Wat is een ergometer?

ergometer Pin

Ergometers zijn fitnessapparaten die heel nauwkeurig meten hoeveel energie je verbruikt tijdens het sporten. Dat maakt het mogelijk om doelgericht te sporten, omdat je altijd op het juiste inspanningsniveau aan het trainen bent. Of je nu wilt afvallen of je conditie wilt verbeteren, een ergometer helpt je om snel je doel te bereiken. Lees hieronder onder andere meer over wat een ergometer precies is, wat de beste ergometers zijn en wat de voordelen zijn.

Wat is een ergometer?

Misschien ben je tijdens je zoektocht naar een fitnessapparaat de term ergometer wel tegengekomen. Dat kan zijn bij een hometrainer, crosstrainer of roeimachine. Deze kunnen allemaal een ergometer zijn. Dat komt namelijk omdat de term ergometer aangeeft dat het apparaat over een stukje techniek beschikt, dat kan meten hoeveel inspanning je levert.

De ergometer meet dus je verbruik als je op het apparaat aan het trainen bent. Je verbruik wordt weergegeven in wattage. Zit je bijvoorbeeld op een hometrainer met ergometer en fiets je rustig, dan zul je minder energie verbruiken dan wanneer je aan het sprinten bent. Het is voor jouzelf niet in te schatten hoe intensief je bezig bent, daarom geeft het veel inzicht als de ergometer dit weergeeft.

Trainen op wattage geeft je de mogelijkheid om doelgericht te trainen. Het kan je helpen om sneller af te vallen of om conditie op te bouwen. Het wattage is vaak in te stellen per 1 of 5 Watt. Doordat je je persoonlijke gegevens hebt ingevoerd (zoals leeftijd, geslacht, lengte) kan de ergometer heel nauwkeurig weergeven wat jouw energieverbruik is.

De weerstand op een ergometer is dus ook precies in te stellen. Een ergometer beschikt over een elektromagnetisch- of een inductieremsysteem, dat je eenvoudig digitaal kunt instellen. Als je gaat sporten op de ergometer, kun je trainingsprogramma’s gebruiken, die je de mogelijkheid geven op vermogen te trainen.

Geijkt

De ergometer is geijkt, wat betekent dat de meetmethode van het apparaat is gerelateerd aan een standaard die wettelijk erkend is. De ergometer is daardoor geschikt om nauwkeurige metingen te doen.

Dit is een verschil met fitnessapparaten die niet geijkt zijn. Deze kunnen ook je energieverbruik meten, maar dit zijn eerder schattingen, die gebaseerd zijn op gemiddelden. Als je tijdens je training ziet dat je 100 watt verbruikt, maar dit is in feite maar 60 watt, dan scheelt dit natuurlijk behoorlijk. Door je training te baseren op de betrouwbare gegevens van een ergometer, kun je echt goede resultaten krijgen.

Twee varianten

Je kunt een trapfrequentie afhankelijke of een trapfrequentie onafhankelijke ergometer aanschaffen. Dit bepaalt hoe de weerstand werkt. Bij een trapfrequentie afhankelijk apparaat wordt de weerstand bepaald door hoe hard of zacht jij fietst (in geval van een hometrainer).

Is het apparaat trapfrequentie onafhankelijk, dan verandert de weerstand niet, deze is onafhankelijk van jouw inspanning. Dit is in te stellen bij sommige van de duurdere fitnessapparaten, en dan kun je eenvoudig kiezen welke van de twee instellingen je wilt gebruiken.

Welke fitnessapparaten zijn beschikbaar met een ergometer?

Er zijn verschillende fitnessapparaten met ergometer beschikbaar. Hieronder vind je de belangrijkste:

Hometrainers met ergometer

De hometrainer is het meest bekende fitnessapparaat en ook als ergometer erg populair. Hij is zowel voor beginners als gevorderden geschikt om op te trainen en kan je helpen om je conditie te verbeteren en om af te vallen. Het is ook het apparaat dat het meeste wordt gebruikt bij ouderen en revalidatie.

 1. Beste keus

  1. VirtuFit HTR 2.0

  virtufit htr 20 ergometer hometrainer
  De VirtuFit HTR 2.0 is een hometrainer ergometer met een hoog kwaliteit tegen een scherpe prijs!

  €399

  Bekijk de HTR 2.0
 2. Topklasse

  2. Fitbike Senator

  fitbike senator
  De Fitbike Senator is een topklasse ergometer hometrainer voor mensen die hoge eisen stellen aan hun fitnessapparaat.

  €599

  Bekijk de Senator
 3. Topklasse

  3. Tunturi Fitcycle 50i

  tunturi fitcycle 50i
  De Tunturi FitCycle 50i is een mooie ergometer met een goede prijs kwaliteit!

  €459

  Bekijk de FitCycle 50i

Roeitrainer met ergometer

Ook roeitrainers zijn beschikbaar als ergometer. Dit zijn wel de wat meer professionele apparaten en daardoor zitten ze in een hogere prijsklasse. Deze roeitrainers helpen je kracht op te bouwen, maar zijn ook goed om je conditie te verbeteren. Ze beschikken over luchtweerstand of elektromagnetische weerstand.

 1. Beste keus

  1. VirtuFit Ergometer Semi-Pro

  virtufit ergometer roeitrainer semi pro
  Een roeitrainer ergometer met magnetische weerstand tegen een scherpe prijs!

  €699

  Bekijk de Semi-Pro
 2. Topklasse

  2. VirtuFit Ultimate Pro 2

  virtufit ultimate pro 2 ergometer roeitrainer
  Deze topklasse roeitrainer met ergometer is gemaakt van enkel de beste materialen!

  €1199

  Bekijk de Ultimate Pro 2

Crosstrainers met ergometer

Op een crosstrainer kun je staand trainen, in tegenstelling tot roeitrainers en hometrainers. Het kost iets meer moeite om je evenwicht te bewaren. Net als bij een roeitrainer krijg je op een crosstrainer een full body workout en train je op spierkracht en conditie en het is tevens een geschikt apparaat om te gebruiken als je wilt afvallen. Er zijn crosstrainers met het vliegwiel aan de voorkant (frontdriven) of aan de achterkant (reardriven).

Spinningfiets

Een ergometer als spinningfiets is iets minder algemeen, maar ze zijn er wel. Een spinningfiets geeft je een intensievere training dan een hometrainer. Het voelt meer aan alsof je op een racefiets zit, dan op een gewone fiets. Deze ergometers zitten in een hogere prijsklasse, maar ze zijn dan ook geschikt voor de semi professionele fietser.

Wat zijn de voordelen van een ergometer?

voordelen van een ergometer PinTrainen met een ergometer heeft verschillende voordelen:

Helpt je om sneller je doelen te bereiken

Omdat je traint op een apparaat dat je energieverbruik zo nauwkeurig bijhoudt, kun je sneller je doel bereiken. Het maakt niet uit of dat vet verbranden (afvallen) is of een betere conditie krijgen. Dat komt namelijk omdat je voor elk van deze doelen een andere optimale hartslagfrequentie nodig hebt.

Tijdens het sporten loopt je hartslag op. Dat is normaal, omdat je meer inspanning levert. Voor elk doel dat je hebt, geldt een andere maximale hartslagfrequentie. Iemand die wil afvallen zou op een lagere maximale hartfrequentie moeten trainen, dan wanneer je je conditie wilt verbeteren. Het is dus niet nodig om jezelf af te beulen als je wilt afvallen. Dan schiet je je doel voorbij.

Als je hier geen inzicht in hebt, kan je training te licht of juist te zwaar zijn voor wat je wilt bereiken. Met de ergometer zal dit niet gebeuren, dan train je heel effectief en is je training afgestemd op jouw doelen.

Meer inzicht in je prestaties

De trainingscomputer levert je een heel aantal opties. Je kunt de gegevens van je trainingen zien, en daardoor krijg je inzicht in je prestaties. Je ziet hoe eerdere trainingen zijn gegaan (afgelegde afstand of aantal roeislagen per minuut afhankelijk van het apparaat). Je kunt dus zien dat je vooruit bent gegaan. Dit soort gegevens helpt je gemotiveerd te blijven en door te blijven werken aan je gezondheid.

Betrouwbare meetgegevens

Zoals gezegd is de ergometer geijkt. Hierdoor kun je erop vertrouwen dat je apparaat betrouwbare gegevens levert. Dat helpt om je training goed af te stemmen op je persoonlijke doelen en daar vlot naartoe te kunnen werken. Maar het is niet alleen belangrijk om goed te kunnen trainen, maar kan ook van belang zijn voor je gezondheid. Een ergometer is namelijk een veelgebruikt apparaat bij revalidatie.

Als je revalideert is het heel belangrijk om niet over je grenzen te gaan. Dat zou het herstel kunnen belemmeren. Op een gewoon fitnessapparaat zijn de metingen niet zo nauwkeurig en kun je eenvoudig meer inspanning leveren dan de bedoeling was. Op een betrouwbare ergometer kan iemand die revalideert wel veilig sporten.

Trainingsprogramma’s

Op de trainingscomputer van een ergometer vind je verschillende trainingsprogramma’s. Als je zo’n programma activeert, wordt de weerstand van tevoren al ingesteld en geeft de computer aan hoe lang en hoe intensief je gaat sporten. Het programma is ingesteld op de doelen die je wilt bereiken.

Zo’n programma helpt om je training afwisselend en uitdagend te maken en neemt je bij de hand om te bereiken wat je wilt. Zonder zo’n programma is het veel moeilijker om gestructureerd te trainen, om vol te houden en plezier te hebben tijdens het sporten. Dan lijkt het meer dat je maar wat aan het doen bent en weet je niet of je wel bij je geplande doel uit zult komen. Met een ergometer blijf je gemotiveerd en doelgericht sporten.

Revalideren met een ergometer

revalideren ergometer PinBen je aan het revalideren, dan is de ergometer een ideaal apparaat. Een revalidatie vindt plaats na een operatie of een blessure. Ook kunnen ouderen met fysieke klachten erop trainen.

Herstel kost enige tijd. Het is belangrijk om op een rustige en gecontroleerde manier weer te gaan bewegen. Met de juiste inspanning kun je werken aan het opbouwen van je conditie en spierkracht.

Je wilt voorkomen dat je je te zwaar belast, waardoor je pijn- of andere lichamelijke klachten krijgt, of dat je blessure erger wordt of terugkomt. Doordat de ergometer je helpt om precies het juiste niveau van inspanning aan te houden, wordt herstel bevordert. Het kan nodig zijn om dit te doen onder begeleiding van een arts of fysiotherapeut.

Je kunt ervoor kiezen om een ergometer te gebruiken die speciaal ontwikkeld is om op te revalideren. Deze ergometers hebben de volgende kenmerken:

 • Een extra zacht en breed zadel, waardoor de kans verkleind wordt dat je oncomfortabel zit en het minder lang volhoudt
 • Het apparaat is extra stabiel
 • Een lagere instap waardoor de ergometer erg toegankelijk is
 • Je kunt veel onderdelen instellen (zadel, stuur, afstand zadel en stuur) zodat je makkelijker in de juiste houding kunt trainen
 • Revalidatie ergometers beschikken vaak over een rugleuning, wat het trainen nog comfortabeler maakt
 • Er zijn ergometers waarbij de zitpositie anders is. Je zit in een meer horizontale positie, wat de rug minder belast
 • Het drempelniveau van de weerstand is laag, om het trainen te vergemakkelijken

Of je nu moet herstellen na een operatie of van een blessure af wilt komen, een ergometer zal je helpen om je kracht rustig weer op te bouwen.

Alles over fitness