De belangrijkste eigenschappen van de VirtuFit iConsole HTR 2.1
Ben jij van plan regelmatig te trainen vanuit huis, dan kun je de VirtuFit iConsole HTR 2.1 overwegen. Het is de grote broer van de VirtuFit HTR 1.0 en een middenklasse ergometer, geschikt voor matig intensieve belasting. Wil je aan je conditie werken of heb je een fitnessapparaat nodig voor revalidatie, de HTR 2.1 helpt je om je doel te bereiken.
Dat word je ook nog zo gemakkelijk mogelijk gemaakt. Je kunt de trainingscomputer gebruiken, waar een grote hoeveelheid programma’s op staat. Maar de VirtuFit kan tevens via Bluetooth gekoppeld worden met je smartphone of tablet. Interactief trainen maakt sporten nog leuker. Lees deze VirtuFit iConsole HTR 2.1 review om erachter te komen of deze hometrainer misschien het ideale apparaat voor jou is.
Een zwaar vliegwiel van 20 kg
Bij de keuze voor een hometrainer is het gewicht van het vliegwiel van belang. Een licht vliegwiel is over het algemeen geschikter voor beginners, dan voor gevorderden. Dit kan namelijk makkelijker in beweging worden gebracht, maar kan bij hogere snelheden zorgen voor een schokkende, niet-vloeiende beweging.
De HTR 2.1 is voorzien van een vliegwiel van 20 kilo. Dat is een flink gewicht, wat deze hometrainer geschikt maar voor beginners en gevorderden. Ook bij hoge snelheden zal de fietsbeweging soepel aanvoelen. Verder zorgt een zwaar vliegwiel ook voor extra stabiliteit.
Verlicht LCD kleuren display
De HTR 2.1 is voorzien van een verlicht LCD kleuren display. Het is gemakkelijk in gebruik en je ziet er al je trainingsgegevens op. Zo zie je tijdens het trainen de gereden afstand, de tijd, je snelheid, hartslag, RPM, calorieverbruik en het wattage. Met de knoppen en het scroll wheel bedien je de computer gemakkelijk. Op het display zit een tablethouder, waardoor je een film kan kijken of de route als je gebruik maakt van een app.
Verschillende soorten trainingsprogramma’s
Trainingsprogramma’s zijn de manier om het sporten leuk, uitdagend en afwisselend te maken. Door een programma te volgen, word je automatisch gestimuleerd om net wat verder te gaan dan je normaal zou doen, waardoor je sneller je doelen zult bereiken. Doordat je keuze hebt uit verschillende programma’s kun je elke keer een andere intensiteit, lengte of duur kiezen. Dat zorgt voor veel afwisseling.
Op de trainingscomputer van de VirtuFit HTR 2.1 staan 24 programma’s. Dit zijn o.a. 4 hartslagprogramma’s, 1 hartslaghersteltest, 1 wattageprogramma, 1 manueel programma en 1 body fat test. Verder kan de computer de gegevens van 4 personen opslaan.
Weerstandssysteem met 32 weerstanden
De weerstand van de HTR 2.1 is via de display in te stellen. Er zijn 32 standen om uit te kiezen. De weerstand wordt elektromagnetisch opgewekt en voelt natuurlijk en soepel aan. De lichtste stand is 10 watt, geschikt voor mensen die moeten revalideren of die hun conditie nog moeten opbouwen. De zwaarste stand is 350 watt, wat zwaar genoeg is om meer ervaren sporters te kunnen uitdagen.
Wanneer je een trainingsprogramma gebruikt (of een interactieve training doet), wordt de weerstand automatisch aangepast. Maar merk je tijdens het fietsen dat de weerstand te zwaar staat, kun je deze altijd zelf aanpassen.
Interactieve mogelijkheden via Kinomap en IConsole+
Via Bluetooth kun je de trainingscomputer koppelen met je tablet of smartphone. Daarmee gaat er een hele wereld aan mogelijkheden voor je open. Je kunt op je device de apps Kinomap en Iconsole+ installeren en deze kun je vervolgens gebruiken voor je trainingen, in plaats van de trainingscomputer. De ergometer wordt dan aangestuurd door de app.
Op beide apps vind je nieuwe routes, trainingen en wedstrijden. Wat interactief trainen zo leuk maakt, is dat je een virtuele weergave van de route kunt zien. Zo zie je dus op je scherm waar je fietst: rijd door de straten van Barcelona of bewonder de bergen van de Alpen.
Met Iconsole+ kun je je eigen routes ontwerpen, maar ook routes van anderen rijden. Beide apps bieden je de mogelijkheid om races tegen anderen te rijden. Daarbij worden je gegevens opgeslagen en kun je in grafieken je voortgang bekijken.
Een uitstekende bouwkwaliteit
De VirtuFit HTR 2.1 blijft bij een intensieve training stevig op zijn plek staan. De hometrainer voelt solide aan en kan tot 150 kilo belast worden. Het apparaat is geschikt voor normaal thuisgebruik. Toch zijn er in de reviews hier en daar opmerkingen te lezen dat deze ergometer misschien niet zo duurzaam is. De plastic behuizing komt niet altijd stevig over.
En er zijn vooral redelijk wat opmerkingen over het zadel en het stuur, die in sommige gevallen niet stevig zijn vast te zetten zijn. Hierdoor kunnen deze af en toe wiebelig aanvoelen tijdens het trainen. Ondanks dat er meerdere reviews zijn die dit als nadeel noemen, geven ze de hometrainer toch een goede score. Blijkbaar kun je ondanks dat goed trainen op de HTR 2.1 en stoort het niet erg dat het zadel en stuur af en toe wat los gaan zitten. De ergometer krijgt op verschillende sites gemiddeld 4,5 tot 5 sterren.
De plus en minpunten van de VirtuFit iConsole HTR 2.1
De HTR 2.1 is een goed uitgeruste hometrainer: hij beschikt over ingebouwde hartslagsensoren, een trainingscomputer met 24 programma’s en interactieve mogelijkheden. Via Bluetooth kun je de computer koppelen met je smartphone of tablet. Daarnaast is ergonomisch trainen mogelijk, doordat het stuur en het zadel versteld kunnen worden.
De hometrainer is uitgerust met een elektromagnetisch weerstandssysteem met 32 standen. Of je conditie nu goed is of wat minder, je kunt de ergometer precies op het juiste weerstandsniveau instellen. Het vliegwiel heeft een gewicht van 20 kilo, wat hem geschikt maakt voor enthousiaste sporters. De HTR 2.1 is verder zeer stil in gebruik.
Als minpunt kunnen we noemen dat er soms wat klachten zijn te horen over dat het zadel en stuur niet zo stevig vast te zetten zijn.
Hoe fietst deze hometrainer?
Ik ben erg te spreken over de VirtuFit iConsole HTR 2.1. Deze ergometer fietst heerlijk: het zadel is comfortabel (groot en zacht), het frame is robuust en het apparaat is zeer stil in gebruik. Door de trainingscomputer en de interactieve trainingsopties heb je enorm veel mogelijkheden om het sporten leuker en effectiever te maken. Van deze hometrainer kun je heel veel plezier beleven.
Ergonomisch fietsen is echter wel een voorwaarde voor een fijne training. Over het algemeen is de hometrainer prima in te stellen op je eigen lengte. Het zadel is horizontaal en verticaal in te stellen en het stuur kan gekanteld worden.
Deze ergometer maakt het mogelijk te trainen op wattage. Hij is daardoor eveneens geschikt voor mensen die moeten revalideren. Met een minimum weerstand van 10 watt en een maximum van 350 watt, kan de HTR 2.1 door sporters van alle niveaus gebruikt worden.
In deze VirtuFit iConsole HTR 2.1 review kun je hieronder in de video nog extra informatie vinden:
Voor wie is deze ergometer geschikt?
De HTR 2.1 is een VirtuFit hometrainer voor elke thuissporter. Hij is bestand tegen gemiddeld intensief gebruik (4 uur per dag), dus daar kan de gemiddelde sporter wel mee uit de voeten. De HTR 2.1 beschikt ook over interessante opties, zoals de ingebouwde hartslagsensoren, verschillende trainingsprogramma’s en de interactieve mogelijkheden.
Deze ergometer is eveneens geschikt voor mensen die moeten revalideren. Het wattage kan precies naar behoefte ingesteld worden en de hometrainer zal zorgen dat je daar niet overheen gaat. Dit verkleint het risico op blessures en geeft je de mogelijkheid veilig te trainen.
Fanatieke sporters zouden toch beter op zoek kunnen gaan naar een hometrainer die zwaarder belast kan worden zoals bijvoorbeeld de Tunturi Fitcycle 70i. Dat lijkt verstandig als je afgaat op de reviews die aangeven dat het zadel en stuur mogelijk niet goed vastgezet kunnen worden. Bij normaal gebruik zal dat geen problemen opleveren, maar doe je een intensieve training, dan kan een wiebelend zadel of stuur wel een risico zijn. Daarnaast heb je kans dat je hometrainer niet lang zal meegaan en dat zou zonde van de investering zijn.
De belangrijkste specificaties
In de tabel hieronder vind je de belangrijkste specificaties van deze hometrainer:Apparaat | hometrainer |
× WeerstandDe weerstand van een hometrainer wordt geregeld door een magneet geeft op één manier weerstand tijdens je training. Een weerstand met een magneet kan automatisch versteld worden en is heel stil. | Magnetisch |
× Weerstand verstellingDe manier waarop je hometrainer schakelt tussen de verschillende weerstandsniveaus. Bij een handmatige verstelling moet je zelf met een knop of hendel de weerstand verstellen. Bij een elektronische verstelling wordt dit door de computer gedaan of kun je via een knop op het display de weerstand verstellen. | Elektronisch |
× Weerstand niveausHet totale aantal instelbare weerstandsniveaus van de hometrainer. Je kunt de weerstand stap voor stap verhogen. Hoe meer weerstandsniveaus, hoe kleiner de stapjes tussen de weerstanden. Hierdoor kun je de training geleidelijker op- of afbouwen en nog doelgerichter trainen. | 32 |
× Maximale lichaamslengteDe maximale lichaamslengte waarmee je het apparaat op een prettige manier kunt gebruiken. Zeker iets om in de gaten te houden wanneer je wat groter bent. | 200 cm |
× Maximaal belastbaar gewichtHoe zwaarder je bent, hoe meer je je hometrainer belast. Let daarom altijd op het maximale belastbaar gewicht van een toestel wanneer je wat zwaarder bent. Een apparaat met een hoog maximaal belastbaar gewicht is vaak ook van een betere kwaliteit dan een apparaat met een laag maximaal belastbaar gewicht. | 150 kg |
× GewichtHet totale gewicht van je hometrainer. Hoe zwaarder een toestel hoe beter de kwaliteit. Bij een zwaarder apparaat zijn vaak betere kwaliteit materialen gebruikt. Ook blijft het toestel beter staan wanneer je fanatiek traint. | 31 kg |
× Gewicht vliegwielHet gewicht van het vliegwiel is een belangrijk onderdeel van de hometrainer. Over het algemeen geldt: hoe zwaarder het vliegwiel, hoe vloeiender je beweging is. Een zwaarder vliegwiel maakt je training dus comfortabeler. Maar dat is niet het enige. Het zorgt er ook voor dat je hometrainer stevig staat en niet gaat hobbelen wanneer actief traint. | 20 kg |
× Aantal programmasHet aantal trainingsprogramma's dat op je hometrainer geinstalleerd zijn. In sommige gevallen is dit totaal uit te breiden met behulp van apps of software updates. | 24 |
× ErgometerDe ergometer meet je verbruik als je op het apparaat aan het trainen bent. Je verbruik wordt weergegeven in wattage. | Ja |
× Aandrijf systeemNet als bij een fiets hebben fitnesstoestellen een ketting om het vliegwiel, die als aandrijving dient. Omdat een ketting relatief snel slijt en veel lawaai maakt, hebben de duurdere modellen een V-belt. Een V-belt is een soort rubberen band en is slijtvaster en maakt bovendien minder lawaai. | V-belt |
× HartslagsensorEen ingebouwde hartslagsensor meet je hartslag tijdens de training. Meestal zitten deze sensoren in het stuur van het toestel. Er zijn ook apparaten die je koppelt aan een los verkrijgbare borstband. De koppeling vind dan plaats via Bluetooth of ANT+. | Ingebouwde handpulssensor |
× Waterpas verstelbaarIs het toestel waterpas instelbaar? Met stabilisators kun je het apparaat makkelijk waterpas stellen. Hierdoor wiebelt het toestel tijdens de training niet. | Ja |
× DisplayWat voor schermtype heeft je hometrainer? In de meeste gevallen is dit een eenvoudig of LCD scherm, maar soms heeft apparaat het een LED scherm. Op het display kun je alle meetgegevens aflezen en kun je de trainingsprogramma's bedienen. Sommige displays hebben ook een steun om een tablet in te leggen. | LCD |
Meetgegevens op display | Afstand, Calorieverbruik, Hartslag, Slagen per minuut (RPM), Snelheid, Tijd, Wattage |
× ConnectiviteitWanneer de hometrainer is uitgerust met Bluetooth of ANT+ dan is deze te koppelen aan trainingsapplicaties voor je smartphone, tablet of computer. Er zijn apps om je trainingsprestaties te monitoren, maar ook programma's die je een interactieve route laten afleggen. Voorbeelden van apps zijn: Zwift, Kinomap, Tacx training, iConsole+ en Explore the World. | Bluetooth |