De belangrijkste eigenschappen van de VirtuFit HTR 1.0
Deze hometrainer is ontwikkeld om je een realistische fietservaring te kunnen bieden. Het vliegwiel weegt 8 kilo en het zadel en het stuur zijn nauwkeurig af te stellen, zodat je in de correcte houding kunt fietsen. De hometrainer is niet voorzien van moderne technische gadgets, maar biedt je verder alles wat je nodig hebt voor een fijne training. De VirtuFit HTR 1.0 is de kleine broer van de VirtuFit iConsole HTR 2.1 en is een instapmodel, maar heeft een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Tijd in deze VirtuFit HTR 1.0 review om de belangrijkste eigenschappen van deze hometrainer te bekijken.
Een vliegwiel van 8 kilo
Het gewicht van het vliegwiel speelt een belangrijke rol bij een prettige fietservaring. Het vliegwiel van de VirtuFit HTR 1.0 heeft een gewicht van 8 kilo. Dat is redelijk zwaar en biedt voldoende weerstand om je het gevoel te geven van een fietstraining zoals die buiten zou zijn geweest. Met een vliegwiel van 8 kilo heeft deze hometrainer een grote voorsprong op andere instapmodel hometrainers zoals de Tunturi FitCycle 20 of de Fitbike Ride 2. Deze hebben maar een vliegwiel van 5 kilo. En die 3 kilo merk je zeker wel tijdens het fietsen.
Een eenvoudig display
De VirtuFit HTR 1.0 is voorzien van een eenvoudig display. Tijdens het trainen kun je je gegevens aflezen. Dit zijn de afgelegde afstand, de tijd, het calorieverbruik, je snelheid en je hartslag. Het display is onverlicht, en daardoor in sommige omstandigheden wat minder goed zichtbaar. Het display doet het wat moet doen en is duidelijk maar verder niet heel uitgebreid. Een beetje wat je kunt verwachten voor een instapmodel hometrainer.
De trainingsprogramma’s
Op de HTR 1.0 zul je geen uitgebreide trainingscomputer met programma’s vinden. Wel zitten er hartslagsensoren op het stuur, waardoor zelf kunt trainen op hartslag. Als je je hartslag constant houdt, kun je goed werken aan het verbeteren van je conditie. Op het display kun je je hartslag aflezen. Ook zit er een tablethouder op de console. Dit is heel prettig om tijdens het trainen een serie of film te kijken. Hiermee is je workout zo voorbij.
Een magnetisch weerstandssysteem
Door de weerstand hoger te zetten, maak je het fietsen zwaarder. Dat helpt je om meer kracht en conditie te ontwikkelen. De weerstand van de VirtuFit HTR 1.0 wordt magnetisch opgewekt. Dit maakt een soepele fietsbeweging mogelijk en voelt natuurlijk aan. Het draagt bij aan de natuurlijke fietservaring.
Er zijn 8 standen. Deze kun je zelf instellen via een draaiknop onder de display. Dat is dus niet iets wat door de trainingscomputer wordt geregeld. De meeste gebruikers vinden de weerstand ruim voldoende en worden daardoor goed uitgedaagd. Het draaien aan de knop kan wel zwaar aanvoelen.
Een hele degelijke bouwkwaliteit
Deze hometrainer is een instapmodel en daardoor ook heel betaalbaar. Toch is het apparaat degelijk gebouwd. Er is wel kunststof gebruikt, maar hij is netjes afgewerkt. VirtuFit heeft als extra veiligheidsoptie een stabilisator aan de achterkant geplaatst. Dit zijn in principe gewoon twee horizontale poten die schuin naar achteren wijzen en daardoor helpen voorkomen dat de hometrainer omkiept.
Echter is het eigen gewicht van de de HTR 1.0 niet zo hoog met 21 kilo. Omdat de stabilisator alleen aan de achterkant zit, kan de hometrainer nog steeds wat onstabiel aanvoelen bij het op- en afstappen en eveneens bij hogere snelheden.
De plus en minpunten
De VirtuFit HTR 1.0 is een eenvoudige hometrainer, alleen voorzien van wat je echt nodig hebt voor een fietstraining. Hij is dus uitgerust met een simpel LCD display dat je trainingsgegevens laat zien. Maar er is geen trainingscomputer met verschillende trainingen. Wel zitten er hartslagsensoren op het stuur, dus je kunt je hartslag in de gaten houden.
Het stuur en zadel zijn beiden verstelbaar, waardoor je in een ergonomische houding kunt fietsen. Het vliegwiel heeft een gewicht van 8 kilo. Dat is een prima gewicht voor de beginnende sporter. De hometrainer is stil in gebruik en gebruikers geven aan dat ze zeer tevreden zijn over de kwaliteit.
De minpunten die genoemd kunnen worden zijn deels afhankelijk van wat je van een hometrainer verwacht. Zoals gezegd is de VirftuFit niet voorzien van technische snufjes. Als je die wel wilt hebben, kun je beter op zoek gaan naar een ander model. Toch waren een paar trainingsprogramma’s leuk geweest, zodat het wat makkelijker zou zijn om naar je trainingsdoelen toe werken.
Een ander nadeel is dat de weerstand handmatig versteld moet worden, met een draaiknop onder de display. Verder is het eigen gewicht van de hometrainer licht met 21 kilo. Daardoor kan het apparaat wat minder stabiel zijn bij het op- en afstappen en bij hogere snelheden.
Hoe fietst deze hometrainer?
VirtuFit promoot deze hometrainer met de belofte dat trainen net zo aanvoelt als op een normale fiets. En ik moet zeggen dat ik daar heel tevreden over ben. Het zadel is zowel horizontaal als verticaal nauwkeurig af te stellen en het stuur kan gekanteld worden tot het goed staat. Dat maakt comfortabel fietsen mogelijk. Wellicht is het zadel voor sommige mensen iets te hard, maar je kunt er prima een uur op fietsen.
De hometrainer is ook stil in gebruik, en het fietsen gaat soepel. Dat komt mede door het vliegwiel van 8 kilo, wat een goed gewicht is voor beginnende sporters. De weerstand is zwaar genoeg. Verder is het ook fijn dat je je tablet of smartphone in een houder kan zetten, zodat je films of series kunt kijken. Dat er geen trainingsprogramma’s gebruikt kunnen worden is soms wel een gemis, maar je kunt altijd een trainingsschema gebruiken.
Voor wie is deze hometrainer een goede keus?
Uit deze VirtuFit HTR 1.0 review blijkt dat dit apparaat een goede keuze is voor beginnende sporters die een degelijke, maar eenvoudige hometrainer zoeken. Het is een instapmodel en daarom niet prijzig om aan te schaffen. Maar je zult dan ook niet al te veel eisen moeten hebben. De VirtuFit is niet uitgerust met een trainingscomputer, de weerstand moet handmatig worden ingesteld en er is geen interactieve training mogelijk.
Wat je wel krijgt is een stabiele hometrainer, met een display waar je je gegevens op kunt zien. Je hartslag kan worden gemeten via de sensoren op het stuur en het vliegwiel zorgt, in combinatie met de weerstand, voor een uitdagende training. De VirtuFit staat bekend om het feit dat trainen heel natuurlijk aanvoelt, net als buiten fietsen. Dus dat maakt hem zeker aantrekkelijk voor beginnende sporters.
Waarschijnlijk is de HTR 1.0 niet echt interessant voor gevorderde sporters. Zij hebben meer aan de hometrainer met een zwaarder vliegwiel en meer opties, zoals een uitgebreide trainingscomputer en de mogelijkheid tot interactief trainen. Maar zoek je een betaalbare hometrainer voor beginners, dan is de VirtuFit HTR 1.0 zeker het overwegen waard.
De belangrijkste specificaties
In de tabel hieronder vind je de belangrijkste specificaties van deze hometrainer:Apparaat | hometrainer |
× WeerstandDe weerstand van een hometrainer wordt geregeld door een magneet geeft op één manier weerstand tijdens je training. Een weerstand met een magneet kan automatisch versteld worden en is heel stil. | Magnetisch |
× Weerstand verstellingDe manier waarop je hometrainer schakelt tussen de verschillende weerstandsniveaus. Bij een handmatige verstelling moet je zelf met een knop of hendel de weerstand verstellen. Bij een elektronische verstelling wordt dit door de computer gedaan of kun je via een knop op het display de weerstand verstellen. | Handmatig |
× Weerstand niveausHet totale aantal instelbare weerstandsniveaus van de hometrainer. Je kunt de weerstand stap voor stap verhogen. Hoe meer weerstandsniveaus, hoe kleiner de stapjes tussen de weerstanden. Hierdoor kun je de training geleidelijker op- of afbouwen en nog doelgerichter trainen. | 8 |
× Maximale lichaamslengteDe maximale lichaamslengte waarmee je het apparaat op een prettige manier kunt gebruiken. Zeker iets om in de gaten te houden wanneer je wat groter bent. | 195 cm |
× Maximaal belastbaar gewichtHoe zwaarder je bent, hoe meer je je hometrainer belast. Let daarom altijd op het maximale belastbaar gewicht van een toestel wanneer je wat zwaarder bent. Een apparaat met een hoog maximaal belastbaar gewicht is vaak ook van een betere kwaliteit dan een apparaat met een laag maximaal belastbaar gewicht. | 120 kg |
× GewichtHet totale gewicht van je hometrainer. Hoe zwaarder een toestel hoe beter de kwaliteit. Bij een zwaarder apparaat zijn vaak betere kwaliteit materialen gebruikt. Ook blijft het toestel beter staan wanneer je fanatiek traint. | 23 kg |
× Gewicht vliegwielHet gewicht van het vliegwiel is een belangrijk onderdeel van de hometrainer. Over het algemeen geldt: hoe zwaarder het vliegwiel, hoe vloeiender je beweging is. Een zwaarder vliegwiel maakt je training dus comfortabeler. Maar dat is niet het enige. Het zorgt er ook voor dat je hometrainer stevig staat en niet gaat hobbelen wanneer actief traint. | 6 kg |
× Aantal programmasHet aantal trainingsprogramma's dat op je hometrainer geinstalleerd zijn. In sommige gevallen is dit totaal uit te breiden met behulp van apps of software updates. | - |
× ErgometerDe ergometer meet je verbruik als je op het apparaat aan het trainen bent. Je verbruik wordt weergegeven in wattage. | - |
× Aandrijf systeemNet als bij een fiets hebben fitnesstoestellen een ketting om het vliegwiel, die als aandrijving dient. Omdat een ketting relatief snel slijt en veel lawaai maakt, hebben de duurdere modellen een V-belt. Een V-belt is een soort rubberen band en is slijtvaster en maakt bovendien minder lawaai. | V-belt |
× HartslagsensorEen ingebouwde hartslagsensor meet je hartslag tijdens de training. Meestal zitten deze sensoren in het stuur van het toestel. Er zijn ook apparaten die je koppelt aan een los verkrijgbare borstband. De koppeling vind dan plaats via Bluetooth of ANT+. | Ingebouwde handpulssensor |
× Waterpas verstelbaarIs het toestel waterpas instelbaar? Met stabilisators kun je het apparaat makkelijk waterpas stellen. Hierdoor wiebelt het toestel tijdens de training niet. | Ja |
× DisplayWat voor schermtype heeft je hometrainer? In de meeste gevallen is dit een eenvoudig of LCD scherm, maar soms heeft apparaat het een LED scherm. Op het display kun je alle meetgegevens aflezen en kun je de trainingsprogramma's bedienen. Sommige displays hebben ook een steun om een tablet in te leggen. | LCD |
Meetgegevens op display | Afstand, Calorieverbruik, Hartslag, Snelheid, Tijd |
× ConnectiviteitWanneer de hometrainer is uitgerust met Bluetooth of ANT+ dan is deze te koppelen aan trainingsapplicaties voor je smartphone, tablet of computer. Er zijn apps om je trainingsprestaties te monitoren, maar ook programma's die je een interactieve route laten afleggen. Voorbeelden van apps zijn: Zwift, Kinomap, Tacx training, iConsole+ en Explore the World. | Geen |