Het beste krachtstation kopen met de TOP 5 van 2018!

Laatste update: 29 september, 2018
beste krachtstation kopen

Wil jij een homegym kopen? Een krachtstation of homegym is de perfecte manier om thuis aan krachttraining te doen. Met een krachtstation heb je thuis een complete sportschool staan.

Voordat je een krachtstation koopt zijn er wel een aantal zaken waarop je moet letten. In dit artikel zet ik dit voor je op een rij.

En ik geef je natuurlijk de top 3 beste krachtstations en top 3 beste homegyms voor thuis! Lees dus snel verder.

In dit artikel:

1. Waar moet je op letten bij een krachtstation kopen?
2. De top 3 beste krachtstations
3. Goedkope krachtstations
4. Wat heb je nodig voor de beste homegym voor thuis
5. De voordelen van een homegym
6. De beste tips voor trainen op een homegym

Een krachtstation kopen? Waar moet je dan op letten?

​Wil jij een krachtstation kopen? Dan zijn er verschillende zaken waar je op moet letten wanneer je het beste krachtstation voor thuis wilt kopen. Het is natuurlijk wel een hele investering. Daarom leg ik je hieronder precies uit waarop je moet letten. Zodat jij de beste homegym voor thuis koopt!

Losse gewichten vs apparaten

Kies een krachtstation waarbij je zoveel mogelijk oefeningen kunt doen met losse gewichten of stangen. Wanneer je een oefening doet met een apparaat bepaald de machine de beweging. Bij een los gewicht bepaald je lichaam de beweging. Daarom heeft trainen met losse gewichten verschillende voordelen:

 • ​je lichaam bepaald de beweging
 • ​je traint meer spieren
 • ​je gaat sneller vooruit in kracht en spiermassa
 • je traint ook de coördinatie tussen de verschillen spieren

Daarom gaat mijn voorkeur uit naar een homegym waarbij de oefening zoveel mogelijk met losse gewichten en stangen uitgevoerd kan worden. Zoals met een bijvoorbeeld een Power Rack.

Zoveel mogelijk oefeningen

Kies een krachtstation waarmee je zoveel mogelijk het hele lichaam kunt trainen. Een dergelijke homegym is dan een echte vervanger voor de fitnessclub. Kun je niet heel het lichaam trainen? Bekijk dan eens of je er niet een barbell of andere gewichten bij kunt kopen zodat je dan wel heel het lichaam kun trainen!

Uitbreidbaar

Houd ook in de gaten of een krachtstation eventueel uitbreidbaar is. Zodra een krachtstation je goed bevalt en je hebt er budget voor dan kun je hem nog uitbreiden. Maar dit moet natuurlijk wel mogelijk zijn.

De top 3 beste krachtstations

Wil jij een krachtstation kopen? Hieronder heb ik de drie beste homegym's voor thuis op een rij gezet! Op de eerste plaats staat de Focus fitness Unit 4. Dit krachtstation geeft je de mogelijkheid om veel verschillende oefeningen te doen waarbij jouw hele lichaam wordt getraind. Het is een krachtstation met veel mogelijkheden voor een hele goede prijs.

Wil je liever een goedkoper model? Dan kun je hier kijken naar goedkope krachtstations.

​Homegym gewicht

​Garantie

​Afmetingen

Mijn keus voor ​het beste krachtstation voor thuis!

Prijs: €374

Oefeningen o.a: Bench Press, Incline bench press, Cable crossover (Single) en Low fly, Standing cable row, Front en back lat, Pull-down, Tricep push down, Triceps extension,  Overhead bicep

beste homegym kopen

136 kg

2 jaar

178 x 107 x 210 cm

Prijs: €449

Oefeningen o.a.: Abdominal crunch, Leg extension, Leg curl, Chest press, Shoulder press, Upright row, Triceps push down, Lat pulley, Flys (hoog, laag enz), Side raise (seated),  Biceps curl

unit 6 home gym

136 kg

​2 jaar

149 x 102 x 198 cm

Prijs: €129

Oefeningen o.a: (Incline)Benchpress, Leg extension, Leg curl, Butterfly, en andere

home gym

​43 kg

​2 jaar

​175 x 136 x 139 cm

De beste goedkope homegym

Wil je liever een goedkoper multistation? Dan is de Focus fitness Unit 2 wellicht iets voor je. Een prima krachtstation, zeker voor die prijs! Maar je hebt natuurlijk wel iets minder dan de duurdere modellen.

​Krachtstation gewicht

​Garantie

​Afmetingen

Mijn keus voor een goedkoop krachtstation!

Prijs: €299

Oefeningen o.a.: Bench Press, Butterfly, Lat Pulldown, Tricep pushdown, Triceps extension, Standing cable curl, Leg curl, Leg extension, Ab crunch, Cable front raise

goedkoop krachtstation

100 kg

​2 jaar

150 x 95 x 190 cm

Val dit nog steeds buiten je budget? Dan kun je het beste wat goedkope dumbbells kopen! Deze kosten een stuk minder dan een homegym en hiermee kun je nog steeds het hele lichaam trainen.

Wat heb je nodig voor de beste homegym voor thuis?

Er zijn een aantal dingen die je nodig hebt om de beste homegym voor thuis in te richten. Hieronder zet ik ze voor je op een rij.

Ruimte

Je hebt natuurlijk ruimte nodig. In de top 5 beste krachtstations hierboven heb ik de afmetingen erbij gezet. Dit moet natuurlijk wel in je zolder, kelder, garage, schuur of slaapkamer passen. Meet het even op voordat je een homegym koopt. Houd ook rekening met andere apparaten die je wellicht wilt kopen zoals een goede buiktrainer of cardio apparaat.

Gewichten en bankje

Gewichten en een bankje zitten meestal niet bij het krachtstation inbegrepen. Check daarom of deze spullen bij het krachtstation zijn inbegrepen. Zo niet? Zorg dan dat je de benodigde schijven, stangen halters en andere zaken er direct bij besteld zodat je ook direct aan de gang kunt!

Spiegel

Het is prettig als je een spiegel kunt ophangen tegenover de homegym! Met een spiegel kun je goed kijken of je de oefeningen correct uitvoert. Heel belangrijk! Ook kun je in de spiegel kijken of je progressie maakt door het trainen en welke zwakken plekken je eventueel hebt die extra aandacht nodig hebben.

fitnessapparaat

De 8 voordelen van trainen op een krachtstation

Thuis trainen met een krachtstation heeft veel voordelen. Hieronder heb ik de 8 belangrijkste voordelen voor je op een rij gezet:

Thuis trainen

Met een krachtstation heb je een sportschool in je eigen huis. Je hoeft de deur niet uit en toch kun je heel je lichaam trainen. De drempel om te gaan sporten is veel lager dan als je naar sportschool zou gaan. Je kunt in je eigen tijd trainen, wanneer het jou uitkomt en je hoeft nooit te wachten tot je favoriete apparaat vrij is. Ook sport je in de privacy van je eigen huis: dus geen zorgen over andere sporters en wat die van je denken. 

Een homegym neemt relatief weinig ruimte in beslag

De homegyms zijn zo gemaakt dat ze zo min mogelijk ruimte innemen. De homegym is vaak inklapbaar, of onderdelen zijn inklapbaar. Je hebt je eigen sportschool op een paar vierkante meter.

Gezondheid

Als je thuis wilt sporten op je eigen homegym, ga je er hopelijk dan ook regelmatig op trainen. Meer beweging is natuurlijk gezond: je hart, longen, spieren, alles zal er sterker door worden. Als je meer spiermassa opbouwt, kun je zelfs afvallen. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer vet je zult verbranden. Spierherstel kost ook energie, wat betekent dat je zelfs na je training nog vet verbrandt.

Een homegym is veelzijdig

In een krachtstation vind je verschillende fitness- en krachttrainingsapparaten in één. Met al deze stations zijn de mogelijkheden eindeloos om elke spier in je lichaam te trainen, op meerdere manieren. Dit houdt het sporten ook nog eens afwisselend. Door de vele mogelijkheden die een homegym biedt, zijn de apparaten wel vrij ingewikkeld (vooral voor beginners). Maar er worden vaak instructieboekjes (of PDF’s) en -filmpjes bij geleverd, waarin duidelijk uitgelegd wordt welke oefeningen er gedaan kunnen worden en hoe je die kunt doen.

Op je eigen niveau instelbaar

De gewichten van je homegym kun je instellen op wat je nodig hebt. Voor de ene oefening kun je meer of minder gewichten instellen dan voor een andere. Dit kan in stappen gaan, van bijvoorbeeld 5 kilo of in kleinere stappen. Een basiskrachtstation heeft gewichten tot zo’n 50 kilo, de professionelere en duurdere apparaten kunnen tot 250 kilo aan gewichten aan.

Je hebt langdurig plezier van een krachtstation

Je krachtstation is een investering, maar je zult er dan ook tientallen jaren intensief gebruik van kunnen maken. Deze apparaten zijn gemaakt om lang mee te gaan en omdat alleen jij er op sport, zul je er vast ook voor zorgen dat je hem op de juiste manier gebruikt en goed onderhoudt.

Motivatie en focus

Omdat dit jouw eigen krachtstation wordt, voel je meer motivatie om te trainen. Vergeleken met trainen in de sportschool, kun je lekker in de flow komen en gefocust blijven op je voortgang. Je wordt niet onderbroken door anderen, je kunt je eigen muziek draaien en hebt de concentratie om op je eigen lichaam te letten. Ook dit zorgt voor meer motivatie. Dat sport lekker!

Spieren versterken

Met alle verschillende oefeningen die je kunt doen, maak je je hele lichaam sterker. Je spieren worden sterker, maar je vergroot eveneens je spiermassa. Dit is niet alleen geschikt voor beginners, maar ook voor gevorderden en voor mensen die revalideren. Door het gebruik van een krachtstation zul je merken dat je fysiek sterker wordt.

De beste tips om te trainen op een ​homegym

Zoals gezegd is geen krachtstation hetzelfde. Je kunt er een eindeloze hoeveelheid verschillende oefeningen op doen. Zo kan een krachtstation een lat pulley, chest press, leg extension en een low row hebben. Een andere zal hier nog een butterfly en een bankdruk unit bij hebben. De hier genoemde voorbeelden zullen dus niet op elk krachtstation gedaan kunnen worden.

Kies het juiste gewicht

De gewichten zorgen voor de weerstand. Voor elke oefening worden andere spieren belast.

multistation

 Kies dus het gewicht dat jou genoeg uitdaging biedt om enkele herhalingen van deze oefening te kunnen doen. Dit kan voor beenoefeningen natuurlijk heel anders zijn dan voor armoefeningen.

Let op een juiste uitvoering

Hoewel je bij thuis trainen het grote voordeel van privacy hebt, moet je wel letten op een juiste uitvoering van de oefeningen. Je hebt geen sportinstructeur die je hierop wijst. Probeer dus altijd goed op je houding te letten. Juist bij het heffen van gewichten kan er overbelasting van je spieren ontstaan als je niet goed rechtop staat of je polsen recht houdt.

Zorg dus voor:

 • ​een rechte rug
 • ​houd je hand in lijn met je arm
 • ​overstrek armen en benen niet
 • ​zorg dat je je bewegingen onder controle hebt
 • gebruik de spieren waar je oefening voor bedoeld is

Gewichten verzwaren

Het krachtstation heb je gekocht om je spieren sterker te maken. Het is dan ook de bedoeling dat je vooruit blijft gaan, dus meer en sterkere spieren krijgt. Hiervoor zul je elke week de gewichten moeten verzwaren of de weerstand verhogen. Anders stopt de spiergroei.

Rustig opbouwen

Bouw de duur en de zwaarte van de oefeningen rustig op, als je net begint met trainen op een krachtstation. Gebruik een trainingsschema voor beginners. Een voorbeeld hiervan:

Train drie keer in de week, en belast elke dag een andere spiergroep.

 • ​Maandag:  Rug en biceps. Doe bijvoorbeeld seated row, back flyes, biceps curl en hammer curl.
 • ​Woensdag: Benen, kuiten en schouders. Doe bijvoorbeeld leg curls, leg extensions, shoulder press en shoulder side raise.
 • ​Vrijdag: triceps, buik en borst. Oefeningen als triceps pull down, bench press, cable chest press, cable lying fly kun je doen om deze dag te trainen.

Doe elke oefening 15 keer en doe drie sets.

Variatie

Zorg voor variatie in je oefeningen. Doe niet enkel de makkelijkste of degene die je het snelste kunt uitvoeren. Zorg ook voor variatie wat betreft de spieren die je traint, dus dat je niet alleen je bovenarmen sterker maakt, maar ook je onderarmen en borst.

Pas je dieet aan

Ben je een fanatiek sporter op je krachtstation? Zorg dan voor een aangepast dieet, waarin je meer eiwitten tot je neemt. Eiwitten zijn nodig voor spieropbouw en spierherstel. Gezonde eiwitten vind je in eieren, kippenvlees, yoghurt en noten.

Vergeet de cardio niet

Met een krachtstation of homegym kun je alleen aan krachttraining doen. Vergeet niet dat het ook gezond is om regelmatig aan cardio te doen. Of je dit op hoge of lage intensiteit doet maat niet zoveel uit. Zolang je maar regelmatig beweegt. Je kunt dit doen door buiten te wandelen, hardlopen, fietsen of door binnen te trainen op een cardio fitnessapparaat zoals ​een hometrainer of spinningfiets, loopband of crosstrainer.

Ik hoop dat ik je met deze homegym en krachtstation koopgids heb kunnen helpen zodat jij de perfecte homegym kunt kopen!