Fitbike Race 3 review

fitbike race 3

Wil jij alles weten over de Fitbike Race 3? Deze populaire spinbike is een instapmodel spinbike met goede reviews. In deze Fitbike Race 3 review laat ik precies zien wat je krijgt bij deze spinningfiets en wat ik er van vind.

Fitbike Race 3 in het kort

De Fitbike Race 3 is een goede spinningfiets als je wilt kennismaken met deze sport. Hij is gemakkelijk in gebruik, stabiel en is aantrekkelijk geprijsd. Ondanks dat beschikt de Fitbike Race 3 over een zwaar vliegwiel, dat zorgt voor een pittige training.

Plus- en minpunten

  • Uitstekende prijs-kwaliteit verhouding
  • Staat stabiel en solide
  • Zwaar vliegwiel (18 kilo)
  • Aandrijving via ketting (levert meer geluid op dan V-belt)
  • Eenvoudige computer, geen trainingen
  • Geen hartslagmeting

Reviews op andere sites:

De Fitbike Race 3 krijgt goede review scores op verschillende sites:

(4+ reviews) bekijk reviews

(8+ reviews) bekijk reviews

(33+ reviews)

Bekijk de specificatiesSpecificaties
In de tabel hieronder vind je de belangrijkste specificaties van deze spinningfiets:
Apparaatspinningfiets
WeerstandRemblok
Weerstand verstellingHandmatig
Maximaal belastbaar gewicht120 kg
Gewicht43 kg
Gewicht vliegwiel18 kg
Ergometer-
Aandrijf systeemKetting
HartslagsensorNee
Waterpas verstelbaarJa
DisplayEenvoudig
Meetgegevens op displayCalorieverbruik, Afstand, Snelheid, Tijd
ConnectiviteitGeen
Toeclip pedalenJa
Reviews

Onze beoordeling

Consumenten reviews

4.7 / 5 van 45 reviews

4+ reviews

8+ reviews

33+ reviews

De Fitbike Race 3 in details

In deze Fitbike Race 3 review bekijk ik eerst de belangrijkste onderdelen van deze spinbike.

Het vliegwiel

het vliegwiel Pin

Het vliegwiel is het belangrijkste onderdeel van een spinbike en vaak zie je bij goedkope spinningfietsen dat het vliegwiel minder dan 10 kilo weegt. Zo’n licht vliegwiel geeft weinig weerstand en is zo makkelijk in beweging te brengen, dat het fietsen schokkerig gaat.

Ik was heel blij verrast toen ik zag dat de Fitbike Race 3 een vliegwiel van 18 kilo heeft. Dat is een flink gewicht voor een spinbike van deze prijsklasse. De fietsbeweging voelt daardoor vloeiend en soepel!

De weerstand

fitbike race 3 weerstand Pin

De weerstand van de Race 3 wordt opgewekt met behulp van vilt remblokjes. Een systeem wat je vaker ziet bij de goedkopere modellen. Je kunt de weerstand handmatig instellen met een knop die op het frame zit. Dat betekent wel dat je tijdens het trainen even de tijd moet nemen als je van weerstand wilt veranderen. Verder werkt dit systeem prima. Het viltblokje zal na verloop van tijd verslijten, maar het vervangen is niet ingewikkeld.

Een verstelbaar zadel

comfortabel zadel Pin

Het zadel is in hoogte en horizontaal te verstellen. Daardoor kun je ervoor zorgen dat je precies in de juiste trainingshouding komt te zitten.

Het instellen in hoogte gaat door middel van een klik-systeem, dat veilig is, zodat het zadel niet kan verschuiven. Op het horizontale vlak kun je het zadel tot op de millimeter nauwkeurig instellen.

Een ergonomisch stuur

stuur met display van de fitbike race 3 Pin

Ook het stuur is goed op je eigen lichaamslengte af te stellen. Je kunt het met het klik-systeem op de juiste hoogte zetten. Doordat zadel en stuur zo nauwkeurig in te stellen zijn, kun je er zeker van zijn dat je comfortabel kunt sporten.

Het stuur bestaat uit verschillende stangen, waardoor je het op meerdere manieren kunt vastpakken, met een horizontale of verticale grip.

Pedalen met toeclips

pedalen Pin

Er zitten standaard pedalen op de Fitbike Race 3, waar ook toe clips op zitten. Een prima pedaal voor een fiets in deze prijsklassen. Je kunt dus met gewone sportschoenen op de spinningfiets stappen. De toe clips zorgen ervoor dat je voeten goed op de pedalen blijven zitten.

Wanneer je liever SPD pedalen op je fiets hebt dan kun je de pedalen ook makkelijk vervangen.

Een prima bouwkwaliteit

Er is veel aandacht besteed aan de kwaliteit van de FitBike Race 3. Dat merk je aan het eigen gewicht van 42 kg en een vliegwielgewicht van 18 kg. Dat is voor een spinbike is deze prijsklasse heel goed. Hierdoor blijft deze fiets lekker stabiel staan. Ook bij een fanatieke training. Ook zie je het aan het belastbaar gewicht. Dat is 120 kg en voor een instapmodel spinbike heel hoog. Ook is de Race 3 uitgerust met driedelige crank met dubbele kogellagers. Deze zorgen voor een soepele beweging.

Hoe traint de Race 3?

Tijd om de Fitbike Race 3 te testen. Hoe fietst deze spinbike?

De race 3 fietst heel lekker

fitbike race 3 test Pin

Omdat de Fitbike Race 3 heel betaalbaar is, verwachten veel mensen dat de kwaliteit van het apparaat dan wel te wensen zal overlaten. Maar de Race 3 verrast je door zijn robuuste bouw en stevigheid. Hij kan normaal belast worden, zonder dat het apparaat gaat wiebelen of gaat schuiven. De Fitbike Race 3 weegt 43 kilo en heeft een maximaal belastbaar gewicht van 120 kilo. Ook is het apparaat uitgevoerd met een driedelige crank met dubbele kogellagers. Dit alles zorgt ervoor dat het trappen heel soepel aanvoelt.

Ik ben erg te spreken over de stabiliteit en robuustheid van de fiets. Wel maakt de ketting aandrijving veel lawaai. Daarom houd ik zelf meer van een spinbike met V-Belt.

De race 3 gebruikt viltblokjes als weerstand

Het afremmen gaat, net als bij de Virtufit Etappe 1, via viltblokjes, dat wel effectief is, maar ook wat meer geluidsoverlast geeft dan bijvoorbeeld een magnetisch remsysteem. De trainingscomputer is eenvoudig, maar geeft de belangrijkste gegevens weer, zoals de snelheid, tijd, afgelegde afstand, RPM en het calorieverbruik.

Een perfect instapmodel spinningfiets

Kortom zoek je een betaalbare spinningfiets om te kijken of spinning wat voor je is? Houd je wel van spinnen en zou je dat nu thuis ook wel eens willen doen? Kies dan voor de Fitbike Race 3. Het is precies het juiste fitnessapparaat voor de normale thuissporter. Het is een instapmodel, dus geschikt voor beginners die niet dagelijks urenlang willen trainen. Hij biedt je een lekkere training met voldoende weerstand om je uit te dagen.

Wil jij wel iets meer uit je spinbike halen? Wil je stiller trainen met een magnetische weerstand of een V-Belt aandrijving? Dan kun je beter kiezen voor één van deze fietsen: de FitBike Race Magnetic Home of de FitBike Race Magnetic Pro.

Meer informatie vind je nog in deze video van de Race 3:

Voor wie is de Fitbike Race 3 een goede keus?

Uit deze review blijkt dat de Fitbike Race 3 een prima spinbike is voor de beginnende spinner.

Een goede keus voor de beginnende spinner

De Fitbike Race 3 en Fitbike Race 8 zijn fijne spinningfietsen voor mensen die óf willen kennismaken met spinnen óf beginner zijn. Voor een aantrekkelijk bedrag krijg je een degelijke en eenvoudige spinningfiets. Omdat je beginner bent, ben je waarschijnlijk niet zo veeleisend op het gebied van gadgets. Het is dan niet nodig dat er ventilator op zit of een uitgebreide trainingscomputer met virtuele trainingsmogelijkheden. Wanneer je een nog goedkopere spinbike zoekt kun je nog kijken naar de Fitbike Race 2.

Wel is het belangrijk dat je comfortabel kunt sporten en dat kan zeker op de Race 3. Het zadel en het stuur zijn goed te verstellen, en de bike staat zo stevig als een huis. Het vliegwiel zorgt ervoor dat je een pittige training kunt doen. Wat dat betreft levert deze spinningbike een goede prestatie.

Voor de ervaren sporter is deze fiets wat minder geschikt. De computer is niet uitgebreid, er staan geen trainingsprogramma’s op, je hartslag wordt niet gemeten en vooral is het apparaat niet geschikt voor intensieve training. Hij is bedoeld voor een normale training, niet voor urenlange intensieve belasting. De meeste serieuze sporters verwachten ook wel iets meer opties op hun spinningfiets. Wil je de Race 3 nog vergelijken met andere spinbikes dan kun je die hier vergelijken: 10 beste spinbikes vergelijken.

Belangrijkste specificaties

In de tabel hieronder vind je de belangrijkste specificaties van deze spinningfiets:
Apparaatspinningfiets
WeerstandRemblok
Weerstand verstellingHandmatig
Maximaal belastbaar gewicht120 kg
Gewicht43 kg
Gewicht vliegwiel18 kg
Ergometer-
Aandrijf systeemKetting
HartslagsensorNee
Waterpas verstelbaarJa
DisplayEenvoudig
Meetgegevens op displayCalorieverbruik, Afstand, Snelheid, Tijd
ConnectiviteitGeen
Toeclip pedalenJa

Alternatieven voor de Fitbike Race 3

Is dit toestel niet helemaal wat je zoekt? Hieronder vind je een aantal hele goede alternatieven:

Fitbike Race 3

De Fitbike Race 3 is een goede spinningfiets als je wilt kennismaken met deze sport. Hij is gemakkelijk in gebruik, stabiel en is aantrekkelijk geprijsd. Ondanks dat beschikt de Fitbike Race 3 over een zwaar vliegwiel, dat zorgt voor een pittige training.