De 5 beste hometrainers van 2018! (Check snel de verrassende nr. 1)

Laatste update: dinsdag, 20 februari, 2018

​Wil jij een hometrainer kopen​? Hoe weet je dan wat de beste hometrainer is? En waar je op moet letten als je een hometrainer koopt? ​In dit artikel laat ik je ​dat precies zien! 

Ik laat je zien waar je op moet letten en geef ​je de top 5 beste hometrainers van dit moment!

Iets minder budget? Dan heb ik ook de beste goedkope hometrainer voor je!

hometrainers vergelijken


​Hometrainer kopen? Waar moet je zeker op letten?

Een hometrainer kopen is een hele investering. Er zijn een aantal zaken die belangrijk zijn bij de keuze voor de beste hometrainer voor thuis. Hieronder zet ik ze voor je op een rij. Deze punten heb ik gebruikt om de beste hometrainers te selecteren voor de top 5.

Het gewicht van de hometrainer

Het gewicht van de hometrainer fiets is een goede indicator voor de kwaliteit. Bij een zware ​constructie worden namelijk betere materialen, zoals ijzer, gebruikt​. En deze zwaardere materialen zorgen voor een betere kwaliteit dan lichtere materialen.

Een zware ​constructie zal minder snel gaan 'wiebelen' tijdens de training. Het zware gewicht zorgt ervoor dat de ​fiets stabiel op de grond staat.

​Makkelijk verplaatsen met transportwielen

Een goede hometrainer voor thuis kun je snel en makkelijk verplaatsen. Let er daarom op dat de hometrainer transportwielen heeft. Op die manier kun je het apparaat makkelijk verplaatsen als dat nodig is.

Heb je thuis niet zoveel ruimte? Kies dan voor een inklapbare hometrainer. ​Deze berg je thuis makkelijk op.

​De crank

hometrainer trapper crank

Het verbindingsstuk van de trapper naar de aandrijfas wordt de crank genoemd. Deze crank kan uit één, twee of drie delen bestaan. Des te meer onderdelen, hoe beter. Een crank met drie onderdelen is van de beste kwaliteit. Een crank met meerdere onderdelen kun je bij slijtage makkelijker vervangen.

Let bij de aanschaf van de hometrainer dus op de crank. Een ​ driedelige crank is het beste maar deze zit meestal wel op de wat duurdere fietsen.

​Hartslagprogramma's

hometrainer programmas

Wanneer je graag vet wilt verbranden tijdens het trainen dan is je hartslag tijdens het trainen belangrijk. Zorg daarom dat je een hometrainer fiets uitzoekt met een hartslagprogramma. Op deze manier kun je continue in jou optimale vetverbrandingszone trainen.

Je kunt de hartslag meten met de handsensoren in de handvatten van de hometrainer of met een borstband. De duurdere modellen zijn ook geschikt voor een hartslagmeting met een borstband. Deze wordt meestal niet meegeleverd.

Het maximaal belastbaar gewicht

​Het maximaal belastbaar gewicht is ook een goede indicator van de kwaliteit voor de beste hometrainer voor thuis. Hoe hoger de belasting hoe beter de kwaliteit. Een goede ​constructie moet een belasting van 130 kilogram wel aankunnen. De betere apparaten kunnen zo'n 150 kg aan.

​​Waterpas verstelbaar

​Er is niets zo vervelend als een wiebelende hometrainer tijdens het trainen. Zoals al genoemd is het gewicht van de hometrainer belangrijk om het wiebelen tegen te gaan. Maar ook belangrijk is dat de ​fiets waterpas verstelbaar is. Dit betekent dat de pootjes onafhankelijk van elkaar versteld kunnen worden. Hierdoor kun je het apparaat makkelijk waterpas zetten.

Het vliegwiel gewicht van de hometrainer

De zwaarte van het vliegwiel is van belang voor een goede hometrainer. ​Een vliegwiel met voldoende gewicht zorgt namelijk voor een vloeiende beweging tijdens het trainen. Ook heb je met een zwaar vliegwiel meer weerstandsniveaus dan met een licht vliegwiel. Iets om op te letten dus!

De garantie

Een producent die vertrouwen heeft in de kwaliteit van zijn product geeft een lange garantie. Daarom is de garantie die je bij de hometrainer krijgt een goed indicatie van de kwaliteit van het product.
​Een goede hometrainer heeft toch zeker minimaal 2 jaar garantie op het frame en 2 jaar op de onderdelen. ​

De top 5 beste hometrainers van 2018

Wil je een hometrainer kopen? Hieronder heb ik mijn top 5 beste hometrainers op een rij gezet. In de vergelijking heb ik alle bovenstaande punten en natuurlijk de prijs meegenomen.

Op nummer 1 staat ​Tunturi FitCycle 50i. Dit model ​is te koppelen aan verschillende apps, heeft maar liefst 32 weerstandniveaus en heeft een hele goede prijs/kwaliteit verhouding.

Vliegwiel gewicht

Hometrainer gewicht

Max. belastbaar gewicht

Garantie

​Weerstand niveaus

Mijn keus voor ​de beste hometrainer!

Prijs: 399,00
hometrainer

​9 kg

​28,5 kg

​150 kg

​3 jaar, onsite

​32

Mijn keus voor een budget hometrainer!

Prijs: 219,00
beste hometrainer kopen

​4 kg

2​3,5 kg

​110 kg

​3 jaar, ​carry-in

​16

Prijs: 279,00
hometrainer kopen

​12 kg

​28 kg

​140 kg

​3 jaar, onsite

​16

Prijs: 299,00
hometrainer goedkoop

​19 kg

​31 kg

​150 kg

​3 jaar, onsite

​24

Prijs: 219,00
hometrainer aanbieding

​10 kg

​22 kg

​130 kg

​3 jaar, onsite

​16

Vliegwiel gewicht

Hometrainer gewicht

Max. belastbaar gewicht

Garantie

​Weerstand niveaus

Mijn keus voor ​de beste hometrainer!

Prijs: 399,00
hometrainer

​9 kg

​28,5 kg

​150 kg

​3 jaar

​32

Mijn keus voor een budget hometrainer!

Prijs: 219,00
beste hometrainer kopen

​4 kg

2​3,5 kg

​110 kg

​3 jaar

​16

Prijs: 279,00
hometrainer kopen

​12 kg

​28 kg

​140 kg

​3 jaar

​16

Prijs: 299,00
hometrainer goedkoop

​19 kg

​31 kg

​150 kg

​3 jaar

​24

Prijs: 219,00
hometrainer aanbieding

​10 kg

​22 kg

​130 kg

​3 jaar

​16

De beste goedkope hometrainer

Ben jij op zoek naar een goedkope hometrainer?

Dan zou ik zeker de​ Tunturi Cardio​ Fit E35 ​overwegen. Deze staat op de tweede plaats in de top 5 door de zeer gunstige prijs kwaliteit verhouding. Goedkoper dan dit model zou ik niet overwegen. De ​Fit E35 is nog een prima product maar bij goedkopere hometrainers zie je de kwaliteit snel achteruitgaan.

Dus als je een goedkope hometrainer zoekt dan is de ​Tunturi Cardio​ Fit E35 een prima optie! Het is een prima product maar dat prijsverschil verschil zie je natuurlijk ook terug in de specificaties. Neem je hier genoegen mee dan is dit een prima keus!

En anders zou ik er 100 euro bijleggen voor de ​Tunturi​ FitCycle 50i die voor die 100 euro toch net iets meer hometrainer geeft voor je geld!

​Wat is beter: een hometrainer of crosstrainer?

​Veel mensen twijfelen vaak tussen een hometrainer en crosstrainer. Deze lijken vrij veel op elkaar. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen:

  • zoals de beweging van de machine
  • de spieren die je er mee traint
  • de hoeveelheid calorieën die je verbrand

Verschil in beweging

Op een hometrainer doe je een beweging die lijkt op een fietsbeweging. Hiermee train je het onderlichaam en verbrand je calorieën. Op de crosstrainer maak je een voor schuivende beweging waarbij je het onderlichaam en bovenlichaam gebruikt. De ene beweging is niet beter dan de andere. Het is belangrijker welke beweging jij prettig en leuk vind.

​Calorieën verbranden kun je prima op beide apparaten

Op zowel de hometrainer en de crosstrainer verbrand je calorieën. Er zit geen groot verschil in de hoeveelheid calorieën die je met beide apparaten verbrand. Een vergelijking:

  • met 1 uur op de hometrainer verbrand je 517 kilocalorieën
  • met 1 uur op de crosstrainer verbrand je 536 kilocalorieën

Zoals je ziet zit er weinig verschil in de hoeveelheid calorieën die je met de hometrainer of crosstrainer verbrand. Het belangrijkste is welke beweging jij het prettigst en leukst vind.

Ben je fanatieke fietser? Dan past een hometrainer niet zo goed bij je en zou je eerder naar een goede spinningfiets kunnen kijken. Deze biedt voor de fanatieke fietser veel meer.

Als je zelf al een sportfiets hebt dan kun je ook kijken naar een fietstrainer. Een fietstrainer is een apparaat waar je je sportfiets in kunt zetten en daarmee kunt trainen. Maar dit is alleen een optie als je zelf al een racefiets hebt. Iets voor jou? Dan kun je hier kijken voor de beste fietstrainers.

Past een crosstrainer beter bij je? Kijk dan hier voor de beste crosstrainer voor thuis.

hometrainer-voordelen

De voordelen van een hometrainer

​Trainen op een hometrainer heeft verschillende voordelen voor je gezondheid en kan je helpen met afvallen. Hieronder zet ik de belangrijkste punten voor je op een rij:

Trainen op een hometrainer is goed voor de gezondheid

Als je graag wilt afvallen dan kan je de hometrainer prima gebruiken om calorieën te verbranden. Een uur op een ​trainen is goed voor ongeveer 500 kcal. De beweging ​in combinatie met deze gezond afvallen tips is een prima manier om af te vallen.

Door ​regelmatig te ​trainen zal dit ook positieve effecten hebben op je gezondheid. Bij regelmatig gebruik zal:

  • je longinhoud vergroten
  • je zal je fitter voelen
  • je bloeddruk verlagen
  • de kans op hart en vaatziekten verkleinen

Genoeg reden dus om de beste hometrainer te kopen en aan de slag te gaan 😉

De gewrichten worden niet zwaar belast

De meeste sporten zijn redelijk belastend voor je gewrichten. Sporten zoals hardlopen, zumba of tennis zijn belastend voor je gewrichten. hierdoor heb je een grote kans om een blessure op te lopen. Dit is niet het geval als je gaat trainen op een hometrainer. De gewrichten worden amper belast en ook de kans op een blessure is te verwaarlozen. Daardoor heeft de hometrainer een lage drempel voor iedereen om te starten met sporten.

Makkelijk thuis trainen

Met de hometrainer fiets kun je heel eenvoudig thuis trainen. Daardoor ben je niet afhankelijk van het weer om te kunnen trainen. Wel zo fijn 🙂

Maar het grootste voordeel is nog dat je tijdens het trainen gewoon een film of je favoriete serie kunt kijken. Doordat je afgeleid bent is een uurtje zo voorbij! Zorg dat je kiest voor een inklapbare hometrainer. Dan ​zet je hem na de training makkelijk weg.

Vet verbranden

Je kunt op een hometrainer goed vet verbranden! De meeste ​trainers hebben verschillende programma's die je hierbij kunnen helpen. Zoals interval programma's. Ook trainen op basis van de hartslag is effectief. De meeste hometrainers hebben een hartslagmeter. En anders kun je natuurlijk een sporthorloge met hartslagmeter, fitbit of smartwatch tijdens het trainen gebruiken!

​Hometrainer tips

​Trainen op een hometrainer is heel erg makkelijk. Toch heb ik hieronder een aantal tips voor je. Hiermee wordt de training nog beter!

Drink voldoende tijdens het trainen

Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt tijdens het trainen. Zet voor de training een fles klaar en zorg dat je voldoende drinkt. Je lichaam heeft het nodig!

De juiste houding

Zorg voor de juiste houding bij het trainen op de hometrainer. Zorg ervoor dat je tijdens het trainen de rug recht houd en span je buikspieren iets aan.

Daag jezelf uit

Daag jezelf uit en verleg je grenzen. Probeer iedere week het tempo, de weerstand of de duur van de workout te verhogen! Dat is de manier om vooruit te gaan.

Stel de hometrainer goed in

Wanneer je een hometrainer koopt stel hem dan direct goed in. Dan vergeet je het daarna ook niet. Stel het zadel op de juiste hoogte in. Ga op de trainer zitten en pak het stuur vast. Plaats je voeten op de trapper en trap één trapper naar de laagste stand. Je been moet nu ietsje gebogen zijn (zo'n 5 tot 10 graden).

Zorg voor afwisseling

Ga om de 5 a 10 minuten even een paar minuten op de trappers staan. Hierdoor heb je even een andere houding en gebruik je andere spieren. Of kies een programma waarbij de weerstand veranderd. Op die manier prikkel je de spieren.

In dit artikel heb ik je laten zien waar je op moet letten bij het kopen van een hometrainer. Ook heb ik je de vijf beste hometrainers van dit moment laten zien! Hopelijk heb je er iets aan!

Is de hometrainer fiets toch niet iets voor jou? Dan kun je natuurlijk ook kijken naar een goedkope elektrische loopband of een goede roeitrainer. Dit zijn ook hele goede fitnessapparaten!