Koopgids

De TOP 3 beste inklapbare hometrainers

Door:    |   Laatste update: 

inklapbare hometrainer

Als je thuis wilt sporten en je hebt niet veel ruimte, dan is een inklapbare hometrainer het ideale fitnessapparaat voor jou. Deze hometrainers zijn compact, klein op te vouwen en toch verrassend robuust. In dit artikel lees je welke verschillen er zijn tussen een gewone en een opvouwbare hometrainer en welke voordelen deze laatste heeft.

Lees verder

Dit vind je allemaal in dit uitgebreide artikel

1/5

De verschillen tussen een hometrainer vs een inklapbare hometrainer

Een inklapbare hometrainer heeft vele voordelen. Geniet van een low impact training, werk aan je conditie of maak het jezelf gemakkelijker om gewicht te verliezen.

De hometrainer maakt het mogelijk om thuis een gezonde workout te doen. Je kunt kiezen voor een gewone hometrainer: er zijn veel verschillende merken verkrijgbaar, in verschillende prijsklassen. Het nadeel van een gewone hometrainer, is dat het een vrij groot, log apparaat is, dat je niet gemakkelijk op kunt bergen.

Een gewone hometrainer beschikt vaak wel over wieltjes, zodat je hem aan de kant kunt zetten. Dat is een groot verschil met de opvouwbare hometrainer. Deze is een stuk slanker gebouwd, de kast waar het vliegwiel in zit is kleiner en het apparaat kan eenvoudig ingeklapt worden. Hierdoor wordt de hometrainer compact opgevouwen en kun je hem in een hoek of in een kast zetten of onder je bed schuiven.

Door de bouw van de inklapbare hometrainer bestaan er meerdere verschillen met een gewone hometrainer. Hieronder zie je ze op een rij:

vliegwiel inklapbare hometrainer Pin

Gewicht van het vliegwiel

Hoe zwaar het vliegwiel is, is belangrijk voor de stabiliteit van de hometrainer en voor hoe je het fietsen ervaart. Een zwaar vliegwiel geeft een soepele en comfortabele fietservaring. Omdat een inklapbare hometrainer lichtgebouwd is en makkelijk opgeruimd moet kunnen worden, is het vliegwiel relatief licht. Bij de meeste hometrainers ligt dat tussen de 1,5 en 5 kilo.

Bij normale hometrainers hoeft niet op het gewicht gelet te worden. Daarom zie je bij deze hometrainers een vliegwiel met een gewicht, dat ergens tussen de 7 en 20 kilo zal liggen.

inklapbare hometrainer Pin

Verplaatsbaarheid/inklapbaar

Een gewone hometrainer is niet echt gemaakt om regelmatig te verplaatsen of weg te zetten. De apparaten kunnen behoorlijk zwaar zijn (meestal rond de 50 kilo). Ondanks dat er wieltjes op zitten, zijn ze niet gemakkelijk te verplaatsen, zeker niet als je ze in een andere ruimte wilt zetten. Een hometrainer zal ook gewoon veel plek innemen.

Dat is het grote voordeel van de opvouwbare hometrainer. Deze kun je inklappen, zodat er een klein, compact pakketje overblijft. Deze hometrainers zijn ook lichter, rond de 15 kilo, zodat je je fitnessapparaat nog gemakkelijk kunt tillen en opbergen. De hometrainer is klein genoeg dat hij in een kast past, in een hoek gezet kan worden of onder een bed gelegd kan worden.

trainingsprogramma opvouwbare hometrainer Pin

Trainingscomputer met programma’s

Een trainingscomputer helpt je om meer afwisseling en uitdaging in je training te krijgen. Doordat je kunt zien wat je prestaties in het verleden waren, kun je ervoor zorgen dat je je grenzen steeds verlegd. Je kunt speciale trainingsprogramma’s volgen om af te vallen of je conditie te verbeteren. Daardoor weet je zeker dat je op het goede niveau traint en je doelen zult bereiken.

Veel normale hometrainers beschikken over een trainingscomputer, met meer of minder mogelijkheden. Sommige zijn erg uitgebreid en bieden je veel verschillende programma’s. Maar ook de meeste inklapbare hometrainers worden geleverd met een trainingscomputer. Ook daar zitten meerdere mogelijkheden op: ze bieden je meerdere trainingsprogramma’s, houden je afstand, calorieën en snelheid bij en zijn ook te koppelen met apps op je smartphone.

gebruikersgewicht opvouwbare hometrainer Pin

Gebruikersgewicht en lengte

Hoewel veel van de inklapbare hometrainers apparaten van goede kwaliteit zijn, moeten ze ingeklapt kunnen worden. Dit betekent dat er scharnieren in het frame moeten worden ingebouwd. Hierdoor zijn ze automatisch minder zwaar te belasten. Een inklapbare hometrainer heeft over het algemeen een maximaal gebruikersgewicht van 100 tot 115 kilo en een maximale lichaamslengte van 1,80 meter.

Gewone hometrainers kunnen zwaarder belast worden. Je kunt vaak zien dat hoe hoger de prijs is, hoe beter de gebruikte materialen en hoe zwaarder het maximale gebruikersgewicht kan zijn. Een hometrainer in de hogere prijsklasse kan een maximaal gebruikersgewicht tot 150 kilo hebben en een maximale lengte tot 2 meter.

inklapbare hometrainer prijzen Pin

Prijsklasse

Gewone hometrainers zijn er in prijzen variërend van €100 tot €2000, dus voor ieder wat wils. Ook als je professioneel wilt trainen is er een hometrainer voor jou.

Bij opvouwbare hometrainers zijn de prijzen wat anders. Opvouwbare hometrainers zijn over het algemeen goedkoper dan normale hometrainers. Een van de duurdere inklapbare hometrainers is ongeveer €250, de gemiddelde prijs is echter rond de €150.

weerstand inklapbare hometrainer Pin

Weerstand

Het fietsen op de hometrainer wordt pas een uitdaging als je de weerstand zwaarder kunt zetten. Daardoor wordt de training zwaarder. Bij inklapbare hometrainers ligt het aantal niveaus waarop je de weerstand kunt instellen, rond de 8. Bij gewone hometrainers is dit hoger, van 10, 20 tot zelfs 50. Dit heeft ook te maken met de soort rem die erop zit en hoe krachtig die is.

Overzicht van de verschillen tussen normale en inklapbare hometrainers

Een compleet overzicht van alle verschillen tussen de inklapbare hometrainer en de normale hometrainer:

Inklapbaar Normaal
Prijsklasse €100 tot €250 €100 tot €2000
Gebruikers lengte/ gewicht Max. tot 115 kilo, lengte tot 1,80 meter Max. tot 150 kilo, lengte tot 2 meter
Gewicht vliegwiel Tussen 1,5 en 5 kilo Tussen de 7 en 20 kilo
Verplaatsen/ inklappen Inklapbaar, licht van gewicht Niet inklapbaar, zwaar, met wieltjes, moeilijk te verplaatsen
Weerstand 8 niveaus Van 10 tot 50 niveaus
Trainings computer Ja, eenvoudig Ja, van eenvoudig tot uitgebreid

2/5

De top 3 beste inklapbare hometrainers van 2020

Wat is nu de beste keus wanneer je een een inklapbare hometrainer wilt kopen? Hieronder vind je onze top 3 waarbij we de bovenstaande eigenschappen en natuurlijk de prijs hebben vergeleken!

De 3 beste inklapbare hometrainers van 2020

Hieronder vind je 3 beste hometrainers die je kunt inklappen of opvouwen:

 1. Beste keus

  1. Cardio Fit B20 X-Bike

  Cardio Fit B20 X-Bike
  Een complete inklapbare hometrainer tegen een scherpe prijs. Daardoor de beste keus!

  €168.99

 2. Goedkoop

  Tunturi Cardio Fit D20 Deskbike

  Tunturi Cardio Fit D20 Deskbike
  De D20 is nog compacter dan de B20. Daardoor ook makkelijk te gebruiken achter een bureau.

  €129

 3. Met tablethouder

  VirtuFit Opvouwbare Hometrainer

  VirtuFit Opvouwbare Hometrainer
  De virtuFit heeft iets meer functies dan de andere modellen maar is daardoor wel iets duurder.

  €195

Ben je niet op zoek naar een inklapbare hometrainer maar naar 'normale' hometrainers? Dan kun je het beste hier kijken: de beste hometrainers voor thuis. Ben je op zoek naar een hometrainer die geschikt is voor ouderen en/of revalidatie? Dan kun je die hier bekijken: hometrainers voor ouderen.

3/5

Wat zijn de voordelen van een opvouwbare hometrainer?

Neemt weinig ruimte in

Een van de grootste nadelen van een gewone hometrainer, is dat het een enorm groot en onhandig apparaat is. Heb je niet veel ruimte in huis, dan zou je misschien niet snel kiezen voor een hometrainer. De opvouwbare hometrainer geeft je de mogelijkheid toch thuis te kunnen sporten.

Deze hometrainers kun je inklappen: het frame bestaat uit dunne buizen, die in het midden kruizen. Door het scharnier kun je de hometrainer inklappen. De kast van het vliegwiel is klein en compact, en verder bestaat de hometrainer alleen uit het zadel, stuur en de trappers. Het kleine pakket kun je gemakkelijk wegzetten, waardoor het weinig ruimte inneemt.

Verplaatsbaar

Zelfs als je de hometrainer niet wilt inklappen, is deze gemakkelijker te verplaatsen dan een normale hometrainer. Omdat ze lichter van gewicht zijn (rond de 15 kilo), is het minder zwaar om het apparaat aan de kant te schuiven dan dat bij een gewone hometrainer van 50 kilo zou zijn.

Stevig gebouwd

Ondanks hun lichtere gewicht en het feit dat ze ingeklapt kunnen worden, blijkt uit de reviews van deze apparaten, dat gebruikers de hometrainers prima vinden fietsen. Ze staan stevig, zitten goed in elkaar en voelen solide.

4/5

Nadelen van inklapbare hometrainers

Lichtgewicht vliegwiel

Het gewicht van het vliegwiel is belangrijk om een goede training op de hometrainer te kunnen doen. Bij de opvouwbare hometrainers zie je dat, om het gewicht van het apparaat te beperken, op het gewicht van het vliegwiel ingeleverd is. Dit zul je toch gaan merken in je training, die op een gegeven moment belemmerd zal worden door het lichte vliegwiel.

Een licht vliegwiel komt gemakkelijker in beweging dan een zwaar. Zet je meer kracht, dan zal je fietsbeweging schokkerig worden. Wil je een pittige training met meer uitdaging, dan zal een inklapbare hometrainer voor jou geen goede optie zijn, vanwege dit nadeel.

Weinig extra opties

De inklapbare hometrainer is in feite een eenvoudig apparaat. Hij wordt wel geleverd met een trainingscomputer, maar deze is meestal niet erg uitgebreid. Wil je meer verschillende opties, zoals een hartslagmeter, een grote keuze aan trainingsprogramma’s en meer weerstandsniveaus, dan is een normale hometrainer misschien een betere optie.

5/5

De voordelen van een hometrainer

Fietsen op een inklapbare hometrainer is goed voor je gezondheid. Er zitten veel voordelen aan trainen op een hometrainer. De belangrijkste:

Conditietraining

Een hometrainer is uitermate geschikt als je je conditie wilt verbeteren. Je traint er je hart en longen mee en je spieren worden sterker. Doordat de weerstand instelbaar is, kun je de training steeds wat zwaarder maken. Hierdoor daag je jezelf uit elke keer een stukje verder te gaan en je conditie te verbeteren.

Gewicht verliezen

Op de hometrainer kun je ook prima calorieën verbranden. Wil je afvallen, dan is trainen op een inklapbare hometrainer een goed idee. Heeft je hometrainer een hartslagmeter, dan kun je je training afstellen op de hartslag waarop je effectief vet gaat verbranden. Dan gaat afvallen nog beter. Maar ook zonder die mogelijkheid, kun je door regelmatig trainen het verbranden van vet bevorderen.

Een training die de gewrichten ontziet

Fietsen op een hometrainer is een training waarbij je gewrichten niet zwaar belast worden, een zogenaamde low impact training. Bij hardlopen of fitness krijgen je gewrichten veel klappen op te vangen. Zit je op de hometrainer, dan kun je een zware training doen, zonder dat je last krijgt van je gewrichten. De bewegingen die je maakt zijn soepel en regelmatig. Daarom kunnen ook ouderen en mensen met blessures op de hometrainer sporten.

Alles over hometrainers