Koopgids

Hometrainer kopen: de TOP 6 + kooptips

Door:    |   Laatste update: 

hometrainer

Wil jij een hometrainer kopen? De hometrainer is één van de populairste fitnessapparaten voor thuis. Hij is geschikt voor beginnende, ervaren en revaliderende sporters.

Lees verder

Een hometrainer kopen

hometrainer kopen

De hometrainer is één van de populairste fitnessapparaten in Nederland en dat is niet voor niets. Dit fitnesstoestel is makkelijk in gebruik en zorgt voor een intensieve training, die niet zwaar is voor je gewrichten.

Zelfs mensen met een blessure kunnen er veilig op sporten. Hij is geschikt voor beginnende, ervaren en revaliderende sporters.

Maar waar je op moet letten als je een hometrainer koopt? In dit artikel laat ik je dat precies zien! Ook geef ik je de beste modellen van 2020!

In dit artikel lees je er alles over.

Geen tijd om het hele artikel te lezen? Dit zijn de 3 beste hometrainers van dit moment:

De beste allround, de goedkoopste- en de beste professionele hometrainer.

Wil je het hele artikel lezen? Scroll dan snel verder!

Dit vind je allemaal in dit uitgebreide artikel

1/7

Een hometrainer kopen: waar moet je op letten?

Een hometrainer kopen is een hele investering. Er zijn een aantal zaken die belangrijk zijn bij de keuze voor dit fitnesstoestel voor thuis. Hieronder zet ik ze voor je op een rij:

gewicht hometrainer

Hometrainer gewicht

Het gewicht van het apparaat is een goede indicator voor de kwaliteit. Bij een zware ​constructie worden namelijk betere materialen, zoals ijzer, gebruikt​. En deze zwaardere materialen zorgen voor een betere kwaliteit dan lichtere materialen.

Een zware constructie zal minder snel gaan 'wiebelen' tijdens de training. Het zware gewicht zorgt ervoor dat de fiets stabiel op de grond staat.

hometrainer wieltjes

Makkelijk verplaatsen met transportwielen

Het is makkelijk als je het toestel makkelijk kunt verplaatsen als dat nodig is. Let er daarom op dat ​het fitnessapparaat transportwielen heeft. Op die manier kun je het apparaat makkelijk ​ergens anders neer zetten.

Heb je thuis niet zoveel ruimte? Kies dan voor een inklapbaar ​model. Deze berg je thuis makkelijk op.

crank

De crank

Het verbindingsstuk van de trapper naar de aandrijfas wordt de crank genoemd. Deze crank kan uit één, twee of drie delen bestaan. Des te meer onderdelen, hoe beter. Een crank met drie onderdelen is van de beste kwaliteit. Een crank met meerdere onderdelen kun je bij slijtage makkelijker vervangen. Let bij de aanschaf van de hometrainer fiets dus op de crank. Een driedelige crank is het beste maar deze zit meestal wel op de wat duurdere fietsen.

hometrainer met hartslagmeter

Hartslagmeter

Wanneer je graag vet wilt verbranden tijdens het trainen dan is je hartslag tijdens het trainen belangrijk. Zorg daarom dat je kiest voor een hometrainer met hartslagmeter. Op deze manier kun je continue in jou optimale vetverbrandingszone trainen. Je kunt de hartslag meten met de handsensoren in de handvatten van de fiets of met een borstband. De duurdere modellen zijn ook geschikt voor een hartslagmeting met een borstband. Deze wordt meestal niet meegeleverd.

maximaal belastbaar gewicht

Het maximaal belastbaar gewicht

Het maximaal belastbaar gewicht is ook een goede indicator van de kwaliteit voor de beste hometrainer voor thuis. Hoe hoger de belasting hoe beter de kwaliteit.

Een goede constructie moet een belasting van 130 kilogram wel aankunnen. De betere apparaten kunnen zo'n 150 kg aan.

waterpas verstelbaar

Waterpas verstelbaar

Er is niets zo vervelend als een wiebelend fitnessapparaat tijdens het trainen. Zoals al genoemd is het gewicht van de hometrainer belangrijk om het wiebelen tegen te gaan. Maar ook belangrijk is dat de fiets waterpas verstelbaar is. Dit betekent dat de pootjes onafhankelijk van elkaar versteld kunnen worden. Hierdoor kun je het apparaat makkelijk waterpas zetten.

vliegwiel hometrainer

Gewicht vliegwiel

Het vliegwiel gewicht is van belang voor een goede hometrainer. Een vliegwiel met voldoende gewicht zorgt namelijk voor een vloeiende beweging tijdens het trainen. Ook heb je met een zwaar vliegwiel meer weerstandsniveaus dan met een licht vliegwiel.

Iets om op te letten dus!

2/7

De top 6 beste hometrainers van 2020

Wat is nu de beste keus wanneer je een een hometrainer wilt kopen? Hieronder vind je onze top 6 waarbij we de bovenstaande eigenschappen en natuurlijk de prijs hebben vergeleken!

De 3 beste hometrainers voor thuis

De beste koop is de Fitbike Ride 5. Dit model heeft maar liefst 16 weerstandsniveaus en heeft een hele goede prijs/kwaliteit verhouding. Al 14 keer heeft de Ride 5 de 'best reviewed award' gewonnen van Kieskeurig! Review van deze hometrainer kun je hier lezen: Fitbike Ride 5 review.

 1. Beste keuze

  1. Fitbike Ride 5

  fitbike ride 5

  De Fitbike Ride 5 is mijn keus voor normaal thuisgebruik.

  • Gewicht: 36 kg
  • Vliegwielgewicht: 10 kg
  • Belastbaar gewicht: 150 kg
  • Weerstand niveau's: 16

  €349

  Bekijk de Fitbike Ride 5
 2. Instapmodel

  2. FitBike Ride 3

  fitbike ride 3

  De FitBike Ride 3 is een goede keus voor een goedkoop toestel.

  • Gewicht: 30 kg
  • Vliegwielgewicht: 7 kg
  • Belastbaar gewicht: 135 kg
  • Weerstand niveau's: 16

  €249

  Bekijk de FitBike Ride 3
 3. Voor revalidatie

  3. ​FitBike Senator

  fitbike senator

  De Senator is perfect te gebruiken voor een revalidatie.

  • Gewicht: 47,7 kg
  • Vliegwielgewicht: 14 kg
  • Belastbaar gewicht: 150 kg
  • Weerstand niveau's: 58

  €699

  Bekijk de FitBike Senator

De beste professionele hometrainers

Wil je graag een professionele model ​kopen? Dan heb je een aantal opties. De professionele fietsen vallen in ​een hogere prijsklasse maar daarvoor krijg je natuurlijk de beste kwaliteit.

 1. Beste topklasse

  1. FitBike Senator

  fitbike senator

  De Fitbike Senator geeft je de meeste kwaliteit voor je geld.

  • Gewicht: 47,7 kg
  • Vliegwielgewicht: 14 kg
  • Belastbaar gewicht: 150 kg
  • Weerstand niveau's: 58

  €699

  Bekijk de FitBike Senator
 2. Topklasse

  2. Gymost Turbo B11

  Gymost Turbo B11

  De Gymost is een goede 2e keus voor een topklasse model.

  • Gewicht: 62 kg
  • Vliegwielgewicht: 15 kg
  • Belastbaar gewicht: 150 kg
  • Weerstand niveau's: 20

  €849

  Bekijk de Turbo B11
 3. Topklasse

  3. NordicTrack GX4.6 PRO

  NordicTrack GX4.6 PRO

  De GX4.6 Pro is mijn 3e keus voor een topklasse model.

  • Gewicht: 47 kg
  • Vliegwielgewicht: 11 kg
  • Belastbaar gewicht: 147 kg
  • Weerstand niveau's: 24

  €899

  Bekijk de GX4.6 Pro

3/7

De beste hometrainer voor ouderen

De hometrainer is ideaal voor ouderen om te bewegen of the revalideren.

Voor ouderen is het erg belangrijk om in beweging te blijven. Het houdt spieren en gewrichten soepel en helpt het lichaam gezond te blijven. Het kan echter lastig zijn om een sport of activiteit te vinden die leuk is om te doen, maar ook de gewrichten niet te zwaar belast. Fietsen is voor vrijwel iedereen goed te doen, omdat het een training biedt die low impact is. Ook kun je goed in je eigen tempo fietsen, zit je comfortabel en is de beweging aangenaam.

De hometrainer heeft een aantal voordelen voor ouderen

Voor ouderen is het een perfecte manier om in beweging te blijven. Het fitnesstoestel heeft namelijk een aantal voordelen:

 • Het is veilig: Je zal niet niet snel van het fitnessapparaat vallen, zelfs niet als je slecht ter been bent.
 • Je kunt thuis trainen: Je hoeft niet ergens naar toe om te bewegen. Je kunt bewegen vanuit de confort van je eigen huis.
 • Low impact training: De beweging op de hometrainer is niet belastend voor de gewrichten. Heel belangrijk voor ouderen.
 • Je kunt de belasting regelen: Zeker wanneer je gebruik maakt van een ergometer kun je de belasting heel nauwkeurig instellen.
 • Fietsen is gezond: Bewegen is gezond, Zeker als je wat ouder bent. Fietsen is gezond voor je hart en je longen en je versterkt je spieren ermee!

Zoek je een sport die geschikt is voor een senior of helpt bij revalideren? Fietsen is dan echt een aanrader. Wil je precies weten waar je op moet letten bij een hometrainer voor ouderen? En wat de beste keus voor ouderen is? Dan kun je dit artikel bekijken: beste hometrainer voor ouderen.

4/7

De inklapbare hometrainer

Heb jij heel weinig ruimte thuis en is één van de belangrijkste eisen dat je het apparaat in de kast kunt opbergen? Dan heb je een speciaal toestel die je makkelijk kunt inklappen en opbergen wanneer je klaar bent met de training.

De verschillen tussen de normale en inklapbare hometrainer

Er zitten een aantal voor- en nadelen aan een inklapbare hometrainer. Hieronder vind je de belangrijkste verschillen:

Inklapbare hometrainer

inklapbare hometrainer
 1. Is over het algemeen goedkoper.
 2. De maximale gebruikerslengte en gewicht zijn kleiner.
 3. Het gewicht van het vliegwiel en het apparaat zelf zijn een stuk lichter. Hierdoor kan kan het toestel eerder gaan wiebelen.
 4. Het is makkelijk in te klappen en in een kast op te bergen.

'Normale' hometrainer

normale hometrainer
 1. Is wat duurder.
 2. De maximale gebruikerslengte en gewicht zijn groter
 3. Het toestel en het vliegwiel zijn een stuk zwaarder. Hierdoor gaat het minder wiebelen en voelt het fietsen soepeler.
 4. Het is niet in te klappen. Je moet daarom de ruimte hebben om het apparaat ergens continue te laten staan.

Wanneer kies je voor een inklapbare hometrainer?

Een inklapbare hometrainer heeft 1 groot voordeel: je kunt het makkelijk opvouwen en opbergen. Op bijna alle andere gebieden is de opvouwbare hometrainer een stuk minder dan de 'normale': het vliegwiel is lichter, hij gaat sneller wiebelen, heeft minder weerstandsniveaus en de trainingscomputer is vrij eenvoudig. Wil je het toestel per se kunnen opbergen? Kies dan voor een inklapbaar toestel. Kies anders voor een normaal model. Je hebt dan een betere fiets en meer mogelijkheden tot je beschikking. Wil je meer weten over de verschillen tussen de 2 soorten fietsen? Dan kun je er hier alles over lezen: de inklapbare hometrainer.

5/7

Wat is beter: een hometrainer of crosstrainer?

Veel mensen twijfelen vaak tussen een hometrainer en een crosstrainer voor thuis. Deze fitnessapparaten lijken vrij veel op elkaar. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen.

hometrainer of crosstrainer

De belangrijkste verschillen tussen een hometrainer en crosstrainer op een rij

Met beide fitnessapparaten kun je werken aan je conditie, aan gewicht verliezen of vet verbranden. Er zijn wel een aantal verschillen tussen de apparaten:

Hometrainer

 1. De beweging lijkt op een fietsbeweging
 2. Je kunt tijdens de training zitten.
 3. Trainen is laagdrempelig en niet belastend voor de gewrichten.

Crosstrainer

 1. De beweging lijkt op een langlaufbeweging
 2. Tijdens de training blijf je staan.
 3. Trainen is laagdrempelig en niet belastend voor de gewrichten.

Naast deze 2 toestellen heb je ook de airbike. De airbike is eigenlijk een mix tussen de hometrainer en crosstrainer. Je zit op de airbike waarbij je een fietsbeweging maakt en er zitten hendels op als bij een crosstrainer, om je armen aan het werk te zetten. Meer over dit apparaat kun je hier lezen: de assault airbike.

Dus wat is beter: een hometrainer of crosstrainer?

Een groot verschil is dat je op de hometrainer zittend sport, terwijl je op de crosstrainer staat. Hierdoor gebruik je andere spieren en met een verschillende intensiteit. Wil je meer weten over de verschillen tussen een hometrainer en crosstrainer? Dan kun je dit artikel lezen: de verschillen tussen de hometrainer en crosstrainer.

6/7

De 4 voordelen van een hometrainer

Trainen met een hometrainer heeft verschillende voordelen. Hieronder vind je de 4 belangrijkste voordelen op een rij!

belasting gewrichten

De gewrichten worden niet zwaar belast

De meeste sporten zijn redelijk belastend voor je gewrichten. Sporten zoals hardlopen, zumba of tennis zijn belastend voor je gewrichten. Hierdoor heb je een grote kans om een blessure op te lopen.

Dit is niet het geval als je gaat trainen op een hometrainer. De gewrichten worden amper belast en ook de kans op een blessure is te verwaarlozen. Daardoor heeft dit fitnessapparaat een lage drempel voor iedereen om te starten met sporten.

hometrainer thuis

Makkelijk thuis trainen

De hometrainer fiets is ideaal voor thuisgebruik. Daardoor ben je niet afhankelijk van het weer om te kunnen trainen. Wel zo fijn 🙂

Maar het grootste voordeel is nog dat je tijdens het trainen gewoon een film of je favoriete serie kunt kijken. Doordat je afgeleid bent is een uurtje zo voorbij!

Veel modellen hebben hiervoor speciaal een tablet steun op het stuur zitten!

hometrainer conditie

Verbeteren van je conditie

Door te fietsen verbeter je de gezondheid van je hele lichaam en in het bijzonder de conditie van je hart en longen. Een sterk hart- en longsysteem helpt je om met meer energie door de dag te komen. Een sterker hart kan het bloed gemakkelijker door je lichaam pompen en je van zuurstof voorzien. De longen kunnen ook beter omgaan met zwaardere fysieke activiteiten. Ook de spieren worden sterker, vooral van de onder- en bovenbenen en de billen.

Op de hometrainer kun je je conditie verbeteren met behulp van een trainingscomputer. Deze biedt je vaak keuze uit meerdere programma’s en daarmee kun je speciaal trainen op conditie. Zo zul je elke keer je grenzen verleggen en steeds wat verder komen. Op de trainingscomputer kun je je voortgang zien.

afvallen met de hometrainer

Afvallen met de hometrainer

De hometrainer is ook een geschikt apparaat als je wilt afvallen. Mensen die last hebben van overgewicht, kunnen soms last hebben van hun gewrichten (heupen, knieën of enkels). Daardoor zijn een heel aantal sporten niet mogelijk om te doen. Fietsen belast de gewrichten niet en je kunt erop zitten, waardoor de benen sowieso al ontlast worden.

Door te trainen zul je calorieën verbranden. Hoe zwaarder de weerstand, hoe intensiever de training. Het voordeel van dit fitnesstoestel is dat je het tempo regelmatig kunt houden. Om af te kunnen vallen is het nodig om je hartslag relatief laag te houden. Met een hartslagmeter kun je hier zicht op houden. De trainingscomputer (die op de meeste modellen zit), levert je speciale programma’s, gericht op afvallen. Daarmee kun je snel naar je doel toe werken.

7/7

Tips voor de beste hometrainer training

Trainen op een hometrainer is heel erg makkelijk. Toch heb ik hieronder een aantal tips voor je. Hiermee wordt de training nog beter!

De juiste houding

Zorg voor de juiste houding bij het trainen. Zorg ervoor dat je tijdens het trainen de rug recht houd en span je buikspieren iets aan.

Drink voldoende tijdens het trainen

Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt tijdens het trainen. Zet voor de training een fles klaar en zorg dat je voldoende drinkt. Je lichaam heeft het nodig

Daag jezelf uit

Daag jezelf uit en verleg je grenzen. Probeer iedere week het tempo, de weerstand of de duur van de workout te verhogen! Dat is de manier om vooruit te gaan.

Zorg voor de juiste instellingen

Wanneer je een hometrainer koopt stel hem dan direct goed in. Dan vergeet je het daarna ook niet. Stel het zadel op de juiste hoogte in. Ga op de trainer zitten en pak het stuur vast. Plaats je voeten op de trapper en trap één trapper naar de laagste stand. Je been moet nu ietsje gebogen zijn (zo'n 5 tot 10 graden).

Zorg voor afwisseling

Ga om de 5 a 10 minuten even een paar minuten op de trappers staan. Hierdoor heb je even een andere houding en gebruik je andere spieren. Of kies een programma waarbij de weerstand verandert. Op die manier prikkel je de spieren.

In dit artikel heb ik je laten zien waar je op moet letten bij het kopen van een hometrainer. Ook heb ik je de 6 beste modellen van dit moment laten zien! Hopelijk heb je er iets aan! Misschien op zoek naar een ander fitnesstoestel? Dan kun je natuurlijk ook kijken naar een goedkope elektrische loopband of een goede roeitrainer. Dit zijn ook hele goede fitnessapparaten!

Alles over hometrainers