegym, ga je er hopelijk dan ook regelmatig op trainen. Meer beweging is natuurlijk gezond: je hart, longen, spieren, alles zal er sterker door worden. Als je meer spiermassa opbouwt, kun je zelfs afvallen. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer vet je zult verbranden. Spierherstel kost ook energie, wat betekent dat je zelfs na je training nog vet verbrandt.

4. Een homegym neemt relatief weinig ruimte in beslag

De homegyms zijn zo gemaakt dat ze zo min mogelijk ruimte innemen. De homegym is vaak inklapbaar, of onderdelen zijn inklapbaar. Je hebt je eigen sportschool op een paar vierkante meter.

5. Op je eigen niveau instelbaar

De gewichten van je homegym kun je instellen op wat je nodig hebt. Voor de ene oefening kun je meer of minder gewichten instellen dan voor een andere. Dit kan in stappen gaan, van bijvoorbeeld 5 kilo of in kleinere stappen. Een basiskrachtstation heeft gewichten tot zo’n 50 kilo, de professionelere en duurdere apparaten kunnen tot 250 kilo aan gewichten aan.

6. Je hebt langdurig plezier van een krachtstation

​Een krachtstation kopen is een investering, maar je zult er dan ook tientallen jaren intensief gebruik van kunnen maken. Deze apparaten zijn gemaakt om lang mee te gaan en omdat alleen jij er op sport, zul je er vast ook voor zorgen dat je hem op de juiste manier gebruikt en goed onderhoudt.

7. Motivatie en focus

Omdat dit jouw eigen krachtstation wordt, voel je meer motivatie om te trainen. Vergeleken met trainen in de sportschool, kun je lekker in de flow komen en gefocust blijven op je voortgang. Je wordt niet onderbroken door anderen, je kunt je eigen muziek draaien en hebt de concentratie om op je eigen lichaam te letten. Ook dit zorgt voor meer motivatie. Dat sport lekker!

8. Spieren versterken

Met alle verschillende oefeningen die je kunt doen, maak je je hele lichaam sterker. Je spieren worden sterker, maar je vergroot eveneens je spiermassa. Dit is niet alleen geschikt voor beginners, maar ook voor gevorderden en voor mensen die revalideren. Door het gebruik van een krachtstation zul je merken dat je fysiek sterker wordt. Je kunt bijvoorbeeld eens kijken naar deze 10 dumbbell oefeningen.

6 tips om te trainen op een homegym

Zoals gezegd is geen krachtstation hetzelfde. Je kunt er een eindeloze hoeveelheid verschillende oefeningen op doen. Zo kan een krachtstation een lat pulley, chest press, leg extension en een low row hebben. Een andere zal hier nog een butterfly en een bankdruk unit bij hebben. De hier genoemde voorbeelden zullen dus niet op elk krachtstation gedaan kunnen worden.

1. Pas je dieet aan

Krachtstation tips voor voeding Pin

Ben je een fanatiek sporter op je krachtstation? Zorg dan voor een aangepast dieet, waarin je meer eiwitten tot je neemt. Eiwitten zijn nodig voor spieropbouw en spierherstel. Gezonde eiwitten vind je in eieren, kippenvlees, yoghurt en noten.

2. Variatie

Zorg voor variatie in je oefeningen. Doe niet enkel de makkelijkste of degene die je het snelste kunt uitvoeren. Zorg ook voor variatie wat betreft de spieren die je traint, dus dat je niet alleen je bovenarmen sterker maakt, maar ook je onderarmen en borst.

3. Let op een juiste uitvoering

Krachtstation zorg voor de juiste houding Pin

Hoewel je bij thuis trainen het grote voordeel van privacy hebt, moet je wel letten op een juiste uitvoering van de oefeningen. Je hebt geen sportinstructeur die je hierop wijst. Probeer dus altijd goed op je houding te letten.

Juist bij het heffen van gewichten kan er overbelasting van je spieren ontstaan als je niet goed rechtop staat of je polsen recht houdt.

Zorg dus voor:

 • een rechte rug
 • houd je hand in lijn met je arm
 • overstrek armen en benen niet
 • zorg dat je je bewegingen onder controle hebt
 • gebruik de spieren waar je oefening voor bedoeld is

4. Rustig opbouwen

Bouw de duur en de zwaarte van de oefeningen rustig op, als je net begint met trainen op een krachtstation. Gebruik een trainingsschema voor beginners. Een voorbeeld hiervan:

Train drie keer in de week, en belast elke dag een andere spiergroep.

 • Maandag: Rug en biceps. Doe bijvoorbeeld seated row, back flyes, biceps curl en hammer curl.
 • Woensdag: Benen, kuiten en schouders. Doe bijvoorbeeld leg curls, leg extensions, shoulder press en shoulder side raise.
 • Vrijdag: triceps, buik en borst. Oefeningen als triceps pull down, bench press, cable chest press, cable lying fly kun je doen om deze dag te trainen.

Doe elke oefening 15 keer en doe drie sets.

5. Kies het juiste gewicht

De gewichten zorgen voor de weerstand. Voor elke oefening worden andere spieren belast.

Kies dus het gewicht dat jou genoeg uitdaging biedt om enkele herhalingen van deze oefening te kunnen doen. Dit kan voor beenoefeningen natuurlijk heel anders zijn dan voor armoefeningen.

6. Gewichten verzwaren

Het krachtstation heb je gekocht om je spieren sterker te maken. Het is dan ook de bedoeling dat je vooruit blijft gaan, dus meer en sterkere spieren krijgt. Hiervoor zul je elke week de gewichten moeten verzwaren of de weerstand verhogen. Anders stopt de spiergroei.

Vergeet de cardio niet

Wanneer je krachtstation of homegym koopt kun je alleen aan krachttraining doen. Vergeet niet dat het ook gezond is om regelmatig aan cardio te doen. Of je dit op hoge of lage intensiteit doet maat niet zoveel uit. Zolang je maar regelmatig beweegt. Je kunt dit doen door buiten te wandelen, hardlopen, fietsen of door binnen te trainen op een cardio fitnessapparaat zoals een hometrainer of spinningfiets, loopband of crosstrainer.

Ik hoop dat ik je met deze homegym en krachtstation koopgids heb kunnen helpen zodat jij de perfecte homegym kunt kopen!

Alles over fitness