Hometrainer kopen: de TOP 5 + kooptips

een hometrainer kopen Wil jij een hometrainer kopen?

De hometrainer is één van de populairste fitnessapparaten in Nederland en dat is niet voor niets. Dit fitnesstoestel is makkelijk in gebruik en zorgt voor een intensieve training, die niet zwaar is voor je gewrichten.

Zelfs mensen met een blessure kunnen er veilig op sporten. Hij is geschikt voor beginnende, ervaren en revaliderende sporters.

Maar waar je op moet letten als je een hometrainer koopt? In dit artikel laat ik je dat precies zien! Ook geef ik je de beste modellen van 2020!

In dit artikel lees je alles over de hometrainer.

Heb je geen tijd of zin om het hele artikel te lezen? Dan heb ik hieronder de 3 beste voor je op een rij gezet:

1. ​Tunturi​ ​FitCycle 50i

Mijn keus voor een allround hometrainer.

2. Tunturi FitCycle 20

Mijn keus voor een goedkope hometrainer.

3. Flow Fitness Perform B3i

Mijn keus voor een topklasse hometrainer.

​Wil je wel graag het hele artikel lezen? Dan kun je dit allemaal vinden in dit uitgebreide artikel:

Een hometrainer kopen: waar moet je op letten?

Een hometrainer kopen is een hele investering. Er zijn een aantal zaken die belangrijk zijn bij de keuze voor dit fitnesstoestel voor thuis. Hieronder zet ik ze voor je op een rij. Deze punten heb ik gebruikt om de beste toestellen te selecteren voor de top 5.

hometrainer gewicht

Het gewicht van de hometrainer fiets

Het gewicht van de ​fiets is een goede indicator voor de kwaliteit. Bij een zware ​constructie worden namelijk betere materialen, zoals ijzer, gebruikt​. En deze zwaardere materialen zorgen voor een betere kwaliteit dan lichtere materialen. Een zware constructie zal minder snel gaan 'wiebelen' tijdens de training. Het zware gewicht zorgt ervoor dat de fiets stabiel op de grond staat.

Makkelijk verplaatsen met transportwielen

Het is makkelijk als je het toestel makkelijk kunt verplaatsen als dat nodig is. Let er daarom op dat ​het fitnessapparaat transportwielen heeft. Op die manier kun je het apparaat makkelijk ​ergens anders neer zetten. Heb je thuis niet zoveel ruimte? Kies dan voor een inklapbaar ​model. Deze berg je thuis makkelijk op.
hometrainer transportwielen
hometrainer crank

De crank

Het verbindingsstuk van de trapper naar de aandrijfas wordt de crank genoemd. Deze crank kan uit één, twee of drie delen bestaan. Des te meer onderdelen, hoe beter. Een crank met drie onderdelen is van de beste kwaliteit. Een crank met meerdere onderdelen kun je bij slijtage makkelijker vervangen. Let bij de aanschaf van de hometrainer fiets dus op de crank. Een driedelige crank is het beste maar deze zit meestal wel op de wat duurdere fietsen.

Hartslagprogramma's

Wanneer je graag vet wilt verbranden tijdens het trainen dan is je hartslag tijdens het trainen belangrijk. Zorg daarom dat je een hometrainer fiets uitzoekt met een hartslagprogramma. Op deze manier kun je continue in jou optimale vetverbrandingszone trainen. Je kunt de hartslag meten met de handsensoren in de handvatten van de fiets of met een borstband. De duurdere modellen zijn ook geschikt voor een hartslagmeting met een borstband. Deze wordt meestal niet meegeleverd.
hometrainer hartslagprogrammas
maximaal belastbare gewicht

Het maximaal belastbaar gewicht

Het maximaal belastbaar gewicht is ook een goede indicator van de kwaliteit voor de beste hometrainer voor thuis. Hoe hoger de belasting hoe beter de kwaliteit. Een goede constructie moet een belasting van 130 kilogram wel aankunnen. De betere apparaten kunnen zo'n 150 kg aan.

Waterpas verstelbaar

Er is niets zo vervelend als een wiebelend fitnessapparaat tijdens het trainen. Zoals al genoemd is het gewicht van de hometrainer belangrijk om het wiebelen tegen te gaan. Maar ook belangrijk is dat de fiets waterpas verstelbaar is. Dit betekent dat de pootjes onafhankelijk van elkaar versteld kunnen worden. Hierdoor kun je het apparaat makkelijk waterpas zetten.
hometrainer waterpas verstelbaar
hometrainer vliegwiel gewicht

Het vliegwiel gewicht

De zwaarte van het vliegwiel is van belang voor een goede hometrainer. Een vliegwiel met voldoende gewicht zorgt namelijk voor een vloeiende beweging tijdens het trainen. Ook heb je met een zwaar vliegwiel meer weerstandsniveaus dan met een licht vliegwiel. Iets om op te letten dus!

De garantie

Een producent die vertrouwen heeft in de kwaliteit van zijn product geeft een lange garantie. Daarom is de garantie die je bij de hometrainer krijgt een goed indicatie van de kwaliteit van het product. Een goed fitnesstoestel heeft toch zeker minimaal 2 jaar garantie op het frame en 2 jaar op de onderdelen.
garantie

De top 5 beste hometrainers van 2020

Wil je een hometrainer kopen? Hieronder heb ik de top 5 beste hometrainers op een rij gezet. In de vergelijking heb ik alle bovenstaande punten en natuurlijk de prijs meegenomen.

De beste koop is de Tunturi FitCycle 50i. Dit model is te koppelen aan verschillende apps, heeft maar liefst 32 weerstandsniveaus en heeft een hele goede prijs/kwaliteit verhouding.

Professionele hometrainers

Wil je graag een professionele hometrainer ​kopen? Dan heb je een aantal opties. De professionele hometrainer fietsen vallen in ​een hogere prijsklasse maar daarvoor krijg je natuurlijk de beste kwaliteit.

Wat is beter: een hometrainer of crosstrainer?

crosstrainer Veel mensen twijfelen vaak tussen een hometrainer en een crosstrainer voor thuis. Deze fitnessapparaten lijken vrij veel op elkaar. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen:

 • zoals de beweging van de machine
 • de spieren die je er mee traint
 • de hoeveelheid calorieën die je verbrandt

Verschil in beweging bij de fitnessapparaten

Op een hometrainer doe je een beweging die lijkt op een fietsbeweging. Hiermee train je het onderlichaam en verbrand je calorieën. Op de crosstrainer maak je een voor schuivende beweging waarbij je het onderlichaam en bovenlichaam gebruikt. De ene beweging is niet beter dan de andere. Het is belangrijker welke beweging jij prettig en leuk vindt.

Een Assault Bike combineert de crosstrainer en hometrainer door zittend te trainen maar wel het bovenlichaam te gebruiken.

Maar er zijn nog veel meer verschillen tussen deze fitnesstoestellen. Daarom heb ik er een uitgebreid artikel over geschreven: de verschillen tussen de hometrainer en crosstrainer.

De beste merken hometrainers

Er zijn een aantal grote merken die de meeste fitnessapparaten in het assortiment hebben. Je kunt dan denken aan de grote merken zoals Tunturi, Kettler en Proform. Verder zijn er nog wat minder bekende merken die hele goede fitnesstoestellen maken. Je kunt niet echt één merk aanwijzen wat de beste toestellen maakt. Zoals je bij bijvoorbeeld met goede roeitrainers wel kunt. (Concept 2).

Tunturi

Het Finse bedrijf Tunturi maakt als sinds 1970 fitnessapparaten. Ook hun fitnessapparaten staan erom bekend dat ze duurzaam zijn, met een bijzonder en modern design. Je kunt een Tunturi in elke prijscategorie aanschaffen: van een goede basis hometrainer tot een in de duurdere prijsklasse met alles erop en eraan.

Flow Fitness

Flow Fitness is een Nederlands bedrijf dat in het jaar 2000 werd opgericht. Zij gaan uit van het Flowgevoel. Als je traint op een goed fitnessapparaat wordt je één met wat je doet. Je training gaat moeiteloos. Dat kan alleen als je fitnessapparaat van uitstekende kwaliteit is. Flow Fitness wordt geïnspireerd door de feedback van gebruikers en ze gaan uit van de hoogste kwaliteitseisen.

Proform

Proform is onderdeel van het bekende fitnessmerk Icon Health and Fitness. Het bedrijf biedt je met hun fitnessapparaten de motivatie om te beginnen met sporten en je leven te transformeren. Met een kwalitatief goed apparaat kun je met zelfvertrouwen sporten. Proform pakt training serieus aan en zorgt dat je je doelen kunt bereiken.

De voordelen van een hometrainer fiets

Fietsen op een trainer heeft verschillende voordelen voor je gezondheid en kan je helpen met afvallen. Hieronder zet ik de belangrijkste punten voor je op een rij:

Hometrainer gezond

De gewrichten worden niet zwaar belast

De meeste sporten zijn redelijk belastend voor je gewrichten. Sporten zoals hardlopen, zumba of tennis zijn belastend voor je gewrichten. Hierdoor heb je een grote kans om een blessure op te lopen. Dit is niet het geval als je gaat trainen op een hometrainer. De gewrichten worden amper belast en ook de kans op een blessure is te verwaarlozen. Daardoor heeft dit fitnessapparaat een lage drempel voor iedereen om te starten met sporten.

Makkelijk thuis trainen

Met de hometrainer fiets kun je heel eenvoudig thuis trainen. Daardoor ben je niet afhankelijk van het weer om te kunnen trainen. Wel zo fijn 🙂 Maar het grootste voordeel is nog dat je tijdens het trainen gewoon een film of je favoriete serie kunt kijken. Doordat je afgeleid bent is een uurtje zo voorbij! Zorg dat je kiest voor een inklapbare hometrainer bike. Dan zet je hem na de training makkelijk weg.
Hometrainer makkelijk thuis trainen

Trainen ​is goed voor de gezondheid

Als je graag wilt afvallen dan kan je de hometrainer prima gebruiken om calorieën te verbranden. Een uur op een trainen is goed voor ongeveer 500 kcal. Door regelmatig te trainen zal dit ook positieve effecten hebben op je gezondheid. Bij regelmatig gebruik zal:

 • je longinhoud vergroten
 • je zal je fitter voelen
 • je bloeddruk verlagen
 • de kans op hart en vaatziekten verkleinen

Vet verbranden

Je kunt op een hometrainer goed vet verbranden! De meeste trainers hebben verschillende programma’s die je hierbij kunnen helpen. Zoals interval programma’s. Ook trainen op basis van de hartslag is effectief. De meeste fitnesstoestellen hebben een hartslagmeter. En anders kun je natuurlijk een sporthorloge met hartslagmeterfitbit of smartwatch tijdens het trainen gebruiken!

​Tips voor de beste hometrainer training

Trainen op een hometrainer is heel erg makkelijk. Toch heb ik hieronder een aantal tips voor je. Hiermee wordt de training nog beter!

Hometrainer houding

De juiste houding

Zorg voor de juiste houding bij het trainen op de hometrainer fiets. Zorg ervoor dat je tijdens het trainen de rug recht houd en span je buikspieren iets aan.

Drink voldoende tijdens het trainen

Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt tijdens het trainen. Zet voor de training een fles klaar en zorg dat je voldoende drinkt. Je lichaam heeft het nodig!
Hometrainer water

Daag jezelf uit

Daag jezelf uit en verleg je grenzen. Probeer iedere week het tempo, de weerstand of de duur van de workout te verhogen! Dat is de manier om vooruit te gaan.

Zorg voor de juiste instellingen

Wanneer je een hometrainer koopt stel hem dan direct goed in. Dan vergeet je het daarna ook niet. Stel het zadel op de juiste hoogte in. Ga op de trainer zitten en pak het stuur vast. Plaats je voeten op de trapper en trap één trapper naar de laagste stand. Je been moet nu ietsje gebogen zijn (zo’n 5 tot 10 graden).

Zorg voor afwisseling

Ga om de 5 a 10 minuten even een paar minuten op de trappers staan. Hierdoor heb je even een andere houding en gebruik je andere spieren. Of kies een programma waarbij de weerstand verandert. Op die manier prikkel je de spieren.

Revalideren met een hometrainer

Bewegen is belangrijk, ook als je daar juist problemen mee hebt. Na een operatie of een blessure kun je moeilijkheden of pijn hebben met bewegen. De hometrainer is een ideaal fitness apparaat om in te zetten bij revalidatie. Revalideren betekent dat je van alles gaat ondernemen om te zorgen dat je weer kunt herstellen. Dit kan zijn na een ongeluk of een operatie. Voorzichtig gaan sporten is een van de manieren om te revalideren.

Door te revalideren vergroot je je kracht en de soepelheid van je gewrichten. De bloedsomloop wordt gestimuleerd, wat goed is voor het herstel van je lichaam. Je kunt op de hometrainer heel goed beginnen met bewegen, op zo’n manier dat je geen zware inspanning hoeft te leveren.

Als je een hometrainer gaat gebruiken om te revalideren, is het handig om op de volgende punten te letten:

 • Zitcomfort is belangrijker dan het leveren van een prestatie
 • ​Het apparaat moet goed af te stellen zijn op jouw lichaam
 • De weerstand moet instelbaar zijn en zeer laag ingesteld kunnen worden
 • Een lage instap helpt bij het veilig gaan zitten
 • ​Het fitnesstoestel moet heel stabiel zijn
 • Trappers met bandjes, zodat de voet goed op zijn plaats blijft
 • Een comfortabel zadel

Hometrainers die speciaal geschikt zijn voor revalideren, zijn semi-ligfietsen. Deze hebben een rugleuning om de onderrug te ondersteunen. Zo wordt meer comfort geboden en kun je rugpijn voorkomen. Sommige beschikken zelfs over een motor, die ervoor zorgt dat je passief kunt fietsen. Je hoeft dan zelf geen kracht te zetten, alleen de fietsbeweging te maken.

In dit artikel heb ik je laten zien waar je op moet letten bij het kopen van een hometrainer. Ook heb ik je de vijf beste modellen van dit moment laten zien! Hopelijk heb je er iets aan! Misschien op zoek naar een ander fitnesstoestel? Dan kun je natuurlijk ook kijken naar een goedkope elektrische loopband of een goede roeitrainer. Dit zijn ook hele goede fitnessapparaten!

Alles over fitness